Menu
persoonlijk

Ontdek je levenslust en laat je creativiteit vrij

Updated 11/04/2021
naar jezelf kijken

Soms heb je weken, maanden, zo niet jaren nodig om tot een beslissing te komen die je spiegelbeeld al lang geleden weerkaatste. Vandaag is het zover: ik ben ondernemer geworden. Zonder personeel. Maar met een groots netwerk van inspirerende ondernemers en createurs. Daardoor reiken mijn mogelijkheden verder dan één mensenleven teweeg brengen kan. En dus ben ik iedereen dankbaar en weet ik zeker dat dít het juiste moment is. Ik heb er heel bewust voor gekozen, aangemoedigd door mijn hart en geduldig gekoesterd door mijn gevoel. Lang leven de levenslust.

Opnieuw zelfstandig

Het is trouwens niet de éérste keer dat ik (zakelijk) zelfstandig word. Daarmee ben ik het levende bewijs dat een mijlpaal niet noodzakelijk vernieuwend hoeft te zijn. De stappen die je vandaag zet zijn per definitie anders dan soortgelijke ervaringen uit het verleden. Je hebt immers de beschikking over volwassen inzichten en je wordt gevoed door nieuwe relaties. Bovendien heb je je ogen geopend voor de kwetsbare wereld die zich aan je voorbij trok. Zo ben ik van 2008 tot 2011 ook zelfstandig geweest (lifestyle communicatiebureau Didie in Nijmegen).

Van ziekte naar ondernemerschap

Een keuze die destijds voortvloeide uit compleet andere omstandigheden dan nu. Ik was herstellende van een longziekte en vond mijn gezondheid te labiel om een vaste baan te aanvaarden. In overleg met mijn toenmalige opdrachtgever – Arnhem Mode Biënnale – besloot ik een freelance overeenkomst aan te gaan. Vervolgens werd ik benaderd door een bureau voor commerciële tekstproducties met de vraag of ik enkele projecten over wilde nemen. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel was een feit. Niet veel later stond er Didie.nl op de gevel van het kantoorpand.

Je levenslust is een gave

Vandaag is in niets vergelijkbaar met toen. Behalve dat mijn levenslust en creatief ondernemerschap weer mag bruisen. Om de talenten waarmee ik geboren ben te ontsluieren, om de wereld een stukje fraaier te maken. Wat dat betreft geloof ik echt dat iedereen een eigenzinnige gave heeft die de ruimte en tijd verdient om ontdekt te worden. Jammer genoeg is zo’n zoektocht tegelijkertijd een bron van frustratie en onzekerheid. Want in de levenslange reis van zingeving worstelt iedereen met de vraag: Wat is mijn talent? Waarom ben ik op de wereld? En, als je je roeping hebt ontdekt, slaat vervolgens de vertwijfeling toe: Wie zit er eigenlijk op mij te wachten? Ben ik wel goed genoeg? En wat maakt mijn werk uniek?

Vrijheid en geluk

Ik heb al deze vragen één voor één gesteld. Soms wel meerdere keren op een dag (of ’s nachts). Mijn notitieboeken staan er vol mee. Eerlijk gezegd was het buitengewoon vermoeiend. Het zoeken naar ‘wie-wat-waar-waarom-wanneer’ was voor mij onontkoombaar en uitputtend tegelijkertijd. Inmiddels ben ik een heel eind op weg en weet ik zeker dat ik de vrijheid van het creatieve ondernemerschap nodig heb om mijn diepste geluk te bevrijden. Ik wil maar één ding: toveren met woorden, beelden, vorm en kleur. Omdat ik er zielsgelukkig van word. En dat is het mooiste gebaar dat ik aan mezelf én aan de wereld geven kan.

Blijf zoeken

Voor iedereen die ook naarstig op zoek is naar de diepe levenslust en niet rust voordat het hart, gevoel en gedachten elkaar gevonden hebben, kan ik alleen maar zeggen: geef niet op. Blijf zoeken. Verzamel mensen om je heen waarbij je je op je gemak voelt en praat over alles wat je bezig houdt. Neem afstand van de dagelijkse routine, zoek de natuur op en verwen jezelf met alles wat je fijn vindt. Het klinkt als een onmogelijk sprookje, maar het begint echt met het koesteren van jouw persoon. Het waarderen van de manier waarop je in het leven staat. En van de mensen die je hebt beroerd, van de kleine en grootse dingen die je hebt gepresteerd en van alles wat je doet glimlachen. En vergeet vooral niet de momenten waarop je diep van binnen huilde. Schaam je nooit voor wie je bent en wat je beroert.

Jezelf zijn

Om je levenslust te vinden hoef je niets ‘nieuws’ te doen. Schud al het overbodige van je af en laat het ‘make believe’ (doen alsof) achter je. Ontwrichten totdat je erbij neervalt en uiteindelijk de grond onder je voeten weer voelen. Je zal versteld staan van je ware aard én van de mogelijkheden die vervolgens ontstaan. In mijn geval kan ik alleen maar zeggen dat het leven steeds intenser en mooier wordt, mét de tragiek die daar soms bij hoort. Ook dat moet je leren (ver)dragen. Pijn en euforie, de zielvolle magie van het leven. Zet de stappen die je gelukkig maken en geniet van de wonderbaarlijke gevolgen. Eerlijker kan het leven zich niet vertonen.

Creatief avontuur

De komende tijd ga ik me richten op het ondernemerschap, op de invulling ervan en de manier waarop ik mijn ambities kan verwezenlijken, gesteund door een geweldige partner en lieve familie. Het wordt in ieder geval een welkom avontuur waarin mijn creatieve levenslust tot uiting komt in persoonlijke projecten met fijngevoelige aandacht voor inhoud en vorm. Inderdaad, de openbaring van een diep gekoesterde wens die mijn spiegelbeeld jaren geleden al liet doorschemeren.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?