Menu
recepten

Maak een vegan linzensalade in 7 stappen

Updated 30/06/2022
een vegan salade huisgemaakt met linzen

Ik heb al maandenlang een blik linzen in huis. Ik kook regelmatig voor mijn retraites en had al geruime tijd het plan om iets met deze linzen te doen. Maar wat dan? In een Tibetaans klooster in België had ik heerlijke linzensoep op, maar ik wilde er iets anders mee doen. Bij een retraite is het niet altijd handig om soep te serveren. Dat vereist een keuken met kookplaat en die is er niet altijd. Dus ik wilde een frisse vegan linzensalade maken, voedzaam en lekker.

Maar hoe kon ik iets verfrissends maken met linzen uit blik?

Ik ben geen bonen fan en kon me niet voorstellen dat linzen me blij zouden maken. Met kikkererwten had ik al heel wat smakelijke spreads gemaakt, ook voor zomerse retraites. Maar een linzenspread of salade? Ik besloot mezelf uit te dagen en de vegan salade te maken voor de zen retraite. Ik liet me voor het gemak inspireren door smaakmakers uit mijn boeddhistische keuken zoals koriander, sojasaus en citroen. Na wat testen en proeven ontdekte ik het ultieme recept voor mijn vegan linzensalade. Ik zette het resultaat op tafel bij de vegetarische en deels vegan lunch van een zen retraite. En, het viel in de smaak! Niet alleen bij mezelf gelukkig!

mindful eten met een linzen salade in de zomer
De lunch tijdens de zen retraite van Didie Retreats.

Ga aan de slag met deze makkelijke vegan linzensalade.

Maak in een handomdraai deze voedzame, smakelijke frisse salade. Niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid vanwege de cholesterol verlagende werking van linzen. En volgens het voedingscentrum heeft de teelt en productie van peulvruchten een lage klimaatbelasting. Daarom is het eten van peulvruchten in plaats van vlees minder milieubelastend.

Ingrediënten voor deze vegan salade:

 • linzen uit blik (ca. 400 gram)
 • 1/2 komkommer
 • 10 gele (snack)tomaatjes
 • 1 citroen
 • 1 eetlepel milde mosterd
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 eetlepel rietsuiker
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • verse koriander

Maak in 7 eenvoudige stappen deze salade met linzen uit blik:

 1. Laat de linzen uitlekken en spoel ze goed af met koud water.
 2. Neem de komkommer en tomaatjes en snijd deze in kleine stukjes.
 3. Snijd de citroen doormidden en druk met je vingers alle sap eruit boven een vergiet om de pitjes op te vangen.
 4. Neem een grote schaal en voeg de linzen, komkommer, tomaat en citroen toe.
 5. Schep nu ook de mosterd, azijn, rietsuiker, sojasaus, olijfolie en honing erbij en roer goed door.
 6. Dek de schaal af en laat dit een paar uur in de koelkast staan.
 7. Vlak voordat je de salade serveert, pak je een handjevol koriander om fijn te snijden en door de salade te scheppen.

Met een flinke snee biologisch brood kun je er een maaltijd van maken of als bijgerecht tijdens een avondmaal. Genieten maar.

linzen voor een vegan zomerse salade tijdens de retraite
De frisse vegan linzensalade tijdens de retraite.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?