Menu
persoonlijk

Liefde voor pastel

Updated 14/07/2022
pastel interieur hotel

Pastel heeft mijn hart gestolen. De fluwelen poedertinten, die in hun primaire rood, geel en blauwe fundament, soms hard en fel binnenkomen, krijgen in een pastel setting een romantische, integere, subtiele persoonlijkheid. De zachte confrontatie met deze kleuraccenten transformeren de waan van de dag in een puur moment van wellbeing.

Nu is het compleet palet van pastels gevarieerd en rijk.

Toch neig ik ernaar te focussen op een beperkt deel ervan en snel voorbij te gaan aan de geel- en grijsvarianten. Misschien ligt het niet eens aan de kleur, maar aan de benaming: grijs. Nee, daar word ik niet warm van. En ‘geel’. Dat brengt ook geen ‘sparkle’ in mijn mind. Bij het zien van enkele sfeerbeelden van Studio Ilse (Britse designer – modern, emotional design) krijgen grijs en geel gelukkig een nieuwe dimensie in mijn kleurervaring. 

Ze vormen een harmonieus geheel waardoor het tempo van mijn gedachtestroom direct afneemt.

Bij de aanblik van deze composities waarbij grijs en geel duidelijk aanwezig zijn, komt een persoonlijke kunstzinnige geel-grijs ervaring in het vizier. Mijn vader maakte zo’n tien jaar geleden een schilderij voor mij – in pastelkrijt – van een vrouwelijke torso in steengrijs tinten tegen een nazomer gele achtergrond. Dit schilderij heb ik altijd prachtig gevonden en kreeg een prominente plek in verschillende woningen. Inmiddels is het kunstwerk uit beeld verdwenen en gedegradeerd tot kelder niveau. Terwijl ik dit schrijf, voorzie ik een nieuwe carrière voor deze subtiele weergave van het vrouwenlichaam. Op de huidige locatie in de kelder kan noch het daglicht noch de mens zich laten verdwijnen in de levendige aanblik van deze dame.

Goed, terug naar de sfeer van Studio Ilse.

In twee hotels (Spa Hotel Kranzbach in Duitsland en Grand Hotel Stockholm in Zweden) heeft zij mijn vergeten liefde voor grijs en geel aangewakkerd. De Britse designer staat erom bekend dat zij de historie van het gebouw integreert in de hedendaagse toepassingen van design. Zij transformeert een gedateerd onsamenhangend interieur tot een rijke feelgood ervaring.

De wellbeing van de mens én het gebouw worden naadloos in elkaar verweven waardoor één ritme tot stand komt.

Daar heb ik grote bewondering voor. Een restyling van een gebouw is één ding, maar heden en verleden integreren, gebruik makend van een breed scala aan designinvloeden die één geheel vormen, is wat mij betreft een grote gave. En ditmaal met geel en grijs in het bijzonder. Dankzij deze interieurs wordt geel een pure tint van warm goud en grijs een fluweelzachte ervaring van toegankelijk zilver.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?