Menu
mindful leven

Mama zijn en ervan genieten

Updated 02/02/2022
moeder zijn en ervan genieten

Vandaag kwam deze mama erachter wie haar grootste tegenstander is: zijzelf. Want wie bokst er telkens weer tegen de marathon van de dag? Inderdaad. Een overvolle agenda, werken als een dolle, alles tegelijk willen doen en belangrijke zaken even tussendoor; het is een ratjetoe van aandacht voor alles. En wat valt tussen wal en schip?

Het leven dat deze mama op de wereld heeft gezet.

Avond na avond sluip ik naar het bedje van mijn zoon om vervolgens razendsnel door te gaan met de waan van de dag. Maar ik wil niks liever dan naast zijn ledikantje zitten en kijken hoe hij slaapt. ‘Morgen maak ik daar tijd voor’, fluister ik tegen mezelf. En voor ik het weet is het een week later. Ik negeer mezelf en ik ben doofstom voor wat ik echt wil: mama zijn.

Jezelf gunnen om moeder te zijn is volgens mij het grootste cadeau dat een mama zichzelf kan geven.

Te zien wat de oogopslag van je baby inhoudt, te luisteren naar gebrabbel van je kindje en te leren wat het betekent om verbonden te zijn. Oók wanneer de dag je inhaalt en nauwelijks ruimte laat voor bezinning.

Een groot deel van mijn leven ben ik onrustig geweest.

Gejaagd. En ik dat is een hardnekkig gevoel. Ik sjees door de week op zoek naar een spaarzaam momentje om alles even los te laten, en te genieten als mijn zoontje ‘s avonds op mijn schoot kruipt. Alles wat dit eigenwijze mannetje doet, volgt uit zijn instinct, uit een primaire behoefte aan troost, geborgenheid en verzorging. Hij is nog zo klein, maar ik leer al zoveel van hem. Want die prachtige basis ben ik kwijt. Gelukkig weet ik waar ik het moet zoeken. Bij niemand minder dan mezelf, want daar zit de grootste gun-factor voor de echte waardering voor het leven.

Realisme is me overigens niet vreemd hoor.

Want soms is het gewoon hartstikke druk en moet je alle zeilen bijzetten. Maar het feit dat ik zo geraakt word door mijn primaire behoeften, neem ik serieus. En trouwens: jezelf iets willen gunnen is niemand vreemd. Mama of niet, we ontnemen onszelf regelmatig de ruimte, tijd of middelen om bijzondere behoeften te bevredigen. Laat ik in ieder geval proberen om mezelf iets meer te gunnen. En dus ook mijn zoon. Die wisselwerking maakt een wonderbaarlijke vermenigvuldiging die vast en zeker veel meer brengt dan de marathon van de dag.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?