Menu
mindful leven

Onderzoek naar mindfulness

Updated 13/02/2020
mindfulness onderzoek

Welke mindfulness onderwerpen vind ik relevant? Die vraag stelde ik mezelf in de zomer van 2016. Dat ik me wilde verdiepen in mindful leven stond vast. Mijn oplettende geest vroeg erom. Onderzoeken, analyseren, schrijven, vormgeven en presenteren. Nu, ruim twee maanden later ben ik nog steeds buitengewoon enthousiast en blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Want niet alleen mijn geest, ook mijn hart staat er helemaal achter. En dat merk ik iedere dag. Doordat ik de tijd, plaats en nog heel veel meer vergeet als ik me verdiep in mindful leven.

Mindful leven

Er is een aantal thema’s dat mij als vanzelfsprekend boeit en al jaren bezighoudt:

  • mindfulness: een manier van leven waarin ik sinds enkele jaren verdieping zoek
  • kinderen: een nieuwe interesse vanwege mijn gezinsleven met een vriend, zoontje en twee stiefkinderen
  • eenzaamheid: een akelig verdrietig gevoel dat mij sinds de middelbare school parten speelde
  • lezen: een vaardigheid die het leven verrijkt, maar voor sommige mensen niet vanzelfsprekend is
  • taal: de magie van letters en woorden die mensen kan raken en breken

Eenvoudig gelukkig

Uiteindelijk is mindful leven het centrale thema. Deze manier van leven, afkomstig uit het boeddhisme, intrigeert mij al enige tijd. En ik vraag mij af hoe deze leefstijl helpt om eenvoudig gelukkig te zijn. Omdat mindfulness de laatste jaren terrein heeft gewonnen in de medische zorg, het onderwijs en bijvoorbeeld zakelijk leiderschap is het een omvangrijk onderwerp dat ontzettend veel mogelijkheden geeft.

En als afgestudeerd wetenschapper in de communicatie en digitale media ben ik bovendien benieuwd naar de relatie tussen mindfulness en technologie, een prachtige paradox. Want waar het bij mindfulness juist om verstilling en aandacht gaat, versnelt technologie ons leven met een overvloed aan data en versnipperde informatie. Hoe zouden deze twee elkaar kunnen versterken?

Online mindfulness

Overigens legt de medische wetenschap zich steeds vaker toe op mindfulness en de positieve effecten ervan op onze gezondheid. Met name mensen met een chronische ziekte of patiënten die lijden aan een depressie hebben baat bij mindfulness. Onder meer dankzij het werk van John Kabat-Zinn die een algemeen erkende mindfulness training heeft ontwikkeld. Ook onderzoek naar het effect van online mindfulness programma’s blijft actueel, al is multidisciplinair onderzoek waarbij medische experts en communicatie professionals samenwerken, zeer beperkt. En dat is jammer, want hoe kunnen we trainingen dusdanig ‘ontwerpen’ zodat mensen niet afhaken en met grote tevredenheid het gehele traject volgen? En hoe zorgen we ervoor dat online programma’s geen afbreuk doen aan de effecten van face-to-face begeleiding?

Samen mindful

Het lijkt me geweldig een bijdrage te kunnen leveren aan digitale mindfulness programma’s die medisch gezien effectief zijn, maar geen succes hebben omdat het communicatieontwerp onvoldoende is. Zo zou ik als communicatiewetenschapper met een boeddhistische inslag een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het heilzame werk van geneeskunde.  Inmiddels praat ik met hoogleraren en medische mindfulness experts die mij inspireren en begeleiden. Dat verrijkt mijn kijk op mindful leven en geeft mij de kracht om alles wat ik weet en ervaren heb te delen met iedereen die er baat bij heeft.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?