Menu
mindful leven

Nooit meer futloos, loop over van energie!

Updated 21/06/2022
ga bewegen met didie

Energie is alles. Je kunt nadenken over het leven, maar als de energie er niet is, kom je nergens. Je hoort het zo vaak: “Ik ben zo moe, ik zou niet weten waar ik de energie vandaan moest halen.” Met zulke uitspraken kom je nergens. Het zorgt er alleen voor dat je inderdaad leeg blijft en jezelf elke dag bij elkaar raapt om te doen wat er op de agenda staat.

Zo wil je niet leven toch?

We gaan doen waar we gelukkig van worden zodat we overlopen van energie! Ook al slapen we een keer wat korter of heb je veel te doen: als je doet waar je je goed bij voelt, heb je altijd energie te veel.

De aardbol is een grote energiebron. En wij dus ook. Helaas vergeten we dat te vaak. We zijn doorgaans zo gefocust op ons dagelijks leven, dat we niet meer zien hoe krachtig de aarde van zichzelf is. We leven op een wereld waar de energie vanaf spat. Dat gaat vanzelf, hoeven wij helemaal niks voor te doen. Vulkanen, de zee, bliksem, de zon en maan, krachtvelden die altijd actief zijn, niet gehinderd door welke ratio dan ook. Een natuurlijke balans die leven mogelijk maakt.

Het wordt tijd om dat te gaan voelen!

Tekort aan energie is een wereldwijd excuus om stil te staan, bij de pakken neer te zitten. Een mentaal sorry om te gebruiken als we denken dat we uitgeput zijn. Maar is dat werkelijk zo? We beschikken iedere seconde over eindeloos veel energie.

Je hoeft maar naar je lichaam te luisteren voor het bewijs: je hart klopt continu zonder dat je erom vraagt.

Onze kracht is onuitputtelijk, ook al voelt het soms anders. Maar pas op: verwar een vermoeid hoofd niet met een gebrek aan energie: cellen breken af en vernieuwen dag en nacht. Er is altijd energie! Onze accu lijkt wel eens leeg, maar niets is minder waar.

Het probleem is dat we onszelf moe praten als excuus om niks meer te doen.

Daar gaat ons avontuur, de zin in het leven. “Laat maar, al mijn ideeën, ik heb er geen energie voor.” Hoor je het jezelf zeggen? Niet meer doen! Je leeft nu. We gaan ervoor zorgen dat je energiepeil omhoog gaat.

Hoe houd je jouw energie actief?

Door… te bewegen. Ontdek waar je lichaam voor gemaakt is. Blijf in beweging als je wil groeien in dit leven, dan kun je veel meer aan. Ik geef een voorbeeld: Je begint de dag met een gehaast ontbijt en berichten op je telefoon. Je leest iets over terreuraanslagen in het Midden-Oosten. “Als mijn gezin dat maar niet overkomt”, denk je dan. Je wordt er triest en onrustig van. Je wilde de dag goed beginnen, maar nu zijn je gedachten bij de ellende in de wereld. Daar zit je dan, jij en je negatieve mind. Een slecht begin van een lange dag. Wedden dat er nog veel meer energie verloren gaat? Hoe kan jij nog schitteren deze dag?

We draaien de situatie nu om.

Je begint de dag vroeg en gaat wandelen in het bos. Fluitende vogels maken je wakker en andere mensen groeten je met een lach. Eenmaal thuis neem je een douche en een vers broodje. Vervolgens lees je diezelfde negatieve berichten. Je besteedt er weinig tijd aan, je hebt geen zin om je rot te voelen. Bovendien heb je zojuist heerlijk gelopen en gezien hoe eenvoudig mooi de natuur is. Jij blijft in de positieve flow.

Vanuit beweging ontwikkel je een positieve mindset.

Daarom ga ik nagenoeg iedere ochtend wandelen voordat ik aan mijn werk begin. De activiteit (en buitenlucht) zorgt ervoor dat mijn lijf wakker wordt om de dag met een gezonde balans te beginnen. Mijn gedachten worden helder en ik krijg meer ruimte voor emoties die me verder helpen.

Emoties en beweging vormen een krachtig spanningsveld.

Als je het begrip emotie ontleedt, begrijp je waarom. Motie komt van het Lantijnse movere, wat bewegen betekent. En de e staat voor vanuit, dus bewegen vanuit je lichaam. Als je negatief blijft denken, zal de emotie navenant zijn. Daarom moet je jouw brein voeden met zoveel mogelijk positiviteit. En dat doe je door te bewegen, je fysieke lichaam benutten om een happy state of mind te bouwen.

