Menu
mindful leven

Mindfulness onderzoek wereldwijd

Updated 11/04/2021
mindfulness onderzoek en zorg

Vanuit gevoel en ervaring kunnen we mindful leven. En we kunnen onze praktische vaardigheden verbeteren door het volgen van trainingen, workshops en retraites mindfulness. Dat zoiets effect heeft, is geen verzinsel. Wereldwijd doen wetenschappers uitgebreid onderzoek naar gevolgen van mindfulness trainingen. De impact ervan op de maatschappij, de mens en het brein is een intrigerend onderwerp waarop talloze onderzoekers promoveren. Ook in Nederland is mindfulness onderzoek actueel.

Als je verdieping zoekt in de wetenschap en de effecten van mindfulness trainingen, verwijs ik je naar verschillende bronnen, mensen en instituten die zich bezighouden met mindfulness onderzoek. Hierbij een kleine selectie:

Radboudumc Centrum voor Mindfulness

Het Radboud Universitair Medisch Centrum voor mindfulness is een nationaal expertisecentrum voor de toepassing en wetenschappelijke evaluatie van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg en daarbuiten. Verder biedt het centrum in Nijmegen scholings- en opleidingsmogelijkheden op het gebied van mindfulness.

Het aantal focusgebieden is drieledig:

  1. Patiëntenzorg: trainingen en vervolgtrainingen voor specifieke patiëntgroepen zoals voor patiënten met kanker, met depressie, met ADHD of met lichamelijk onverklaarde klachten. Ook zijn er terugkomdagen en stiltedagen.
  2. Trainingen op maat zoals Mindful Leidinggeven voor medici en vervolgtrainingen (denk aan Communicatie & Mindfulness en Compassie en Mindfulness). Voor aankomende mindfulness trainers is er een Postacademische Opleiding tot Mindfulnesstrainer.
  3. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness.

Anne Speckens

Hoogleraar psychiatrie & mindfulness en onderzoeker van mentale processen (denk aan het interpreteren van situaties of herinneren van dingen) die een rol spelen bij het ontstaan en/of voortduren van depressies en angst. Speckens onderzoekt ook wat er in de hersenen gebeurt als mensen zich depressief of angstig voelen. En wat de invloed van cognitieve gedragstherapie hierbij is. Zij is tevens directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

Susan Bögels

Susan Bögels is hoogleraar orthopedagogiek, psychotherapeut en directeur van UvA minds en UvA minds YouDit academisch Trainingscentrum voor mindfulness is opgericht in 2014. Zij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en gezinstherapie, en mindfulness.

De belangrijkste onderzoeksgebieden:

  • de intergenerationele transmissie van angst
  • cognitieve gedragstherapie (al dan niet via de ouder of het gezin) voor kinderen met angststoornissen
  • de rol van de vader
  • Mindful Parenting
  • Mindfulness bij kinderen en jongeren.

Zij heeft verschillende internationale publicaties over mindfulness op haar naam staan als ook het boek Mindful Parenting, A Guide for Mental Health Practitioners en Denken + Doen = Durven. Bovendien geeft Bögels mindfulness trainingen aan kinderen, jongeren en ouders en verzorgt zij de opleiding tot Mindful Parenting trainer en Mindfulness trainer voor kinderen.

UvA minds You

Voor iedereen die trainingen wil volgen op het gebied van mindfulness biedt UvA minds You een uitgebreid aanbod. De trainingen en behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en borduren voort op de kennis die bij moederorganisatie UvA minds is opgedaan met het geven van kortdurende, evidence-based behandelingen voor psychische problemen bij kinderen en jongeren, evenals (gerelateerde) stress- en opvoedingsproblemen bij hun ouders.

Ook kinderen, jongeren en volwassenen zonder diagnose kunnen bij dit centrum terecht omdat het team tevens behandelingen heeft ontwikkeld voor mildere problemen.

UvA minds You heeft drie pijlers

  • Trainingen voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders
  • Opleidingen voor professionals
  • Trainingen voor (jong)volwassenen en werknemers

Mindfulness and Compassion

Mindfulness & Compassion (M&C) is het officiële tweejaarlijkse wetenschappelijke tijdschrift van de Master of Mindfulness van de University of Zaragoza (Spanje). Het magazine is gelanceerd in 2016 en publiceert mindfulness onderzoek dat relevant is voor medici en wetenschappers.

Mindfulness

Mindfulness is een wetenschappelijk tijdschrift over psychologie, uitgegeven door Springer Science+Business Media. Verschillende internationale instituten hebben zich verbonden aan de inhoud van dit tijdschrift. In de redactie bevindt zich tevens een Nederlandse vrouw, Susan Bögels, van de Universiteit van Amsterdam. Bögels is hoogleraar orthopedagogiek, psychotherapeut en directeur van UvA minds en UvA minds You

American Mindfulness Research Association

De American Mindfulness Research Association (AMRA) heeft tot doel mindfulness onderzoek te ondersteunen met een wetenschappelijk fundament voor mindfulness, de promotie van best practices en het beschikbaar stellen van beurzen. Dit instituut publiceert regelmatig over wetenschappelijk onderzoek met een maandelijkse nieuwsbrief. Verder biedt de site relevant nieuws.

Boeken

  • Iedere stap is vrede, Thich Nhat Hanh (1991): een boek met verhalen en toelichting over een mindful leven.
  • Mindful Eating, Mindful Life, Lilian Cheung Thich Nhat Hanh (2011): handboek voor een mindfulle manier van eten en praktijkvoorbeelden.
  • Full Catastrophe Living , John Kabat-Zinn (2013): handboek voor het beoefenen van mindfulness met achtergronden vanuit de medische ervaring van Kabat-Zinn.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?