Onlangs sprak ik Saskia van Stein over haar werk als curator voor NAiM / Bureau Europa. Deze organisatie in Maastricht verzorgt onder meer exposities en andere activiteiten op het gebied van architectuur en vormgeving vanuit een sociaal maatschappelijke invalshoek. Op eigen initiatief zou ik niet zomaar bij dit bureau terecht komen, maar toen ik er eenmaal was (vanwege werk) kreeg ik direct het gevoel dat meer mensen geraakt kunnen worden door het werk van dit bureau. Ik kreeg namelijk een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Common Grounds / Gedeelde Grond’ (t/m 29 januari 2012).
Braakliggende grond gebruiken
De expositie toont Nederlandse en buitenlandse initiatieven van hoofdzakelijk lokale inwoners die hun expertise, passie en sociale wensen inzetten om samen kansen te benutten van braakliggende grond. Het gaat specifiek om grond die ongebruikt blijft tijdens een periode van oude en nieuwe bestemming. Misschien lag er een parkeerplaats en wordt de grond over jaren gebruikt voor een appartementencomplex. Of de grond werd gebruikt voor gebouwen en wordt nu een park. Soms is er nog geen nieuwe bestemming omdat de marktsituatie (economie) nieuwe initiatieven niet mogelijk maakt. In al deze situaties bestaat de kans dat de grond gedurende langere periode braak ligt. Op dat moment zijn er allerlei mensen die er iets goeds mee doen teneinde duurzaam gebruik van de grond en zelfs elkaar te stimuleren.
Voordelen van de natuur
Binnen de expositie zie je tientallen voorbeelden van oplossingen die mensen hebben bedacht voor deze lege grond. Zij maken er gedeelde grond van. Denk aan tijdelijke restaurants met groenten uit de omgeving. Of workshops voor buurtbewoners over thema’s die iedereen aanspreekt. Door middel van filmpjes, foto’s en teksten raak je gefascineerd door de nagenoeg belangeloze initiatieven van deze mensen; iets goeds doen voor elkaar waarbij je de juiste voordelen van de natuur omarmt.
Vruchtbaar ondernemen
De expositie is kleinschalig en daardoor juist zo prettig. Je kunt je echt concentreren op het thema en de tijd nemen om de verschillende projecten goed tot je door te laten dringen. Ik vermoed dat je in 1,5 uur het merendeel hebt gezien waarna je alle tijd en ruimte nodig hebt om deze inspiratie om te zetten tot een persoonlijke actie. Het zette mij in ieder geval direct aan het denken. Tegelijkertijd geeft het energie – zonder er daadwerkelijk gelijk naar te moeten handelen – te voelen dat we zelf zoveel leuks en goeds kunnen oppakken waarbij een sociale component niet vergeten wordt. Geen eilandjes, maar op eigen tempo en naar eigen behoeften samen vruchtbaar ondernemen.
Leuke toevoeging: je kunt meewerken en een plek verdienen op deze expositie. Er is namelijk één plek gereserveerd voor een fantastisch plan, een goede suggestie of een mooi idee hoe anders om te gaan met lege kavels. NAiM/Bureau Europa: “Is er een project dat je in deze tentoonstelling mist? Heb je zelf meegewerkt aan een plan waarin tijdelijk gebruik centraal stond? Ben je ooit een burgerinitiatief begonnen waaruit maatschappelijke engagement spreekt? Laat het ons weten en stuur een email naar info@bureau-europa.nl.”
Sluitingsdatum 9 december 2011
Op 15 december kiest het bureau uit de inzendingen.