Menu
mindful leven

Natuur in huis: wooninspiratie voor je alpen interieur

Updated 02/02/2022
alpen interieur

Berghutten, hotels en restaurants in de Oostenrijkse alpen, altijd opvallend door de sfeer, eenvoud en respect voor authentieke elementen. Een alpine interieur is zo uniek dat ik er iedere keer weer verliefd op word: het prachtige houtwerk en het ambachtelijke woontextiel. Alles is zo zorgvuldig op elkaar afgestemd, je voelt de waardering voor het landschap. Hoe haal je dit gevoel voor de natuur en sfeer in je eigen huis? Wat is er nodig voor een alpine interieur met behoud van eenvoud?

Deze winter heb ik de mooiste berghutten, hotels en gasthuizen bezocht.

En in de meeste gevallen was het een schitterende beloning na een inspannende sneeuwwandeling in de vrieskou. De warmte en sfeer van de herbergen bracht me alle ontspanning die ik nodig had. En het vooruitzicht van de authentieke ambiance gaf me iedere keer weer de moed om door te lopen in de snerpende kou van de alpen. Nergens werd ik teleurgesteld: waar ik ook arriveerde, het was er uniek, stijlvol en persoonlijk, in de soms honderd jaren oude accommodaties. Vaak bleek het verhaal erachter te gaan over toewijding en respect voor ambacht die generaties lang is doorgegeven. En dat voel je.

Daarom kom je op zo’n plek thuis.

Naast de warmte en sfeer stralen deze interieurs ook iets puurs uit. Een sobere, stoere look die past bij de ruige omgeving van de bergen. Want de alpen zijn je beste vrienden, maar ook je vijand. Dat merkte ik tijdens een snowhike in de avond, gevolgd door een unieke wandeling vóór zonsopgang. De bergen zijn er voor je, om je te beschermen, maar zorgen er net zo goed voor dat je je nietig voelt; een bikkelhard en tegelijkertijd poëtisch spanningsveld. En dat zie je terug in een alpine interieur. Zacht en robuust tegelijk. Eenvoud zonder de details uit het oog te verliezen. En in alle gevallen: ontstaan vanuit de natuur.

Haal dat gevoel in huis met een alpine interieur.

Een ontspannen omgeving met geborgenheid, sfeer en stoere eenvoud. Mijn inspiratie uit de alpen heb ik aangevuld met ideeën van locals. Op die manier krijg je een indruk hoe je de bergen in jouw huis kunt halen.

Wat mag er sowieso niet ontbreken in je alpine interieur?

  • Kussens, heel veel kussens. Uni-kleuren afgewisseld met prints.
  • Natuurlijk kleurgebruik met crème, grijs, beige en bruin gecombineerd met wijnrood voor details
  • Herten, in welke vorm dan ook. Een gewei aan de muur, een afbeelding op de dekens of prints op lampenkappen, alles is mogelijk
  • Plaids en dekens met prints van rendieren, ook als decoratie en niet perse functioneel
  • Hout, overal waar je kijken kunt. Dus ook op het plafond, in de badkamer en aan de muur. Gecombineerd met leigrijze tegels en stoffen.
  • Lampenkappen, van glas of stof, zolang het zachte licht er maar doorheen schijnt.
  • Sfeerlicht in álle hoekjes, waardoor je geen grote plafonnière of andere tl-lampen meer nodig hebt.
  • Schilderijen met oude zwart-wit foto’s waarop te zien is hoe de omgeving of het huis er vroeger uitzag. Of pentekeningen van dieren uit het bos en de bergen.
  • En als het even lukt: een prominente plek voor een kachel of haard

ps: een uitgebreid verslag van mijn winterwandeling in de bergen is gepubliceerd op de vrijetijdswebsite Bijzonder Plekje.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?