Menu
mindful leven

Fascinatie voor bergen, prachtig verfilmd

Updated 02/02/2022
bergen in een film

Ik heb een geweldige fascinatie voor bergen. Dat is ook een van de redenen geweest dat ik op mijn dertigste naar Tibet afreisde. Ik wilde aan de voet van de Mount Everest staan. Uiteindelijk heb ik de koning onder de bergen vanuit het vliegtuig gezien en het basecamp nooit bereikt. En gelukkig maar, want ik had erg veel last van de hoogteziekte’in Tibet: een bizar fenomeen waarbij je hart tekeer gaat en je hoofd continu tintelt terwijl je nagenoeg niets doet. Een vervelende gewaarwording kan ik je zeggen!

Bergbeklimmen en flow

Ondertussen kijk ik nagenoeg alle films en documentaires over bergen en -beklimmers. Omdat ik er ontzettend rustig van word en er niets zo mindful is als bergen: alleen de natuurlijke elementen die een rol spelen zoals de zon, wind en aarde. En samen bepalen ze of je wint danwel verliest. Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi beschrijft bergbeklimmers in zijn boeken omdat zij het ultieme voorbeeld zijn van flow. Helemaal opgaan in je activiteit waarbij je de tijd vergeet en gefocust bent op je doel. Het doet me denken aan wintersport waarbij je verplicht bent om volledig in het nu te leven. Je hebt geen keuze: als je de piste wil bedwingen, moet je honderd procent focussen op de berg, de sneeuw en de route die je af kunt leggen (hier en daar gehinderd door een andere wintersporter).

Ode aan de bergen

De bergen en hun natuurlijke overwicht intrigeert mensen over de hele wereld en daarom heeft filmregisseur Jennifer Peedom een zeldzame film gemaakt: Mountain. Deze documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Robert Macfarlane. Het is een ode aan de bergen in al hun natuurlijke schoonheid met een speciale rol voor ‘de mens’. Dat is regisseur Peedom op het lijf geschreven. Zij staat bekend om films waarin zij intieme portretten laat zien van mensen in barre omstandigheden. Zo maakte zij bekende documentaires zoals Sherpa, Miracle On Everest en Living The End and Solo.

Veilig klimmen

Dankzij Peedom kan ik alle bergen beklimmen zonder te vrezen voor mijn leven, want dat is voor een echte bergbeklimmer de dagelijkse realiteit. Terwijl zij de dood in de ogen kijken, volharden deze fanatiekelingen in hun ultieme tocht naar de top. En de waarheid is hard: tientallen grote namen zijn tijdens hun klim omgekomen. Maar ook die waarheid hoort bij een ode aan de reusachtige bergtoppen. Een weerspiegeling van het noodlot en ultiem geluk.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?