Menu
mindful leven

Maak kennis met de Nederlandse stilte retraite leraar

Updated 23/06/2022
wandelretraite in Nederland vertelt

Hoe ziet mindfulness eruit in het dagelijkse leven van de stilte retraite leraar? Tijdens de stilte retraites en mindfulness dagen van Didie Retreats kom je regelmatig leraar Igor Segers tegen. Igor begeleidt verschillende retraites, meditatieve wandelingen en mindfulness trainingen voor Didie Retreats en dat is niet zonder reden. Afgezien van zijn ervaring en vakbekwaamheid is Igor van nature een persoon die mindful leeft. Ook heeft hij de stilte geïntegreerd in zijn dagelijkse leven. Hij trekt door de natuur om zich op te laden en wisselt momenten van stadse drukte af met periodes van afzondering in stilte.

retraite leraar in Nederland
Retraite leraar Igor Segers in zijn vrije tijd

Igor deelt zijn meditatie ervaring en verrassende inzichten tijdens de retraites in Nederland.

Zo helpt hij mensen die op zoek zijn naar meer rust in hun dagelijkse leven. Tijdens de retraites stelt hij mensen op hun gemak om te zijn met wat er is, met meer liefde en aandacht voor hun eigen persoon. “Mindfulness is er altijd geweest in mijn leven”, vertelt retraite leraar Igor (geboren op 31 oktober 1971 in Maastricht). “Ik was gewend de tijd te nemen voor dingen en te vertragen. Als kind was ik al graag in de natuur en het liefste buiten bezig. Uit school fietste ik met een vriendje door de nieuwbouwwijken om er planten uit de grond te halen en ze vervolgens bij ons thuis in de tuin te zetten. Je kon mij buiten vinden op de fiets of wandelend door de natuur.

In die tijd heb ik vaak het gevoel gehad dat er iets mis met me was. Alles moest sneller dan dat ik het deed.”

Het gevoel anders te zijn veranderde niet, maar de jonge Igor wist zijn weg te vinden in de samenleving en werd uiteindelijk leraar in het onderwijs. Pas in 2017 kreeg mindfulness concreet vorm in het dagelijkse leven van Igor. Zijn vriendin gaf hem een meditatiekussen cadeau. “Ik had wel eens gehoord van mediteren, maar er nog weinig mee gedaan. Het stilzitten fascineerde mij wel en dat je door te mediteren al het ware een hele reis in jezelf kan maken. Ondertussen raakte ik nogal opgebrand bij mijn baan in het onderwijs. Ik verveelde me en had het niet meer naar mijn zin. Wel met de kinderen en mijn collega’s, dat bleef gewoon leuk, maar niet met het programma dat ik moest volgen.”

In die periode ging Igor zich verdiepen in het mediteren.

Stap voor stap heeft hij geleerd wat het is en wat je precies doet tijdens een meditatie. Ook bezocht hij in die periode Plum Village, het mindfulness klooster in Frankrijk van zenmeester Thich Nhat Hanh. “Mijn eerste bezoek voelde als thuiskomen. In eerste instantie ging ik daar toch met een soort wantrouwen naartoe. Mijn vriendin kende het klooster en was er graag, maar ik twijfelde.

Was het niet een soort trucje was, al dat samenzitten en mediteren?”

retraite ervaringen in stilte
Mindfulness klooster in Frankrijk waar Igor leerde mediteren

De retraite in Frankrijk bleek heel fijn te zijn en het deed me goed, al had ik veel moeite met stil zitten. Een half uur mediteren was zwaar, ik voelde me heel kwetsbaar en letterlijk instabiel. Ik kreeg veel last van mijn gewrichten, maar wilde er wel mee doorgaan. Dus ik nam me voor veel te gaan oefenen. Na die twee weken in het mindfulness klooster ben ik actief aan de slag gegaan met mindfulness en opleidingen gevolgd. Vervolgens ben ik gestart als trainer, begeleider van een meditatiegroep en leraar bij retraites in Nederland.”

Naast zijn rol als retraite leraar blijft Igor zelf ook alert op zijn innerlijke rust.

Zo probeert hij voortdurend aandacht te hebben voor wat hij aan het doen is. “Dat is mindfulness, bewust zijn van wat je aan het doen bent en daar aandacht voor hebben. Als ik te druk ben, is mijn hoofd ergens anders en dat is niet goed voor mij. Ik wil met aandacht iets doen en niet haasten of ergens anders aan denken. Ook in gesprek met andere mensen: praten en luisteren is een vorm van eerlijkheid die veel brengt. Vanuit bewuste aanwezigheid hoor ik ook wat er niet wordt gezegd of waar mensen omheen draaien, dat heb ik heel mijn leven al gehad.”

Volgens Igor is alles welkom in het leven, ook als het niet gaat zoals je hoopte.

