Menu
inspiring people

Mode als architectuur

ArtEZ Fashion Graduation 2012 by Didie Schackman

Extase. Zo voelde de eindexamen show van studenten modevormgeving van kunstacademie ArtEZ. Met vorm, kleur, materiaal en functie als belangrijkste elementen wisten zij afgelopen donderdag 7 en vrijdag 8 juni mij te verrassen met mode als architectuur. Ik kon er niet omheen. De mode danste in no-time mijn lichaam binnen, net als toen ik een dromende tiener was.

Na de uitbundige en inventieve creaties van de eerste- en tweedejaars, gevolgd door de felle kleuren van de derdejaars was het de beurt aan de graduates. In een lege fabriek gelegen in de Kleefse Waard (Arnhem) kwam de modevormgeving anno 2012 perfect tot haar recht.

De collecties van de afzonderlijke studenten waren duidelijk te onderscheiden waarmee ieder individu een serieuze signatuur liet zien. Geometrische vormen in één primaire kleur, zwarte ruiten, neon blokken of juist een bonte mix van materiaal en kleur; de variatie was groot. Een enkeling ingetogen, maar de meerderheid van de studenten liet een collectie zien met een sterk kleurbeeld.

Geen nuances, maar een directe confrontatie met alles wat mijn oog onderscheiden kon.

Er werd ook geshowd voor de mannen. Deze creaties kregen vooral een vrouwelijke touch. Chanel jasjes, glitter, roze; alles wat de vrouw behaagt was nu ook in acceptabele vorm voor de man gegoten. Met als uitschieter de rap/gangsta look in een gevarieerd kleurpalet.

Afgezien van de mode wisten de studenten ook de juiste toon te slaan met de muziek. Alles perfect geënsceneerd op de locatie waardoor mijn zintuigen in de juiste balans werden geprikkeld. Wat mij uiteindelijk is bijgebleven is de sterke vertegenwoordiging van neonkleuren, het veelvuldige gebruik van materialen met een innovatieve look en de sterke aanwezigheid van geometrie en kleur in het algemeen.

De vormgevers hadden zich ogenschijnlijk ontpopt tot architecten van mode die het lichaam van man en vrouw kleden voor nagenoeg iedere dimensie van deze tijd. Ingetogen of uitbundig, sereen of juist uitgesproken, vrolijk of zwaarmoedig, recalcitrant of sophisticated. De studenten van ArtEZ wisten iedere snaar te raken. En dus ook mijn behoefte aan kleur, sterke uitstraling en duidelijke keuzes.

Mijn foto impressie van de modeshow:

2 Comments

 • T.Diels
  12/06/2012 at 07:51

  Inclusief beton (zie vorige reactie)

  Reply
 • T.Diels
  12/06/2012 at 07:49

  Rake schets!
  En inderdaad dat alles in een contrasterende omgeving van ijzer, aluminium en glas.

  Reply

Leave a Reply