Menu

Mindful leven vanuit eigenwijze eenvoud

Leuk dat je deze memo bezoekt gevuld met notities van Didie over mindful leven. Inspiratie en inzicht voor eigenwijze eenvoud. Inderdaad, mindful leven.

Maar er is al zoveel te doen over mindfulness?

Klopt, maar mindful leven is zoveel meer dan een training mindfulness, workshop of retraite. Mindful leven is een vorm van puur bewustzijn waarbij je hoofd leeg mag zijn. Vanuit het niets jezelf ontdekken en de wereld waarin je leeft. Want soms lijken we te zijn vergeten dat we gewoon gelukkig kunnen zijn. Je hebt een prachtig, druk leven vol ambities en ondertussen frustreer je jezelf door de chaos van de dag:

Omdat we blijven zoeken naar meer, anders, beter, terwijl je juist gelukkig mag zijn met alles wat zich recht onder je ogen afspeelt.

Didie Schackman

Als kind was het leven leuk, soms wat verwarrend, maar ik vond een weg. Al werd die steeds chaotischer en onrustiger. Uiteenlopende gebeurtenissen in mijn jeugd en tienerjaren maakten dat ik me steeds eenzamer voelde. En hoe gek het misschien klinkt: uiteindelijk was ik ook liever alleen. Dan wist ik zeker dat me niets kon overkomen en kon ik een beetje gelukkig zijn.

Alleen en een beetje gelukkig op z’n tijd?

Dat was geen rooskleurig vooruitzicht. Bovendien werd ik overvallen door angsten die me ’s nachts en overdag compleet uit het veld sloegen. En toch bleef ik dapper. Als een kleine prinses die ook zonder redding van een ridder de draak zou verslaan. Daarvoor moest ik een lange, kronkelende weg gaan. Voor mij een stevige uitdaging, maar eentje die ik wel aankon. Ik zou winnen.

En dus ging ik op pad: een lange zoektocht naar mindful leven.

didie schacman

Wijsheid vanuit de westerse en oosterse filosofie. Om te ontdekken hoe ik eenvoudig gelukkig kon zijn. Dat bracht bij mij kloosters, leraren, therapeuten en wetenschappers die de afgelopen jaren mijn brein gevoed hebben. En dat doen ze nog steeds. Van monniken zoals de Dalai Lama en Thupten Jinpa tot aan dokters mindfulness en hoogleraren die het leven willen doorgronden.

Wat lees je in deze memo over mindful leven?

Ik schrijf wekelijks essay-achtige columns, reportages en interviews die vertellen hoe eenvoudig mooi alles van zichzelf al is: jijzelf, je directe omgeving en de wereld waarin je leeft. Hoe kom je in de flow op het werk, waar word je gelukkig van, wat doen andere mensen om mindful te leven en wat kun je leren van andere culturen? Geen trending topics, maar altijd origineel en vanuit mijn persoonlijke invalshoek vol ideeën en inspiratie. Een schrijfstijl die verhalend en soms filosofisch is. Afhankelijk van je persoonlijke behoefte kun je kiezen uit verschillende thema’s.

mindful leven
Een persoonlijke zoektocht naar mindful leven

Thema: mind en gevoel

Hoe leef je zelfbewust en wat is dat eigenlijk? Mijn persoonlijke ideeën over zelfbewust leven en wat er voor nodig is om je mind en gevoel te ontdekken lees je in de categorie mindful. De laatste artikelen over mind en zelfbewustzijn:

eenvoudig leven en duurzaam
Plezier in de eenvoud

Thema: eenvoudig leven

Wat is er nodig om eenvoudig en duurzaam te leven? En hoe kun je eenvoudig leven zonder al te veel bagage, letterlijk en figuurlijk? Bij het thema eenvoud vind je ideeën en ervaringen voor duurzaamheid, minimalisme en sober leven zonder dat het saai of karig wordt. Recente artikelen over een leven dat eenvoudig is:

beleving en creatief zijn met Didie
Erop uit om te voelen dat je leeft

Thema: beleving

En waar vind je beleving en creatieve inspiratie om je talenten te gebruiken? Deze artikelen lees je bij het thema beleving. Mijn creatieve projecten, reizen en ervaringen waarbij ik me verwonder lees je hier. Alvast wat lezen over mijn belevenissen? De laatste vijf artikelen over creatief leven en ambities:

Didie en haar gezin
Samenleven en elkaar begrijpen op deze aardbol

Thema: samenleven

Samenleven en elkaar begrijpen zonder oordeel. Daarover schrijf ik regelmatig. Omdat je het niet alleen kunt doen. Vanuit compassie ontdekken wat de mensen van wie je houdt nodig hebben. En je inzetten om de samenleving te verrijken, want we zijn allemaal verbonden. Lees meer over samenleven met de laatste vijf artikelen:

Deze memo over mindfulness inspireert om het leven ‘eigen te maken’.

Didie Schackman

Het gaat erom dat je je bewust wordt van wát je doet. En vooral hóe je dat doet. Als dat lukt, kun je eenvoudig gelukkig zijn. En dat voelt geweldig. Daarom heb ik een missie: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen bewust zijn van het leven dat we iedere dag mogen leven. Niet meer en niet minder. Door erover te schrijven en organisaties te helpen die zich inzetten voor een ‘wereldse’ bewustwording. Eenvoud als welvaart. Geld is geen drijfveer. Maar geluk wel. En dus leef ik naar de spreuk die op mijn muur hangt:

als je vleugels hebt, moet je ze gebruiken.

Ik spreid mijn vleugels uit om te doen waar ik goed in ben: verhalen delen over mindful leven Om elkaar te inspireren deze wereld te koesteren. Het is een uitdaging van formaat, maar ik ga ervoor. Jij ook?

Wil je weten wat anderen van mijn inzet vinden?

En hoe mijn vorige boek Zielvol is ontvangen? Onderstaande mensen hebben spontaan hun reactie gedeeld. Ik schrijf hier alleen hun voornaam, want ik respecteer privacy.

Didie is erg veelzijdig. En dat zo onder woorden te brengen. Knap. Dit is niet zomaar een boek schrijven, maar over elk detail is erg veel nagedacht. Chapeau! Ik zelf kon er ook nog van leren, want in het leven gaat veel op de automatische piloot. Je kunt er uitpakken wat je wil en laten wat je niet wil. Maar je wordt wel aan het denken gezet. (Ria).

Zielvol, ontzettend passende titel voor een zo mooi en openhartig geschreven boek. (Maré)

Herkenbaar. Hier nog wat zoekende, maar met het volle geloof dat ik ook ooit zal landen. Daarvoor weegt de drang naar geluk te zwaar. Blijf mooie dingen doen Didie. (Patty)

Didie heeft absoluut de gave van het woord, en het is een plezier om in haar boekje te lezen. (Stichting Sarcoïdose)

Mooi geschreven Didie. Je bent een schrijvende fijnkunstenares. (Patrick)

eenvoudig leven en duurzaam

Wil je dagelijks mindful leven?

Als je mindful leven wil integreren in je dagelijkse leven, dan bied ik je de mogelijkheid member te worden van deze memo. Dat biedt verschillende voordelen zoals een omvangrijke cursus die ik zelf geschreven heb en waardevolle extra’s van creatieve ondernemers die zelfbewust leven. Gun jezelf deze inzichten en word lid van een inspirerende community.