Menu
mindful leven

Maak je werkplek mindful

Updated 30/06/2022
rustige werkplek

We brengen een groot deel van de dag door op onze werkplek. Met alles wat er tijdens zo’n drukke dag op ons afkomt is een werkplek waar we rustig kunnen werken geen overbodige luxe. Wat zijn de voorwaarden voor zo’n werkomgeving waar ruimte is voor mindfulness?

Een werkplek zonder stress

Waar ik ook werk, ik wil er rust vinden. Mijn werkplek moet een katalysator zijn van aandacht en concentratie. Meestal hebben mijn projecten al zoveel dynamiek van zichzelf en doen daarom een groot beroep op mijn denkwerk. Dan heb ik een omgeving nodig die mij rust geeft. En daar ben ik niet de enige in. Een kantoor dat je in staat stelt vanuit mindfulness te werken, geeft ons allemaal minder stress.

Onrust op de werkvloer

Waar ik ook werkte, overal klaagden mensen over de onrust op hun afdeling. De thema’s waren meestal hetzelfde: mensen die ongevraagd aan ons bureau staan terwijl we een belangrijke presentatie moeten uitwerken of collega’s die luidruchtig het weekend doornemen zonder rekening te houden met een collega die een deadline moet halen. En dan niet te vergeten de privé telefoontjes in een ruimte waar iedereen meeluistert. Soms lijkt onze werkomgeving een speeltuin voor egoïstisch gedrag zonder duidelijke spelregels.

Een stressvolle werkomgeving

En dan is er de ruimte zelf. Steriele werkplekken die meer weghebben van een laboratorium dan een ruimte die ons in de flow brengt. Gebrek aan groen, alles behalve een sensitieve touch en in de ergste gevallen ontbreken van natuurlijk daglicht. Waarom sluiten we onszelf vrijwillig op in een leefomgeving voor automatische piloten? En dat we geen frisse zuurstof krijgen, nemen we op de koop toe. Acht uur zitten in een zogenaamd klimaatvriendelijke ruimte waar we worden afgeleid van alles wat ertoe doet. Daar worden we onrustig en alles behalve productief van.

Mindfulness tijdens het werk

Of we nu thuis werken, met een klein team bij verschillende opdrachtgevers of op een vaste plek bij een grote organisatie: laten we goed voor onszelf zorgen op het werk. Met een omgeving die ons helpt om met aandacht te werken en waar we rust vinden om mindful te zijn.

Inspiratie voor een rustige werkplek, 9 tips:

  1. Ga niet met je rug naar een gangpad zitten. Houd de achterzijde rustig.
  2. Zorg voor een stoel met een zachte zitting zodat je kunt ontspannen.
  3. Kijk vrij in een ruimte en dus niet tegen een muur aan.
  4. Zorg dat je natuur kunt zien (of haal deze naar binnen als er niets te zien is)
  5. Hang een briefje op (of screensaver) met een persoonlijke tekst die je bewustzijn vergroot
  6. Telefoon uit het zicht, alleen hoorbaar. Whatsapp op je werkplek geeft onbewust heel veel stress.
  7. Breng rustige kleuren in de omgeving
  8. En houd je bureau rustig; begin de dag met een lege desk en leeg hoofd en eindig met dezelfde mindset.
  9. Maak gebruik van natuurlijke materialen voor zover mogelijk.
thuiswerkplek-inspiratie-uit-japan
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?