Je lichaam is een bewegingsapparaat, gemaakt om te overleven.

Dat we nu geen jagers en verzamelaars meer zijn, betekent niet dat we stil moeten gaan zitten. Bewegen geeft je de mentale energie om de stappen te zetten die nodig zijn voor jouw ultieme leven. Je lichaamsfabriek is altijd aan het werk, ook als je slaapt. Dus geef gehoor aan die oorspronkelijke behoefte en kom van je stoel af.

Weet je waarom tachtigjarige boeren in Italiaanse dorpjes gelukkig zijn? Het leven is zwaar, maar ze zijn altijd in beweging en hebben bovendien een duidelijke focus: iedere dag oogsten om genoeg te kunnen eten en er daarna met de hele familie van te genieten.

Ons leven is veel te comfortabel geworden.

Wie moet er nog oogsten voor zijn eten? We stappen in de auto naar ons werk. Parkeren in de garage. Werken uren achter de computer in een klimaat gecontroleerd kantoor en lunchen in de kantine. Einde dag rijden we in onze box op wielen naar de volgende box, ons huis, om daarna te eten voor de televisie. Niet veel later pakken we onze telefoon en duiken we met het zoveelste scherm in bed.

Een leven in een doosje, zonder zuurstof en beweging.

Heb je echt een fitnessgoeroe nodig om je te vertellen dat je minimaal dertig minuten per dag moet bewegen. Of een stappenteller om je te motiveren? Je hebt vuurwerk in je lijf, doe er wat mee.

Beweging van binnenuit is de meest duurzame variant.

Al je energie gaat stromen in je lijf. Je wordt een bron van vooruitgang en verandering. Omdat je alles uit je leven haalt. Je brein zal positief reageren. Je gaat merken dat er ruimte in je hoofd ontstaat. Vanuit beweging vormen zich de mooiste ideeën. En je zal succesvoller zijn dan wanneer je stil staat.

Het grootste probleem bij bewegen is het excuus dat we maken.

“Het is niet leuk…” Dat is een misvatting: Vind een vorm waar je gelukkig van wordt! Ik heb jarenlang aerobics lessen gegeven, ik hield van dansen op muziek. Als kind op de dansschool en later als instructrice voor de groep. Ik gaf tweehonderd procent, iedere dag opnieuw. Niemand vroeg me erom. Ik werd er gelukkig van. Ik had vleugels, en waanzinnig veel plezier. Dat is wat bewegen met je kan doen.

Tegenwoordig sport ik gemiddeld drie keer in de week. Meestal een uurtje joggen omdat het zo handig is. Schoenen aan en rennen maar. Bovendien ben ik graag buiten, ook in de regen of sneeuw. Aandacht voor mijn lichaam en adem, concentratie op de route die voor me ligt. Het is niet voor niets dat mensen zo graag skiën of snowboarden. Het is uitdagend en tegelijkertijd de ultieme zen activiteit: focus voor body en mind om een mooie afdaling te maken.

Van bewegen kun je ook wijzer worden.

Een uur rennen geeft me vaak de beste inzichten. Zo kies ik regelmatig een onderwerp van mijn werk of een vraag zoals ‘waar wil ik met het gezin op vakantie’. Tijdens het joggen ontstaan zo de beste ideeën.

Als je in beweging bent en de energie activeert, denkt je hoofd ook vrijer.

Helaas associëren we bewegen alleen met ‘sporten’, terwijl het zoveel meer kan zijn.  Tuinieren, schoonmaken, wandelen met de hond, verven, stoeien met kinderen, het hoeft geen sportprestatie te zijn. Bovendien: de saaiste activiteiten zijn ontzettend leuk als je jezelf uitdaagt. Stofzuigen met links, wandelen met je ogen dicht en afwassen op één been; voor je het weet ben je een uur verder.

Ga doen wat je vroeger altijd deed.

Hing je graag in de ringen? Ook volwassenen kunnen turnen. Of ga naar bootcamp, een stoere en heftige variant op de gymles.. En ga wat vaker naar de speeltuin. Ik sta regelmatig met mijn zoontje op de trampoline. Doet me denken aan de aerobicslessen op de mini-trampolines die ik ooit gaf. Denk in oplossingen, niet in problemen. Voor iedereen is een leuke activiteit te vinden.

Door iets nieuws te leren groei je als mens, of je er nu goed in bent of niet. En groei is de motivator van je leven. Daar krijg je nog meer energie van.

Daag jezelf uit: schrijf je in voor een nieuwe sport.

