Menu
mindful leven

Wil je minder stress en meer geluk?

Updated 23/06/2022
minder stress en meer geluk

Vandaag ga ik voor minder. En ik zal je zo vertellen waarom. Maar eerst wil ik je vragen hoe jouw takenlijst eruit ziet. Krijg je er meer of minder stress door? Is het realistisch wat je allemaal wil vandaag? Is je hoofd gejaagd met activiteiten variërend van werk, gezin, sociaal en huishouden of heb je de focus op één ding? Het is interessant om eerlijk naar jezelf te zijn: wie is verantwoordelijk voor de stress in je leven? Kijk eens goed naar dat lijstje van alles wat je moet doen. Wordt het steeds langer en stressvoller? Komt het werk ooit af?

Ga voor minder stress en kwaliteit van leven.

Minder doen is ontzettend moeilijk. Ik weet er alles van. Ik zie in alles kansen en uitdagingen, of het nu werk, mijn gezin of familie is. ‘Voor alles is een oplossing’, roep ik altijd. Heel fijn, maar dat maakt ook dat ik altijd nieuwe acties bedenk. Dat is op zich nog niet zo erg behalve dat ik ze ook allemaal wil uitvoeren. Zo wil ik een startende tuinman helpen met zijn marketing, mijn familie met gezonde voeding, mijn nieuwe woonwijk met de aanleg van voedselbossen en een Tibetaanse monnik met de verkoop van zijn schilderijen. Dat is nog maar één procent van mijn lijst. De reguliere klusjes laat ik nog even buiten beschouwing zoals stofzuigen (komt geen einde aan), naar de kapper (tijdrovend saai), gekochte spullen ruilen (nieuw sfeerlicht blijkt een soort stroboscoop te zijn) en het ventilatiesysteem thuis controleren (er knippert al weken een rood lampje, best vreemd). Zo kan ik nog uren doorgaan met een to-do lijst die onmogelijk past in mijn leven, het recept voor ene burn-out.

Het is een hardnekkige gewoonte: jezelf verplichten tot meer dan je aankunt.

En we hebben er allemaal last van. Aan het einde van de dag kruip je in bed. Je voelt de stress nog door je lichaam gieren en beseft je dat het niet goed voor je is. Toch ga je gewoon door. Minder stress zou je goed doen, maar je bent het spoor bijster. Ook ik houd mezelf vaak voor de gek: ‘Over een paar dagen is alles klaar en dan ga ik minder doen. Dan breng ik focus aan in mijn leven en ontstaat er meer vrijheid’. Wat blijkt: een paar dagen later is mijn lijst alleen maar langer geworden.

Stoer en gedreven zet ik door, maar diep van binnen wil ik het anders.

Door de inzichten vanuit oosterse filosofieën en meditatie ervaringen weet ik één ding zeker: stress leg ik mezelf op, niemand anders. Mijn gedachten maken mij wijs dat ik meer moet en kan doen. Dat zijn ze gewend. Als ik een taak heb afgerond, bijvoorbeeld een retraite georganiseerd, schreeuwt mijn brein oorverdovend luid: ‘wat staat er nog meer op je lijst?’ Mijn gedachten hebben niet de gewoonte om te zeggen: ‘Wat geweldig dat je deze mensen een onvergetelijke dag hebt bezorgd. Wat mooi dat je deze meditatieleraar de kans hebt gegeven zijn boodschap te delen. En wat fijn dat je zo’n mooie lunch hebt bereid vanuit liefde voor voeding.’

Je brein heeft de gewoonte om continu uitdagingen te zoeken, het leeft op stress.

Waarom stilstaan, terugkijken en voelen hoe het met je gaat? Daar heeft je brein geen boodschap aan. Je hersens zijn liever alert en zetten jou de hele dag (en nacht) onder druk om te presteren. De enige die dat kan doorbreken ben jij zelf. En dat is hard nodig. Omdat je daardoor gaat ervaren hoe je duurzaam gelukkig kan zijn.

