Menu
mindful leven

Je persoonlijke crisis te lijf, 10 praktische lessen

Updated 13/02/2020
persoonlijke crisis

Wat doe je als je leven als een kaartenhuis instort en de praktijk van alledag een moeilijke opgave wordt? Dan zoek je steun om deze periode door te komen en probeer je een oplossing te vinden voor je crisis. Maar helaas is het antwoord niet altijd voor handen en hulp soms ver te zoeken. Hoe krijg je je leven dan toch op de rit? Met de tien lessen van Kingma.

Ik sprak haar vanwege de lancering van haar zelfhulpboek. Na het lezen van alle lessen was ik benieuwd naar de vrouw achter dit verhaal. Bovendien wilde ik de lessen delen via mijn website om mensen te helpen.

Daphne Rose Kingma helpt mensen om grip te krijgen op hun leven.

Ze heeft een passie voor zaken die ‘het hart’ aangaan en probeert mensen te motiveren en inspireren het leven van hun keuze te leiden. Ze heeft meer dan twintig jaar mensen begeleid die een persoonlijke crisis doormaakten. Mannen en vrouwen, echtparen en alleenstaanden, ouderen en jongeren, werkelozen en carrièremensen, allemaal vonden zij hun weg naar Kingma’s praktijk in Californië, de Verenigde Staten.

Haar ervaring met deze mensen verwerkte zij in talloze boeken en workshops. Ze is ook regelmatig te gast geweest bij Oprah Winfrey.

Dat maakt haar tot een gerespecteerde en veelgevraagde expert op het gebied van leven en liefde in de Verenigde Staten. Een mooie toevoeging aan dit Amerikaanse verhaal: ze is van Nederlandse afkomst. Haar vader is geboren in Amersfoort en was professor Nederlands en literatuur. Later vertrok hij naar de VS waar hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis onderwees. Haar moeder, een kunstenares, had zelf een Nederlandse vader en moeder. Misschien verklaren deze ‘roots’ haar pragmatische aanpak van liefdesvraagstukken evenals haar nuchtere kijk op deze problemen.

Waarom wilde ze schrijven over tien lessen om een persoonlijke crisis te lijf te gaan?

Dat was het gevolg van de hulpvraag door een vriend van Kingma. In de herfst van 2009 kwam deze kennis uit Europa op bezoek bij de Amerikaanse schrijfster. Op dat moment zat hij middenin een persoonlijke crisis. Hij had zijn baan verloren, zijn vrouw was bij hem weg gegaan, hij was gedwongen te verhuizen naar een klein appartement en de dokter had een ongeneeslijke ziekte bij hem geconstateerd. De integere en liefdevolle Kingma nam hem op sleeptouw en probeerde hem te steunen gedurende deze periode. Vlak voordat hij terug zou gaan naar Europa, vroeg hij aan haar:

“Wil je voor mij een lijst maken van tien dingen die ik moet doen om deze crisis te boven te komen?”

De schrijfster ging er direct mee aan de slag en had binnen enkele minuten een concrete lijst opgesteld. Deze tien lessen deelt ze nu met iedereen die behoefte heeft aan praktische hulp in moeilijke tijden. Het complete verhaal met achtergronden en voorbeelden van mensen die via deze lessen hun leven op orde kregen heeft ze inmiddels uiteen gezet in een Amerikaanse bestseller.

Aan de slag met jouw persoonlijke crisis!

De tien lessen kennen een willekeurige volgorde. Je kunt ze één voor één toepassen of de les kiezen die nu het beste bij je past. De route die je hierbij uitstippelt, staat volgens Kingma niet vast. Als je er maar baat bij hebt.

Les 1: Huil

Totdat je tranen op zijn. Laat ze maar komen. Telkens wanneer het nodig is. Houd het verdriet niet binnen. Huilen is geen teken van zwakte, het is een mogelijkheid om je verdriet te verwerken en de vrije loop te laten. Het lucht op en reinigt je lichaam en je ziel. Het is een natuurlijk mechanisme dat je in staat stelt pijn te transformeren tot een vrij gevoel.

Les 2: Herken je gewoonten  

Je hebt bepaalde gewoonten om met situaties om te gaan. Dat is nodig, want daardoor kun je snel schakelen in complexe situaties. Maar een crisissituatie vraagt om een nieuwe benadering. Je gedrag was misschien nuttig in het verleden om te overleven, maar een nieuwe fase en onbekende uitdagingen vragen om een andere, effectieve benadering. Het ‘oude’ gedrag zit vaak diep in je handelings- en denkmechanisme verankerd, bijvoorbeeld omdat het uit je jeugd stamt. Maar nu is het tijd om de situatie als een zelfstandig, volwassen persoon te lijf te gaan met gedrag dat je vooruit helpt in plaats van terugstuurt naar het verleden. 

