Menu
op retraite en reizen

12 redenen om op mindfulness retraite in Frankrijk te gaan

retraite in Frankrijk

Zoek je een plek waar je alle tijd en ruimte hebt om de rust in jezelf te vinden? De ervaring heeft mij geleerd dat een retraite in Frankrijk erg fijn kan zijn. Door in een andere omgeving tijd te nemen voor je behoefte kom je makkelijker tot jezelf. Het geraas om je heen komt tot stilstand en de dagelijkse prikkels zijn er niet meer. Omdat ik erg veel baat heb gehad bij mijn mindfulness retraite in Zuidwest-Frankrijk organiseer ik nu retraites naar dezelfde plek. Daardoor kun je eenvoudig mee op mindfulness retraite.

mindfulness reis

Toen ik een paar jaar geleden deze reis maakte, heb ik alles zelf uitgezocht. Dat hoef jij nu niet meer te doen! Ik heb een hele fijne mindfulness retraite naar Frankrijk samengesteld waardoor je zorgeloos op reis kunt om te ontdekken wat jouw hart te vertellen heeft.

Waarom is het zo fijn op mindfulness retraite naar Frankrijk te gaan?

Ik raak er niet over uitgesproken, ik heb me ontzettend gelukkig gevoeld en bewaar nog steeds unieke herinneringen aan mijn reis. De belangrijkste redenen waarom ik zo’n fan ben van deze retraite in Frankrijk heb ik op een rij gezet. Dan kun jij ook een beeld krijgen van zo’n persoonlijke reis.

alleen weg naar Frankrijk

Mijn 12 redenen voor de retraite in Frankrijk:

Een andere omgeving zorgt voor ontspanning

Als je een paar dagen aan jezelf wil besteden, is het vervelend steeds herinnerd te worden aan alle klusjes thuis. Dat maakt het lastiger om te ontspannen en te voelen waar je behoefte aan hebt. Door op retraite te gaan in Frankrijk kom je los van alles wat je denkt te moeten doen thuis. Je laat de gebruikelijke verantwoordelijkheden voor wat ze zijn. Je bent ontspannen met jezelf.

Alle ruimte om je automatische piloot uit te zetten

In het weekend en doordeweeks doe je veel op de automatische piloot. Er wordt van alles van je gevraagd in het huishouden, op je werk of bij een vereniging. Je hebt een standaard patroon waarmee je de dag begint en zo ga je door totdat je weer in bed ligt. Tijdens de retraite bepaalt het programma van de dag wat jij gaat doen. Zo kun je jouw routine doorbreken en ervaar je hoe het is om de dag op een andere manier te starten. Ook ben je bewust bezig met alles wat je doet en voel je beter of het bij je past of niet. De automatische piloot mag uit.

Je bent dichtbij de bron van mindfulness

Tijdens de retraite verblijf je in Frankrijk op Simply Canvas Farm. Dit is een kleinschalige boerderijcamping vlakbij Bergerac. Dit is zeker geen willekeurige plek in Frankrijk en heb ik met zorg uitgekozen. Deze retraite locatie ligt namelijk dichtbij Plum Village. Dit is het mindfulness klooster opgericht door de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, de wereldbekende monnik die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De leefwijze van deze zenboeddhist heeft mij erg veel gebracht.

documentaire over boeddhisme
Mindfulness boeddhist Thich Nhat Hanh (foto: documentaire Walk With Me)

In de nabijheid van Plum Village, op Simply Canvas, kost het weinig moeite de ontspanning te vinden. Hier laat je jouw obstakels los en geniet je makkelijker van de fijne wereld van bewust leven en compassie voor jezelf en de mensen om je heen. Dat wordt ook uitgedragen door de eigenaren van de camping, Sandra en Santi. Zij hebben namelijk jaren geleefd in het klooster van Thich Nhat Hanh en weten precies wat de kern van mindfulness inhoudt. Zij zijn op oorspronkelijke wijze geschoold door de boeddhistische monnik en weten dat als geen ander over te brengen op mensen die niet in een klooster leven.

Begeleiding door mensen die mindful leven

Mindfulness is een manier van leven die mij veel rust heeft gebracht. Het is goed om te leren mediteren, maar het is net zo belangrijk om aandachtig zijn door de dag heen. Ik kan niet steeds op een matje gaan zitten als ik stress voel komen. Mindfulness is een lifestyle, iets dat als een rode draad door mijn leven loopt. Daarom vind ik het belangrijk dat de begeleiders van een retraite niet ‘verstopt’ zitten in een klooster. De teachers moeten zelf ook weten hoe het is om je staande te houden in de samenleving met alle uitdagingen die je tegenkomt. Daarom is een mindfulness retraite in Frankrijk zo fijn met begeleiders die in het klooster gewoond hebben, en nu zijn uitgetreden. Zo heeft mindfulness teacher Alexis Plaisant jaren in Plum Village gewoond, heeft hij ervaring met mindfulness in New York en woont hij nu ook in Frankrijk. Sandra en Santi van Simply Canvas wonen ook al lang niet meer in het klooster en hebben zelf een onderneming. Ook zij hebben te maken met een drukbezet dagelijks leven waarbij de uitdaging van mindfulness groot is.