Als je aan de slag gaat met je brein, is minder stress voor iedereen mogelijk.

Als eigenaar van een onderneming is mijn takenpakket ontzettend breed. Ik run de financiën, de administratie, software inkoop, de verkoop, de marketing, verzorg de klantenservice en ben wc-juf tegelijk (figuurlijk dan hè). En mijn merk Didie Retreats is al net zo gevarieerd: persoonlijke artikelen over mindful leven, retraites in Nederland en Frankrijk, samenwerkingen met andere ondernemers, droom workshops en zeer recent: officieel partner van een nieuw zencentrum in Nijmegen!

Die laatste stap gaf mij het inzicht dat minder doen gelukkig maakt.

Een eigen meditatiecentrum is namelijk een grote droom van mij. Ik ben er al geruime tijd mee bezig. Talloze locaties heb ik bezocht met het idee er een eigen centrum van te maken. De juiste plek kon ik niet vinden of er waren andere redenen dat het niet door kon gaan. Uiteindelijk raakte ik met mijn zenleraar Misha Beliën hierover in gesprek. Misha is een westerse zenmonnik en geeft verschillende zenlessen bij Didie Retreats. Samen met zijn vriendin maakte hij plannen voor een nieuw centrum in Nijmegen. ‘Of ik ook zoiets wilde?’, vroeg hij mij. Ik had hem al vaker verteld over mijn serieuze zoektocht en hij kende mijn gedrevenheid. Ook was hij bekend met mijn retraites omdat hij zelf een van de leraren is. Gezien ons gezamenlijke enthousiasme hadden we aan weinig woorden genoeg. Ook de gedeelde intentie om mensen inzicht te geven in bewust leven maakte dat we snel schakelden.

Na enkele meetings was de samenwerking een feit: Didie Retreats is partner van De Zendo in Nijmegen.

Afgelopen week bezocht ik het centrum in verbouwing. In de voormalige horecagelegenheid op de Heilige Landstichting in Nijmegen wordt De Zendo gerealiseerd. Dit najaar opent het meditatie- en zencentrum haar deuren. Mooie feiten, maar het gevoel… Dat is nauwelijks te omschrijven. Het geef me zoveel energie, blijdschap en doorzettingsvermogen, iets dat ik de afgelopen maanden niet eens doorhad. Waarom niet? Omdat mijn brein overvol zat met duizend-en-een ideeën, acties en zelfopgelegde verplichtingen. Ik was met zoveel dingen tegelijk bezig, dat ik niet eens meer voelde wat het met me deed. Na jaren van zelfstudie, ondernemerschap, investeren in mijn platform, retraites en daadkracht stond ik nu voor de poorten van een meditatiecentrum waar ik deel van uitmaak.

Mag ik daar eindelijk eens van genieten?

Mijn brein was het er niet mee eens. Ik moest doorgaan. Mijn to-do lijst was nog lang en niet klaar. Dus waarom voelen dat ik gelukkig ben en genieten? Daar koop je geen brood voor. Doorgaan is het gebruikelijke devies. Niet voelen en bewust ademhalen, maar op de ratio doorjagen. Iets dat ik jarenlang heb gedaan met allerlei chronische klachten tot gevolg. Dat zou me nu niet meer gaan gebeuren. Bewust voelen wat deze stap met me doet en alle nieuwe dingen van mijn lijstje schrappen. Minder doen om meer te leven.

Dankzij mindfulness, mediteren en oosterse inzichten heb ik de handvaten ontwikkeld om minder stress te hebben.

