Menu
mindful leven

Wil jij dit jaar positief afsluiten?

Updated 21/04/2021
dit jaar positief afsluiten

Heeft 2020 jou in verwarring gebracht? En zoek je een manier om het jaar ondanks alles met een goed gevoel af te ronden? Neem er de tijd voor, het zal je veel brengen. Want het is zonde om 365 dagen zomaar naast je neer te leggen. Daar is je leven niet voor bedoeld. Daarom deel ik mijn gevoel van 2020 en een manier om er anders tegenaan te kijken. Wat mij betreft is elke dag er eentje om te koesteren, wat er ook gebeurt. Ik leer ervan, ook al is het niet altijd even leuk.

Uiteindelijk word ik er een completer mens van. Net als jij.

Ik heb de gewoonte om in december stil te staan bij wat er is gebeurd het afgelopen jaar. Zo leer ik van mijn fouten en richt ik mijn aandacht op alles wat energie geeft. Wat heb ik gedaan, hoe voelde ik me daarbij en is het zinvol ermee door te gaan? Om tot die inzichten te komen pak ik mijn jaaragenda erbij, zorg ik voor een vrije dag of twee, een paar flinke wandelingen in de natuur en tijd om te reflecteren.

Die mijmeringen gaan vaak over mijn werk, gezin, over hobby’s of activiteiten met vrienden en familie.

Was de zomervakantie in een chalet geslaagd of was het toch een beetje krap met z’n allen op die paar vierkante meter? Kreeg ik meer energie van passief tv kijken of mijn creatieve werk voor mediabedrijven (het laatste!)? Was picknicken in het park leuker dan het pretpark? In elk geval goedkoper en duurzamer… En waren de solo weekendjes weg aan zee perfect voor mijn rust (raad eens waar ik dit artikel heb geschreven)?

Dit jaar was alles anders.

Het lijkt zelfs een beetje verloren als ik de berichten om me heen hoor. Ook de toekomst wordt alweer verpest: “Niemand weet waar de klappen gaan vallen”, vertelt een radiozender mij. Er wordt massaal ingespeeld op onze gevoelens van onrust, angst en onzekerheid. Helaas is de media daar erg handig in, want angst leidt tot kijkcijfers en trouwe luisteraars. Mooie herinneringen niet.

Alsof we dit jaar snel moeten vergeten en geen hoop mogen hebben voor de toekomst.

Ik begrijp het wel: Niemand wil terugdenken aan de lockdowns. Of het pijnlijke verdriet van ziekte en sterfgevallen door dit vreselijke virus. Maar je doet er goed aan om ook de andere kant te blijven zien. Jammer genoeg is ons oeroude brein negatief geprogrammeerd (anders zijn we te laat met vluchten als de leeuw toeslaat). Maar als je actief op zoek gaat naar de positieve focus, ontdek je de lichtpuntjes van 2020.

Zo neemt je negatieve routine af en kijk je terug op een waardevol jaar.

Ook als samenleving hebben we ontzettend veel goede dingen gedaan. Er voor elkaar te zijn in de zorg, inclusief landelijk applaus. Of al die mensen die spontaan vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Hulde! En mensen die hun auto hebben ingeleverd vanwege het thuiswerken, waarom meer claimen dan we nodig hebben? We hebben ook wat vaker samen gewandeld. En niet te vergeten quality time met partner of kinderen. Ook hebben we gevoeld hoe waardevol een omhelzing kan zijn. En de natuur kreeg waar ze recht op had: een schone lucht en heldere rivieren.

Het jaar 2020 geeft je de ruimte voor prachtige herinneringen.

Met film, foto’s en tekeningen. Zoals het filmpje van mijn man, zoontje en ik toen we met Halloween de pompoen vermoordden (ongecensureerd niet te vertonen ;-). En die memorabele zondagmiddag in de voorjaarsregen: met z’n drietjes in een ijskoud meer, terwijl de regen over ons heen trok. Of de koude wandeling met mijn ouders langs de storm aan zee. De natuur hield ons wakker. Ook jouw lijst kan er zo uit zien.

Als je jouw hart opent voor alles wat vanzelfsprekend leek, maar niet zo is geweest.

Jouw jaar was hoogstwaarschijnlijk net zo verwarrend als het mijne en toch, je hebt je er doorheen geslagen. Je hebt een manier gevonden om te dealen met de chaos. Besef je je hoe mooi dat is? En dat je je daarom geen zorgen hoeft te maken voor 2021?

Je kan meer dan je brein (of de media) je wijs maakt.

Zelfs als je het financieel ontzettend zwaar hebt gehad of nog steeds. Misschien is je inkomen gehalveerd of heb je als ondernemer nauwelijks brood op de plank. Je had het liever anders gezien, maar dit is wat het is. Opgeven is geen optie. We zijn creatiever dan ooit in het vinden van oplossingen voor een leven dat continu in beweging is. En die beweging maakt ons weerbaar: stilstaan is achteruitgang. Niets voor niets worden we ziek van water in een modderpoel en mogen we liters water drinken uit een gletsjer rivier.

Laat 2020 geen verloren jaar zijn, maar een periode van persoonlijke groei.

Het mag dan een bizar jaar zijn geweest, maar zeker geen verloren jaar. Daarmee doe je jezelf, de mensen van wie je houdt en de samenleving tekort. Wat te denken van alle kinderen die dit jaar zijn geboren en mensen die zijn gered? Zie de lichtpunten in plaats van het donker. Sluit 2020 af met een ontluikend gevoel van blijdschap en opwinding over het jaar dat komen gaat. Hoop wacht op jou. Duik nog eens diep in je herinneringen:

Welke unieke ervaringen heb je in 2020 opgedaan die alleen dít jaar mogelijk waren?

Didie Schackman
positief gevoel bij 2020
Zelfreflectie in december: een waardevol 2020

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?