De voormalige non en monnik brengen de inzichten van mindfulness in de dagelijkse praktijk.

mindfulness retraite
Santi en Sandra van Simply Canvas

Sandra heeft het vertrek uit het klooster prachtig omschreven in haar boek Levensreis naar Frankrijk:

Ik houd van het leven als kloosterling, maar om de weg werkelijk en geheel te begrijpen is het nodig me om te draaien en onder ogen te zien waarvoor ik weggevlucht ben. Het lijden van de wereld in de wereld, waar mijn eigen lijden deel van uitmaakt. Mijn hart volledig te openen met een in respect gebogen hoofd zonder proberen sterk te zijn. De moed hebben gewoon te zijn. Het is niet nodig een special iemand te zijn of de wereld te verbeteren. Het mag ook klein zijn, met je voeten in de klei en je hart open voor zowel lijden als liefde. Dit kleine begint eenvoudigweg bij mezelf.

Aandacht voor je mentale en fysieke behoeften

Tijdens de retraite is er een programma dat rekening houdt met jouw behoeften. Je hoeft niet gelijk uren te mediteren of dagen in stilte te verblijven. Deze retraite is toegankelijk en flexibel, ideaal als je gewoon eens wil ervaren wat een retraite voor jou kan zijn. Je mag meedoen met de sessies, maar niets is verplicht. Bewuste aandacht voor jouw gevoel is het belangrijkste. Bovendien is er voldoende afwisseling in oefeningen, wandelen, mediteren en eten.

Goede verzorging met ontspanning

Als je een paar dagen voor je mind en lichaam wil zorgen, mag je ook verwend worden met lekker en gezond eten en drinken. Sandra en Santi hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en werken sowieso met lokale producten. Op eigen wijze hebben ze een mooie kijk op voeding ontwikkeld. Ze bereiden heerlijke maaltijden die je helpen mindful te genieten. En in de warmte van Frankrijk is het ook fijn om af en toe een verfrissende duik te namen. Daarom hebben ze een zwembad aangelegd met ligstoelen waar de ontspanning vanzelf komt.

mindfulness en ontspanning
Ontspanning tijdens de retraite in Frankrijk (foto: Simply Canvas Farm)

Je zintuigen krijgen de rust die ze nodig hebben

Een groot voordeel van een verblijf in Frankrijk is de zintuiglijke verwennerij. Naast heerlijk eten zien je ogen kleuren die je in Nederland niet kent. En het Franse platteland geeft je geuren waar je blij van wordt. Nieuwe geuren en kleuren dragen bij aan de bewustwording van je zintuigen. Het eenzijdige kleurpalet dat je thuis gewend bent, raakt op de achtergrond. En de aroma’s aan tafel bezorgen je vast en zeker een glimlach.

Vergezichten die je mind leeg maken

Als je uren achter de laptop zit of op je telefoon kijkt, worden je ogen moe. Alles is dichtbij en systematisch. Tijdens de retraite worden je ogen weer wakker. Je kunt er kilometers ver kijken en in de verte een tractor zien rijden. Die vergezichten geven andere prikkels aan je mind. Je zal merken dat er meer ruimte ontstaat voor diepere emoties, die bij jou passen als mens. Wat ik me ook herinner is de overweldigende sterrennacht. ‘s Nachts kroop ik uit mijn bed en liep over het veld bij de camping. In de lucht zag ik meer sterren dan ik in mijn hele leven had gezien. Geen straatverlichting of auto’s, maar de verlichting van de natuur.

tot jezelf komen in Frankrijk
De vergezichten van Simply Canvas Farm

Inspiratie om te leven met de seizoenen en zelfvoorzienend te zijn

De mindfulle ondernemers van de camping vertellen je graag alles over zelfvoorzienend leven. Ruim tien jaar hebben zij alles onderzocht in de wereld van permacultuur en voedselbossen. Ze hebben geleerd te leven met de seizoenen en zichzelf te onderhouden. Ik herinner me goed hoe inspirerend ik de verhalen vond van Santi waarin hij vertelde over permacultuur. Ook de nieuwe onderneming van Sandra, bloesemremedies die je emoties ondersteunen, inspireren mij om anders naar bloemen en bomen te kijken. Met de bloesemremdies weet Sandra de diepere betekenis van onze natuur te ‘vangen’ in een vorm die je me naar huis kunt nemen. Zo is er de prachtige ‘eik’ remedie van een 350-jaar oude eik uit de omgeving. Zijn remedie gaat over verbinding en rust, iets dat ook centraal staat in de retraite.

