Menu
voeding

Met slowfood terug naar de kern van eten

Updated 22/06/2022
bewust en duurzaam eten met slowfood

Snel en makkelijk? Mediterrane magnetronmaaltijden, voorgesneden oriëntaalse wokgroenten, vacuümverpakte maaltijdsalades of voorgebakken aardappels met satésmaak. Ja, inderdaad erg handig, maar ons lichaam verdient meer dan dat. Namelijk: tijd en aandacht voor eten, zowel in de voorbereiding, tijdens de verwerking als het nuttigen ervan. Ervaar eten in een pure, eerlijke en lekkere vorm waaruit blijkt dat je je lichaam respecteert: Slow Food.

Slow Food gaat terug naar de kern van het eten.

Het gaat over mensen die ervoor zorgen dat er lekker, puur en eerlijk eten op tafel komt. Over boeren, tuinders, molenaars, bakkers, slagers, koks en ambachtslieden. Het begint bij smaak, genot en kwaliteit: lekker. Daarvoor heb je een gezond milieu nodig en een natuurlijk landschap: puur. En de mensen die het eten maken – van boer tot kok – verdienen een zuivere boterham: eerlijk.

Martin Woestenburg, woonachtig in Wageningen en voorzitter van Slow Food Rijnzoet: “Dit is een internationale beweging met meer dan honderdduizend leden in 132 landen. De lokale afdelingen noemen we convivia en zij vormen het hart van Slow Food. In Arnhem, Nijmegen en Wageningen is het convivium Rijnzoet actief. We hebben deze groep genoemd naar de hier nog steeds voorkomende appelboom met appels die vooral gedroogd goed smaken.”

De slow food groep gaat regelmatig in overleg met alle voedsel fanaten.

Het convivium nodigt regelmatig boeren, tuinders, slagers, bakkers en andere producenten van lekker, puur en eerlijk eten uit om te praten over de teeltwijze, het ambacht en de smaak van het eten. Waarom smaakt wortel en venkel van klei anders dan van zand? En is er eigenlijk een smaakverschil tussen biologische melk en rauwe melk? Naast discussies en informatiebijeenkomsten gaan de leden op bezoek bij ‘kenners’ uit de regio. Woestenburg: “We proberen elkaar op deze wijze verder te helpen. Bijvoorbeeld: hoe zorgt een schapenherder met een kudde van het oude heideras Schoonebeekers ervoor, dat zijn schapenvlees lokaal kan worden afgezet? En waarom eten we geen biologisch kalfsvlees als we zoveel biologische melk drinken? Soms gaan we ook verder. Zo organiseren we een ‘frietreis’ om te onderzoeken wat het geheim is van de Belgische frieten. En in het verleden zijn we een keer de Waddenzee opgegaan om eerlijk te vissen naar oesters.

Op die manier brengen we Slow Food op ons bord.

Overal in de wereld organiseren leden van Slow Food samen proeverijen, excursies of workshops om te onderzoeken hoe er lokaal en regionaal lekker, puur en eerlijk eten op tafel kan komen. Zo organiseert convivium Cagli in Italië elk jaar de Distinti Salumi om ambachtelijke vleeswaren te promoten. Convivium Kaapstad zorgt ervoor dat de lokale restaurants op vaste basis biologische groente serveren uit de townships. En het Mexicaanse convivium Tehuacán helpt zo’n veertig boerenfamilies om het traditionele graanras amarant te telen, omdat het beter past in het extreem droge klimaat van de Mexicaanse regio Puno.

Slow Food is een gezamenlijke zoektocht naar de optelsom van lekker, puur en eerlijk.

Martin Woestenburg

Die vind je het makkelijkste in je eigen regio, bij de boer die het graan verbouwt, de molenaar die het tot meel maalt en de bakker die er brood van bakt. Je kunt deze kennis ook gebruiken om het huidige aanbod in de supermarkt of op de markt te beoordelen. Voor mij is het een manier van leven om de enorme rijkdom aan smaken in deze wereld te behouden en te versterken. Wat mij betreft is iedereen welkom bij onze zoektocht naar de enorme rijkdom aan smaken en de mensen die daarvoor nodig zijn.”

Wil je zelf aan de slag? Bekijk het slowfood recept voor bietensoep met mierikswortel.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?