Menu
voeding

Drink thee mindful en word kalm

Updated 22/06/2022
mindful met thee

Een hete kop thee, daar begin ik de dag mee. Dorstlessend en verwarmend in de vroege ochtend, elke dag opnieuw mindful met thee. Alleen thuis of met het hele gezin: eerst mijn thee, dan de rest. En zo sluit ik de dag ook af met een kop thee voor de ontspanning.

Nog voordat ik mijn plekje aan de ontbijttafel bemachtig, loop ik naar de keuken. Daar vul ik mijn zwarte fluitketel met water en zet ik ‘m op hoog vuur. Wachtend op het vrolijke gefluit snijd ik een paar schijfjes gember en pak ik een glas. Gember erin, heet water eroverheen, een voorzichtige slok en ik kom tot leven. Eindelijk klaar voor de grote entree in de woonkamer en het dagelijkse rondje: “En hoe heb jij geslapen?”

Mijn ritueel durf ik nauwelijks te beschrijven nadat ik enkele jaren geleden twee ondernemers in de thee ontmoette.

Bieke en Thomas (met de waanzinnige achternaam The), samen actief in de wereld van de beste thee en kruidenmelanges. Ik mocht proeven van hun zeldzame Japanse matcha tijdens een evenement.

matcha thee
Pure ingrediënten voor matcha (foto: Didie)

Vanwege hun passie voor thee verdiepte ik me destijds in de oorsprong van authentieke thee. Meer dan vijfduizend jaar geleden werd het eerste kopje thee per toeval ontdekt: terwijl de Chinese keizer Shennong aan het koken was, vielen er wat blaadjes van een speciale plant in zijn water. Hij kookte ze mee en ontdekte de heilzame en verwarmende werking ervan.

De thee als drank was geboren en kwam via Japanse monniken en handelaren uiteindelijk in onze keuken terecht.

bereiding van matcha in de keuken
Mijn bereiding van matcha in onze keuken (foto Didie)

Na mijn verkwikkende matcha ervaring met Bieke en Thomas The kwam mijn oude gewoonte helaas terug: heet water met gember, afgewisseld met goedkope zakjes van de discounter. Mijn thee was opnieuw gedegradeerd tot een heet-water-goedje met wat stronken en meuk van het een of ander. Best lekker, ik was eraan gewend. Na jaren van goedkope theezakjes wist ik niet beter. Mijn smaakpapillen waren begraven. Het is zoiets als opgroeien met diepvries pizza, naar Italië op vakantie gaan en dan vol afkeer roepen dat de ananas op de pizza ontbreekt en de korst te dun is.

Sinds ik boeddhistische recepten publiceer, vormt mijn snelle thee een groot contrast.

Via de zen boeddhisten weet ik dat niet alleen eten, maar ook thee om aandacht en rust vraagt. De oorspronkelijke theeceremonie van de Japanse monniken draait om eenvoud, wederzijds respect en harmonie. Thee bereiden, schenken en drinken doe je niet zomaar even. Daartoe word je in de zen cultuur opgeleid tot een waarachtige theemeester. Deze meesters behoren tot de helden van de beschaving te vergelijken met vooraanstaande sushi chefs. Bij mijn boeddhistische recepten mag aandacht voor het kopje thee niet ontbreken, te beginnen bij de basis: pure thee.

mindful met thee
Kruidenthee voor de ontspanning (foto Didie)

Ik wil terug naar de eenvoud en waardering: mindful met thee dankzij de sublieme smaakervaring.

De heimelijke liefde voor thee heeft een ijzersterke cupido nodig. En dus heb ik opnieuw aangeklopt bij mijn bevriende thee ondernemers Mr & Mrs Tea. Ze hebben mijn noodkreet goed begrepen. Afgelopen dagen heb ik hun kalmerende thee uitgeprobeerd. Nu begrijp ik weer waarom losse thee en kruidenmelanges door de hand moeten gaan. Waarom ik ieder blaadje wil voelen, de geurige kruiden wil ruiken en ik de gedroogde en gerolde parels met eigen ogen wil zien. Vandaag geen gember of snelle zakjes, maar groene thee waarvoor alleen de jongste en beste theeblaadjes met de hand zijn geplukt en gerold.

Temidden van de geurige jasmijnbloemen openen de parels zich een voor een. De natuur betovert me, cupido heeft zijn werk gedaan.  

Genieten van de kruidenthee
Genieten van de kruidenthee Mr en Mrs Tea (foto Didie)

En deze keer blijft het niet bij een bevlieging. Naast de verschillende theesoorten geniet ik van de biologische tisane. Deze kruidenmelanges bevatten blaadjes van een andere plant dan de theeplant en zijn daardoor cafeïnevrij. Zo wissel ik mijn pure oolong en zwarte thee af met de biologische venkelthee, vijgenthee en de mooiste van allemaal: ‘connected to the earth’ kruidenthee. Deze melange neem ik ‘s avonds na een korte meditatie. In alle rust genieten van kruiden die de verbinding met de aarde benadrukken: kardemon, anijs, roze peper en zoethout. Ik ben kalm en vooral verliefd.  


Ps: naast thee delen Bieke The en ik een passie voor mindful eten. Na het lezen van mijn boeddhistische recepten stuurde ze haar favoriete maaltijdcombinatie, ook lekker met een kopje groene jasmijn thee. Bieke probeert qua voedingsstoffen veel variatie in haar maaltijden te brengen met verschillende kleuren, en kookt graag met de groenten van de seizoenen.

  • Granen: quinoa, rijst of iets anders
  • Warme groenten uit de oven, gestoomd, gekookt of roerbakken met verschillende kruiden
  • Aangevuld met koude groenten en salades
  • Als smaakmaker een klodder (pikante) humus
  • En als topping: sesamzaadjes, kruiden
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?