“Dat wat er is, mag er gewoon zijn en ja, soms zijn dat onplezierige dingen. “Zo heb ik een gaskachel in mijn caravan waar ik regelmatig verblijf. Toen die kapot ging, moest ik van de camping af en kwam ik bij mijn schoonmoeder op de oprit terecht. Eerst dacht ik: “nou ja, zit ik hier een beetje bij mijn schoonmoeder thuis.” Maar alles heeft goed uitgepakt en het bleek een hele fijne plek te zijn. Als je niet te veel nadenkt en geen oordeel hebt, kunnen zich hele verrassende dingen ontvouwen in je leven.”

Om mindful te leven en de stilte retraites goed te begeleiden, mediteert Igor regelmatig.

“Maar niet elke ochtend hoor. Bovendien geef ik mindfulness training en meditatieavonden, dan mediteer ik ook. Verder ga ik vaak buiten wandelen en hardlopen, ook een vorm van mindfulness net als koken en eten. Daar neem ik de tijd voor zodat ik kan voelen: ‘Wat is goed voor mij op dit moment?’ Is het nog leuk wat ik aan het doen ben, wat is op dit moment belangrijk voor mij? Ik vergelijk het weleens met het dashboard van een auto. Als ik autorijd kijk ik in het dashboard of het goed gaat met de auto, maar ik luister ook naar de geluiden van de auto. En ik voel mijn handen aan het stuur. Zo ben ik volledig gericht op de auto. Datzelfde ervaar ik met mijn lichaam door gericht naar mezelf te luisteren en te voelen wat er is.

Wil ik hier iets aan veranderen of kan ik het zo laten zijn?”

Igor deelt zijn mindfulness inzichten tijdens persoonlijke trainingen en coaching. Dat is een mooi vervolg op zijn ervaringen als leraar in het onderwijs. “Ja, ik ben in wezen een leraar en breng graag informatie over, maar niet in de zin van ‘ik vertel hoe het is’. Ik werk altijd vanuit de ervaring met wat er op dat moment is. Het begint bij mij echt te stromen als mensen tijdens een retraite delen wat er gebeurd is. Iedereen heeft mooie kanten en die breng ik graag over. Ik vind het mooi om met een groep samen te zijn tijdens de mindfulness trainingen.”

Mensen ervaren een krachtige verandering tijdens de retraites en trainingen.

Het is zo krachtig om van iemand te horen dat ze met meer vriendelijkheid naar zichzelf kunnen kijken en niet meer oordelen. Zo was er een vader die deelnam aan de mindfulness training en van zijn zoon te horen kreeg dat hij kalmer was geworden. Door met vriendelijkheid en lichtheid te benoemen wat er allemaal is en de verwondering in het dagelijks leven te ervaren, wordt het leven een stuk aangenamer. Dat is het mooie van mindfulness, opmerkzaam zijn van wat je nu voelt en welke gedachten je hebt.”

Via de trainingen, de stilte retraites en de meditatiegroepen deelt Igor zijn inzichten en ervaringen.

“Ik wandel ook met mensen in de natuur. Vanuit het samen bewegen ontstaat er dan van alles en de natuur geeft inspiratie. Daardoor zijn het telkens verrassende wandelingen. Ik wijs mensen op wat er te zien is in het bos en maak ze opmerkzaam van kleine bijzonder dingen. Dat gaat bij mij vanzelf, net als het brengen van meer rust bij mensen die een retraite volgen. Met luchtigheid en humor, want dat vind ik net zo waardevol.”

op retraite met een ervaren leraar

Ook de stilte is van grote waarde voor leraar Igor.

“Die stilte is nooit hetzelfde en verandert de hele tijd. Dat merkte ik wel toen ik een deel van het jaar in een tent woonde. In de nacht is er altijd licht te ontdekken en het geluid van een bosuil of geritsel van vogels, maar soms is het pikkedonker, mistig en niks te horen. Dan is de stilte bijna voelbaar. Het enige geluid dat overblijft is je eigen hartslag. Na zo’n langer verblijf in de natuur heb ik altijd wel moeite om weer thuis te komen, zelfs met vrij uitzicht aan de achterkant van onze woning. Ik voel me dan bekneld en heb last van geluiden in de stad.

Het kost me meer moeite om daarmee ‘te zijn’ dan met het razen van de wind door de bomen.”

Mindfulness, retraites en mediteren hebben een belangrijke plek ingenomen in het leven van Igor. “Ik noem het de parkeerplaats van de ziel. Bewust mediteren in de ochtend of soms vlak voordat ik ga slapen om mezelf ‘neer te zetten’. Dan zit ik twintig minuten in stilte en kijk ik wat er gebeurt. Ook tijdens het fietsen of boodschappen doen blijf ik opmerkzaam. Mediteren is voor mij met aandacht zijn bij wat je doet.”

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?