Alle flexibiliteit om Frankrijk te verkennen

Kun je geen genoeg krijgen van je Franse avontuur? Vanuit de locatie in Zuidwest-Frankrijk is het eenvoudig om de omgeving te verkennen. Ik bezocht de stad Bergerac met mijn huurauto. Daar genoot ik van de pittoreske koffiehuisjes en restaurants met authentieke gerechten. Ik vond het ook geweldig door de heuvels te rijden en de verschillende chateaus te bezoeken. De zee is ook niet ver weg en andere stadjes evenmin.

frankrijk verkennen na de retraite
Wandelen in Bergerac en de omgeving na de retraite

Makkelijk te organiseren qua vervoer en reistijd

Een boerderijcamping middenin Zuidwest Frankrijk leek mij in eerste instantie lastig te vinden. Maar het was zo geregeld. Daarom organiseer ik nu een retraite naar deze plek waarbij je zelf het vervoer boekt. Het enige wat je hoeft te doen is een dag rijden met de auto (ongeveer elf uur rijden vanaf Utrecht). Of je neemt het vliegtuig en huurt een auto zoals ik heb gedaan. In het laagseizoen kost een retourtje Rotterdam-Bergerac met Transavia nog geen honderd euro. De huurauto boek je via een verhuur website en is bij aankomst makkelijk te vinden op het kleine en overzichtelijke vliegveld van Bergerac. Voor je het weet, rijd je door de Franse heuvels. Wil je neit rijden of vliegen? Zelfs met de trein is het makkelijk te doen in een dag.

Ervaren hoe de mindfulness gemeenschap leeft

In de toekomst, wanneer de corona beperkingen zijn opgeheven, is een bezoek aan het oorspronkelijke mindfulness klooster van Thich Nhat Hanh mogelijk. De leraar woont er zelf niet meer, maar zijn volgelingen nog wel. Het is een levendige, uiterst vriendelijke gemeenschap met monniken en nonnen waar ik me erg thuis voelde. Regelmatig organiseren de kloosterbewoners een Dag van Mindfulness waarbij iedereen welkom is. Je draait een dag mee in het leefritme van de kloosterlingen en eet samen met de gemeenschap. Afhankelijk van jouw ervaring schenk je vrijwillig een (klein) bedrag. Je wandelt samen in stilte, mediteert en geniet van de boomgaarden met pruimen en hazelnoten. Als je meer tijd hebt, kun je er langer blijven en wandelen in de omgeving. Ook de moestuin van het klooster is de moeite waard en niet te vergeten de heuvels met de boeddhabeelden. Ik zal die plek nooit vergeten.

retraite voor vrouwen
Boeddhabeelden in de heuvels van Plum Village

Dit waren mijn 12 redenen om op retraite naar Frankrijk te gaan.

Ik neem je graag mee op een Franse mindfulness retraite, omdat deze reis een diepe indruk op mij heeft achtergelaten. De omgeving van Simply Canvas Farm en de ervaringen met de kloosterlingen en Sandra en Santi hebben mij verdieping gegeven in de beoefening van mindfulness. Ik heb er ook volop genoten van de ruimte, de natuur en het ongeplande niets doen.

Een mindfulness retraite naar deze plek in Frankrijk is pure verwennerij voor je hart.

Didie Schackman

Wil je nog meer weten over het leven van Sandra en Santi in Frankrijk en mindfulness? In 2011 is er een mooie documentaire gemaakt over hun leven en de stap die zij hebben gezet vanuit het mindfulness klooster richting een maatschappelijk leven.

Sandra, ex-non tussen twee werelden

4 Comments

 • Mattheus
  03/09/2021 at 12:05

  Ik heb geen ervaring met mediteren of mindfulness, maar wil dit wel eens proberen. Kan ik dan meedoen aan de retraite in Frankrijk?

  Reply
  • Didie
   03/09/2021 at 12:09

   Bedankt voor je vraag. De retraites die ik organiseer zijn doorgaans geschikt voor beginners. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan ervaren hoe het is om kalm te zijn. Daarvoor hoef je geen ervaring te hebben met mindfulness of mediteren. De oefeningen die we doen zijn praktisch en niet moeilijk. Het gaat erom dat je leert ontspannen op een manier die je thuis ook kunt toepassen. Dus geen ingewikkelde yoga of urenlange meditatie sessies. Nee, we doen alleen waar jij je goed bij voelt en verzorgen een retraite die mooi aansluit bij het dagelijkse leven. Voel je welkom.

   Reply
 • Tinke
  25/08/2021 at 17:14

  Ik hoop dat veel mensen van deze Franse retraite kunnen genieten. Mindfulness is iets moois waardoor je rust vindt in jezelf.

  Reply
  • Didie
   03/09/2021 at 12:07

   Wat fijn dat je deze woorden deelt. Mindful leven is inderdaad iets wat zorgt voor een lege mind en meer aandacht voor de dingen die je fijn vindt. Hopelijk brengt het jou ook veel.

   Reply

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?