Menu
mindful leven

Puur leven: magisch minimalisme uit de Noordse landen

Updated 02/02/2022

Eenvoud van leven, vergezichten die je zintuigen wakker schudden, aardse energie waar je spontaan high van wordt en een gevoel van geborgenheid in elk huis. De sensatie van puur leven, de Nordic way of life.  

De Noordse landen: een uitgestrekt gebied tussen Denemarken en Groenland met een fabelachtig mooie natuur en een grillig klimaat. Het dwingt haar bewoners tot een manier van leven die puur en toegewijd is.

Simpel en actief

De Nordic lifestyle fascineert mij sinds ik ruim tien jaar geleden een bezoek bracht aan Stockholm. De zachte blauw- en geeltinten van de huizen, de smaakvolle delicatessen van brood en gebak en de actieve levenshouding. Vooral dat laatste maakte indruk op mij: ik zal nooit vergeten dat ik in het stadspark – je moet weten dat ik een hekel heb aan slenteren en altijd stevig doorstap – continu werd ingehaald door fitte Zweden. My kind of people! Geen getreuzel, maar actief ontspannen. Ongeacht de leeftijd, doen wat nodig is. En zo ook hun gesprekken. Geen dichterlijke dialogen, alleen woorden die ertoe doen om te bereiken wat gewenst is.

Ik snap ze wel die Noorderlingen, ergens in mij schuilt een kleine Viking.

Deens geluk

Na Stockholm volgde enkele jaren later het Noorse Oslo, een prominente stad aan de Oslofjord. En kort daarna het Deense achterland. Daar mocht ik het gezinsleven van een goede vriend ervaren in een dorpje bij zee, aan de rand van de bossen. In een schilderachtig huis, zoals ik had onthouden uit de sprookjes van Hans Christian Andersen, zag ik hoe hij met vrouw en kinderen zijn mooiste leven leefde: in het maanlicht op jacht naar wild en overdag sleetje rijden over de uitgestrekte velden. Samen wandelen langs de kust en taartjes eten in het dorp. In hun bijzijn voelde ik me het meisje uit het sprookje van de zwavelstokjes; een gelukkig grietje dat dankzij een van haar stokjes mocht binnenkijken bij dit gezin.

Ruim twee jaar geleden ontdekte ik vlak onder de poolcirkel een nieuw thuis: IJsland.

Wat ik daar voelde, tussen de actieve vulkanen, onstuimige watervallen, krachtige gletsjers en grillige aardkorst, heeft me nooit meer losgelaten. De oerkracht die daar overal voelbaar was, hier leefde ik voluit.

Sindsdien is mijn hart geopend voor de noordelijke puurheid. En die is zichtbaar in alle verschijningsvormen: de eenvoud van het eten, de ijsblauwe en vuurrode huisjes en het respect voor de natuurlijke voedingsbodem. De Noordse landen (Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, IJsland, de Faeröer en Groenland) beslaan een uitgestrekt gebied met grote culturele diversiteit. Spanje, Italië en Griekenland gooi je ook niet zomaar op één hoop. En toch is er iets gemeenschappelijks en vooral magisch vanwege de geografische ligging. Een manier van leven in het onstuimige noordelijke klimaat die verlichtend is.

Noords minimalisme thuis

Om het pure minimalisme eigen te maken en het noorderlicht in Nederland niet te vergeten, zoek ik altijd inspiratie bij de bewoners zelf. En dat leidt in mijn geval tot de mooiste boeken van de wereld. Inmiddels heb ik een haarfijn gevoel ontwikkeld voor titels met schitterende foto’s, de beste verhalen en grandioze vormgeving die uitstraalt wat ik bij de Nordic lifestyle voel. Mijn laatste ontdekking koester ik als een kroonjuweel. Dit grandioze document moet gezien worden door iedereen die van puur leven houdt.

Het mooiste boek uit het Nordic gebied

De Zweedse chef, fotograaf en schrijver Magnus Nilsson heeft verschillende kookboeken op zijn naam staan. Zijn boeken leren je alles over traditioneel eten en natuurlijke ingrediënten.

Met zijn meest recente The Nordic Baking Book heeft Nilsson zichzelf overtroffen. Dankzij maar liefst 450 recepten en 575 pagina’s liefde voor Nordic bakken ontdek je het geheim achter de beste kaneelbroodjes, het IJslandse flatbread en overheerlijke Deense vanille custard gebakjes. Ik heb mijn eerste Noorse rozijnenbroodjes al gemaakt.

Inspiratie voor een puur leven

Maar dit is niet zomaar een kookboek. Deze wonderlijke bakgids is een naslagwerk en inspiratiebron voor iedereen die puur wil leven met de natuur. Nilsson vertelt je alles wat je moet weten vanuit diep respect voor zijn geliefde regio: de historie van eten, gereedschap voor bakken, een beschrijving van een gewone dag en poëtische foto’s van het landschap.

Ik ben overweldigd door de elegantie en oorspronkelijkheid van deze uitzonderlijke, omvangrijke bakgids. En ook de boodschap van Nilsson. Hij wil je uitleggen wat de regionale recepten van de Noordlanden zijn en vooral wáárom deze taarten, broden en gebakjes zo belangrijk zijn. Op die manier probeert hij je wakker te schudden om ook na te denken over de geschiedenis van het eten in je eigen streek.

Niet bakken, maar koken met Noords minimalisme?

Dan imponeert de Zweedse chef met het Nordic Cook Book waarin je de beste traditionele en moderne recepten uit het Noorden vindt. Daarnaast maakte hij een bundel met recepten en verhalen van zijn eersteklas restaurant Fäviken.

Een rauw landschap in beeld

Vanwege mijn liefde voor de bergen en landschappen heb ik het vierde boek van Nilsson gekocht: een collectie foto-essays en persoonlijke schrijfsels over de natuur, eenvoud en eten. De chef brengt het grillige landschap op rauwe wijze in beeld, geïllustreerd met persoonlijke verhalen over de historie van voedsel. Een verrassend boek als je het verhaal achter een landschap of ambacht wil ontdekken.

De boeken van Nilsson (goed leesbaar in het Engels) brengen niet alleen rust en eenvoud, ze maken de avonturier in je wakker. De energie die ik voelde in IJsland en Scandinavië weet hij te raken met zijn documenten over eten en natuur. Daarom koester ik zijn werk, als een dappere noorvrouw.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?