Les 3: Kies een nieuwe oplossing

Doe eens wat anders dan anders. Oefen daarmee totdat het een automatisme wordt. Welke kleine stappen kun je nemen om je aanpak van de nieuwe situatie te veranderen? Word creatief en stap uit je comfortzone. Het leven geeft je de kans op persoonlijke ontwikkeling. Grijp die kans. Probeer nieuwe dingen uit en leer omgaan met nieuwe ervaringen. Groei in de wijze waarop je het leven invulling geeft.

Les 4: Laat los

Je persoonlijke crisis staat groei in de weg. Houd niet vast aan de situatie, mensen of materiële zaken die de crisis in stand houden. Haal de focus ervan af en richt je op andere dingen. Wees niet bang dat je je identiteit verliest, maar voel je vrij en verlost van alle bagage die je niet meer nodig hebt.

Les 5: Herinner wie je altijd al was

Ongeacht de crisis, je bent niet ineens iemand anders geworden. Je bent een uniek persoon en beschikt over authentieke eigenschappen. Ieder individu is zeldzaam en dat zal niet veranderen. Geloof in je bijzondere kracht en probeer te ontdekken wat je talenten zijn. Benut deze energie en houd haar dicht bij je. Laat je hierdoor leiden en je de kracht geven om de crisis te overwinnen.

Les 6: Houd vol

Ook al zit het tegen, vertrouw op de weg die je bent ingeslagen. Wees optimistisch, ook in de meest gruwelijke situaties. Dat sterkt je geest en helpt je door de moeilijkste tijden heen. Zelfs wanneer de feiten nog onzeker zijn en je niet weet wat er staat te gebeuren. Door vol te houden maak je de weg vrij voor de liefde en de geborgenheid die op je staat te wachten.

Les 7: Accepteer wat er is gebeurd

Wanneer je de crisis tot onderdeel van je leven maakt, geef je jezelf het sein dat je klaar bent om door te gaan met je leven. De diepere betekenis van deze acceptatie is transformatie tot een liefdevol persoon. Juist door moeilijke situaties te accepteren kun je ze uiteindelijk loslaten. Wees geduldig en neem ieder klein stapje dat nodig is om dit te bereiken. Ook als je eerst twee stappen achteruit moet om er vervolgens één vooruit te gaan.

Les 8: Leef eenvoudig

Meer bezit zorgt voor een opeenhoping van spullen en zorgen. Maak ruimte in je hoofd en in je hart en ervaar het genot van eenvoud. Realiseer je dat het in dit leven om gezondheid en liefde gaat en niet om bezit. Bovendien kost complexiteit veel energie en die heb je juist zélf hard nodig in tijden van crisis. Geniet van de kleine dingen en maak iets van niets.

Les 9: Heb lief

Je staat er niet alleen voor. Je bent verbonden met talloze mensen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Alles wat op je pad komt, heeft een connectie met andere mensen. Niet alleen de dingen die je eet of koopt waar anderen hard aan gewerkt hebben, ook de dingen die je zelf doet. Er is altijd wel iemand die daardoor geraakt wordt, zowel in verdrietige als gelukkige tijden. Wees daarom liefdevol naar anderen die het misschien ook moeilijk hebben en sta open voor het ontvangen van liefde. Met al deze mensen samen maak je deel uit van een wereld die jouw leven mogelijk maakt.

Les 10: Omarm het geschenk leven

Je crisis lijkt misschien op een tragedie die het leven nagenoeg ondraaglijk maakt. Echter, door kleine stapjes voorwaarts te zetten begin je aan een herstel van ongekende omvang. Een crisis biedt juist de kans om het eerste zaadje te zaaien van een nieuw leven. De oogst zal mooier zijn dan je nu nog voor mogelijk kunt houden. Maar het begin is er. Neem de noodzaak tot verandering serieus. De tijd is daar om het leven te omarmen.

persoonlijke crisis zelfhulpboek

Voor een volledig begrip en de juiste toepassing van de tien lessen is het raadzaam het boek te lezen. Bovendien stelt Kingma vragen die je helpen om de lessen beter te doorgronden. Ook de ervaringen van mensen die zelf in een crisissituatie zaten, bieden inzicht en misschien zelfs troost voor de moeilijkste momenten. Het Engelstalige boek is sinds kort ook in het Nederlands vertaald en te vinden onder de naam: Als het (l)even tegenzit.

persoonlijke crisis zelfhulp
Schrijfster Daphne Rose Kingma
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?