Wat je brein zegt, is niet de waarheid. De opdrachten vanuit jouw denken is een bundeling van oude gewoonten; van opvattingen die niet perse de jouwe zijn, van routine die je uitput en denkbeelden die je onzeker kunnen maken. Wil je echt ervaren hoe het met je gaat, dan moet je vertragen. Minder doen totdat je helemaal stil staat. Adem halen en voelen dat je met minder gelukkig mag zijn. Door op die manier naar mijn persoonlijke situatie te kijken is het partnerschap met De Zendo geen bullet point op mijn eindeloze lijst. Dit is een droom die uitkomt en mij vraagt erbij stil te staan. Mooie bijkomstigheid: door dit bewust te voelen en te integreren in mijn leven, went mijn brein er ook aan. De stem van doorgaan vervaagt en de roep om te genieten wordt luider. Zo gaan mijn gedachten mij helpen in plaats van in opstand komen.

Mag jij ook minder doen van jezelf?    

Wat voelt goed? Wat geeft je stress en kun je elimineren uit je dagelijkse leven? Je brein zal je eerst vertellen dat alles nodig is. En vervolgens dat jij de enige bent die het kan doen. Beide veronderstellingen zijn niet waar. Het is een trucje van je brein om je voortdurend alert te houden. Trap er niet in. Voorkom dat je ziek wordt van de stress die jij oproept. Het is voor niemand gezond om 24/7 op je hoede te zijn. Zie de balans in zinvolle spanning en liefdevolle ontspanning. Ga niet mee in de prestatiemaatschappij. Verzamel mensen om je heen die gelukkig zijn met minder en laat je inspireren. Je hoeft je niet te bewijzen met meer spullen, meer geld, meer aanzien. Alles wat je nodig hebt, is minder.

Zet deze 3 stappen om stress te verminderen.

Kies een thema dat je elke dag bezighoudt en ga daarmee aan de slag. Bijvoorbeeld het thema werk, gezin of huis.

Schrijf nu 9 acties op papier die te maken hebben met dit thema en steeds aandacht vragen in je hoofd.

Deze 9 acties ga je nu verdelen in 3 categorieën:

  1. Uit mijn leven: zet rigoureus een streep door drie acties. Als ze opnieuw verschijnen in je hoofd, zeg je hardop STOP tegen jezelf. Dit is een oude gewoonte. Ik wil nu leven en deze acties kosten me te veel energie en brengen me geen duurzaam geluk.
  2. Uit mijn hoofd: verschuif vervolgens drie acties naar volgende maand en zet ze in een agenda. Deze acties ga je dertig dagen ‘snoozen’. Over dertig dagen bekijk je opnieuw of ze nog relevant zijn.
  3. In mijn leven: richt je nu op de overgebleven drie acties. Dit zijn de enige acties die je toelaat in je gedachten, de zogenaamde focus acties. En heel belangrijk: geef het aandacht op de momenten dat je ermee bezig bent! Bijvoorbeeld: niet denken aan de inrichting van de slaapkamer als je eten kookt, niet denken aan je nieuwe klant als je gaat slapen en niet bezig zijn met de opvoeding als je aan het werk bent.

Als een van deze focus acties klaar is, voeg je er géén nieuwe aan toe.

Vanuit focus verschijnt er namelijk vanzelf een passende, nieuwe actie. Vanuit minder bied je zo meer kwaliteit, voor jezelf en je omgeving. Door jouw focus gaat je brein je helpen met alles wat past binnen die focus. Voor je omgeving wordt het ook duidelijker: als ze jou bezig zien met iets wat je fijn vindt en waar je helemaal in op gaat, gaan zij je helpen. Misschien vind je het heerlijk om zelf groente te verbouwen. Als je elke zaterdagochtend in de tuin bezig gaat en je vertelt erover, komen mensen groente bij jou kopen. En als iedereen geniet van jouw zelfgemaakte taart, ben jij straks de leukste bakker uit de wijk. En, als jij met aandacht retraites organiseert en vertelt over je zoektocht naar een eigen centrum, komt de juiste locatie vanzelf in beeld…

Daarom ga ik samen met jou voor minder.

Didie Schackman
nieuw meditatie en zen centrum met Didie Retreats
Het nieuwe zencentrum in aanbouw in Nijmegen waar ik partner ben geworden.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?