Gewoon proberen, je hebt er altijd wat aan: of je vindt het geweldig en ontdekt nieuwe talenten, of het valt tegen en je leert jezelf nog beter kennen. Integreer bewegen ook wat vaker in je dagelijks leven en speel met je gezin. Als je van touwtje springen hield, ga je dat met je kinderen doen. Elastieken vinden ze ook leuk, of twister. Blinddoek erbij en je hebt nog meer lol.

De sporten die je vroeger leuk vond (en alles waar je een hekel aan had), zeggen ook veel over je karakter. Ik hield van dansen op een podium, liefst solo me een eigen choreografie. Inmiddels ben ik ondernemer en werk ik graag zelfstandig aan creatieve projecten. Kijk eens of jouw jeugdsport ook iets zegt over je karakter, wie jij bent. Het geeft een indruk van jouw energiebronnen.

Hoeveel je moet bewegen?

Die vraag doet er niet toe. Als je beweging in je dagelijks leven integreert, doet de hoeveelheid er niet toe. Bewegen wordt vanzelfsprekend omdat je er plezier aan beleeft. Hoe je er invulling aan geeft, is voor iedereen anders. Voor de een is dat een dagelijkse marathon, voor de andere een rustige wandeling.

Bewegen hoeft geen opgave te zijn.

Heb je echt geen ideeën, begin dan met wandelen. Je hebt alle tijd om de zuurstof op te snuiven, om je heen te kijken en je lichaam goed te voelen. Niet voor niets houden ze in het Franse mindfulnessklooster ‘Plum Village’ iedere dag een ‘walking meditation’. Ik was daar een paar jaar geleden voor een mindfulness retraite. Een vast onderdeel van de dag is de loopmeditatie, onder begeleiding van de boeddhistische monniken. Tijdens het wandelen, met een vertraagde looppas, adem je heel rustig in en uit. Je telt de ademhalingen en de stappen. Of je kiest een mantra, een zin die je telkens herhaalt. Zoals (adem in) ‘ik ben thuis’ en (adem uit) ‘ik ben gearriveerd’.

Deze loopmeditatie filmde ik in Plum Village:

Op die manier word je bewustzijn één met jouw beweging en ademhaling.

Een prachtige ervaring die je ook in een park kunt oefenen of in het bos. Kies woorden die bij jou passen. Als je bijvoorbeeld wil werken aan je zelfvertrouwen, zeg dan (adem in) ‘ik ben volmaakt’ en (adem uit) ‘ik ben uniek’. Je brengt jezelf hierdoor in een positieve mindset waardoor je anders tegen de dag aankijkt. Je traint je hersenen, terwijl je in beweging bent. En door bewust adem te halen, werkt je hele lichaam aan jouw levensmotto: ik ben volmaakt, uniek.

Bewegen geeft focus in je lichaam en ruimte om alle chaos in je hoofd los te laten.

Je wordt er stil van. En juist wanneer je iedere dag teveel plannen en afspraken maakt, is die pauze hard nodig, het is als een wervelwind die tot stilstand komt. Bovendien is de wandeling een goed alternatief als je moeite hebt met stilzitten en mediteren. Dwing jezelf niet tot gewoonten die te ver van je afstaan, voor iedereen is een mindful way of life mogelijk.

Nog een paar tips:

Kies de moeilijkste weg

Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg. Bewegen is zo eenvoudig, maar we hebben het onszelf te comfortabel gemaakt. Daag jezelf wat vaker uit en vermijd alle makkelijke oplossingen. Gebruik je lijf waarvoor het gemaakt is.

Minimaal 1x per week boodschappen lopend/fiets

Een supermarkt of winkel is overal te vinden. Rugzak mee en lopen of fietsen maar. Je hoeft de kar niet vol te laden, een kleine boodschap is genoeg. Overdag geen tijd? Tegenwoordig kun je overal ‘s avonds terecht. Kinderen thuis? Zaklamp en schatkaart mee. Maak het leuk!

Houd de energie in je lichaam actief

Tijdens lange vergaderingen, etentjes of andere afspraken dwing je jezelf tot beweging. Haal een glas water, kop thee of verzin gewoon dat je naar het toilet moet. En organiseer een meeting buiten in het park. Lopen maakt de gedachten los.

Blokje om, ook zonder hond

Wij hebben geen hond, maar wel een vuilniscontainer waarvoor we een paar minuten moeten lopen. Iedere zaterdagochtend neem ik een vuilniszak mee op mijn ronde. Begin de dag actief. Ook als het regent. Buiten douchen doet wonderen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?