Menu
slow travel

Mannen op retraite mindfulness, stoer of suf?

retraite voor mannen

Je werkt hard om je ambities waar te maken en je gezin het beste te geven. Je sociale leven is geweldig en zelfs je gezondheid is best in orde. Je kijkt nu al terug op een geslaagd leven en zou bij herkansing hetzelfde doen. Een enkele misstap hier en daar heb je jezelf vergeven. Meer kun je niet doen. Toch? Of zou je iets anders willen bereiken in dit leven? Iets dat je nu nog niet beseffen kan?

Mannen op retraite, het onderwerp fascineert me sinds ik zelf op retraite ben geweest.

Want retraites en vrouwen, die combinatie is algemeen geaccepteerd. Kwetsbaarheid, gevoeligheid en gepieker? Vrouwen mogen er even tussenuit. Ze hebben kinderen gebaard en zichzelf opzij gezet. En ja, die hormonen zijn ook ontzettend vervelend. Daarom vindt iedereen het prima als vrouwen op retraite gaan.

Voor mannen ligt dat eenvoudigweg anders.

Niet dat ik er zo over denk, maar dat is nu eenmaal ‘de maatschappij’, onze cultuur. Een zoekende man wordt bestempeld als een sufferd of midlifecrisis materiaal, en zeker niet als ontwaakte spirit. Die denkbeelden werpen behoorlijk wat barrières op voor de stoere gozers die hun hart willen voelen. Ze raken verstrikt in hun succes en zijn het materiële beu. Ik ken er genoeg die zich afvragen:

Wat heeft het allemaal voor zin? Is dit nu mijn leven?

Het zijn geen vreemde vragen. Maar zonder antwoorden wordt een mens daar behoorlijk wanhopig van. Voor mannen ligt dat extra gecompliceerd: als je vanuit je opvoeding, maatschappij en sociale omgeving hebt geleerd dat alleen het materiële en fysieke ertoe doet, loop je op een gegeven moment tegen een metershoge muur; een obstakel waar geen enkele topsporter overheen kan.

Gelukkig zijn er mannelijke rolmodellen die zich losmaken van stereotypen.

En deze mannen zijn alles behalve suf. Ambitieuze professionals die tot inkeer komen dankzij een nieuwe periode van mindful leven. Zij maken het voor hun soortgenoten makkelijker dezelfde stap te zetten en negeren hun behoefte niet langer. Eindelijk ‘mogen’ ze op zoek naar hun eigen emotionele verlangen, omdat ze hebben gemerkt dat het een rijker leven brengt.

De Amerikaanse dokter Ronald Epstein is zo’n mindfulle man.

Dankzij retraites, mindfulness en mediteren vond hij zijn roeping. Vorig jaar had ik een interview met hem. Zijn ontwikkeling is een lange weg geweest, maar uiteindelijk heeft hij van bewust leven zijn beroep gemaakt: als een van Amerika’s beste mindfulness artsen.

Ook meditatieleraar Jack Kornfield vond een spirituele weg.

Hij stopte met zijn medicijnenstudie en ging op zoek naar de betekenis van het leven. Achteraf misschien wel vanwege zijn briljante, maar gewelddadige vader. Uiteindelijk stichtte hij het Spirit Rock meditatiecentrum in Californië. Als geen ander weet hij dat ambities, oordelen en zelfkritiek zeer hardnekkig kunnen zijn. Daarom leert hij mensen zichzelf te accepteren met al hun imperfectie.  

Niet iedere man bezoekt zomaar een ‘guru’.

Daarom worden steeds meer retraites of mindfulness workshops naar de mannen toe gebracht. Een gevalletje: als de berg niet naar Mozes komt… Zo worden mindfulness trainingen aangeboden bij sterk mannelijk georiënteerde bedrijven zoals McKinsey, Google, het gevangeniswezen in Nederland of bijvoorbeeld de Amerikaanse marine en basketbalteams. Ook bij universiteiten, ziekenhuizen en regeringen in binnen- en buitenland worden mannen (en vrouwen) uitgedaagd tot zelfonderzoek en erkenning van het innerlijke gevoelsleven.

Ook vrouwen profiteren van een ontwaakte, stoere man.

Zodra mannen aandacht geven aan hun emotionele intelligentie (zelfs Bruce Lee wist er alles van), worden ze een gewaagde counterpart voor vrouwen. Het samenzijn krijgt meer verdieping en de gevoelens voor elkaar bereiken een betere balans. Gedurende een retraite ontwikkel je een andere kijk op je gevoel en gedachten. Je leert omgaan met je negatieve stem en ontwikkelt mechanismen tegen stress of onmacht. Je wordt milder voor jezelf. Heel wat anders dan ‘suf’ dus. En je ontdekt dat gedachten ‘maar’ gedachten zijn en niet wie jij werkelijk bent.

Met de juiste technieken kun je mindful groeien.

“Iedereen kan ontwaken”, zoals meditatieleraar Jack Kornfield zegt. Het vraagt wel om oefening, aandacht en vastberadenheid. En dat is voor mannen en vrouwen niet anders, denk ik zo.

Ik prijs me rijk met de mooiste mannenharten om me heen. Ontzettend kwetsbaar zijn ze. Dat maakt ze juist zo mooi. De nabijheid van gevoelige mannen zorgt ervoor dat ik mijn beste leven leid. Van mijn vijfjarige zoon via mijn 44-jarige man tot aan mijn 77-jarige vader. Voor hen is de gevoelswereld geen enkel taboe. Mede dankzij mediteren en mindfulness.

Zelfs mijn 5-jarige zoontje kent de oudste meditatietechniek.

Toen de dokter onlangs zonder verdoving zijn voorhoofd hechtte, kneep hij in mijn handen zonder te huilen. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Door rustig en bewust te ademen. Heel diep in en uit, totdat het voorbij was.

Ik kijk uit naar de dag dat álle kinderen hun gevoel ontdekken. Meisjes en jongens…

En de stereotypen zo snel mogelijk verdwijnen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hartstikke stoer, niet suf: kijk samen met je zoontje naar Kungfu Panda en ontdek de mooiste meditatietechnieken van Po.

Foto door Warren Wong