Menu
persoonlijk

De psychologie van kleur

kleurpsychologie

Ik heb me altijd afgevraagd waarom ik  gek ben op pastels, vrolijke tinten, zachte lijnen en ronde vormen. En waarom ik buitengewoon onrustig word van driehoeken, drukke patronen, donkere kleuren en zware strepen; terwijl iemand anders mijn zoetsappigheid verafschuwt en verliefd is op complete darkness. Eindelijk, het antwoord gevonden! Ik mag dan in december geboren zijn en helemaal stapel op regen, onweer, kou en sneeuw, maar als het gaat om mijn visuele feestje, dan is lente mijn cadeau. Want wat blijkt: iedereen heeft een onbewuste zintuiglijke voorkeur voor een van de vier seizoenen.

Dat kun je kleur psychologie noemen.

Ik ben niet zo van de hokjes, maar het is wel een feestje om te merken dat alles samenkomt in een seizoen. Om tot de juiste Didie kleuren te komen, adviseerde ‘Brand Stylist‘ Fiona Humberstone (een van mijn content teachers en inspirators) mij een lijstje te maken met het DNA van mijn blog.  Ik samengevat: onbevangen, vrolijk, energiek, positief. Dit lijstje moest ik matchen met Fiona’s omschrijving van alle seizoenen qua kleuren, vormen en dessins. De score was duidelijk: lente met een vleugje winter. Toen ik vervolgens het karakter van de afzonderlijke kleuren erop nasloeg, klopte het precies. Mijn happy regenboog bestaat uit zachtgeel, peach, frambozen pink, turquoise en creamy wit.

Aan de slag met kleurpsychologie

Als je zelf aan de slag wil met een moodboard voor je woning, eigen postcards, een website, de layout van je twitterpagina, facebook of wat dan ook, dan is werken vanuit deze kleurpsychologie ontzettend handig. Het geeft je richting, grenzen en inspiratie. De lessen van Fiona mag ik niet zomaar vrijgeven, maar het verhaal over kleurpsychologie en de seizoenen staat op haar blog. In 9 minuten weet je precies wat ik bedoel.