Menu
mindful

Vind een goede retraite, 9x inspiratie in Europa

retraite mindfulness en yoga

Lastig kiezen welke retraite goed voor jou is? Ik heb bijzondere retraites op een rij gezet. Neem een break van de dagelijkse routine en word je bewust van je gevoel. Ga op retraite en ontdek jouw kracht in dit leven. Voor de lijst van de bijzondere retraites heb ik een aantal voorwaarden gesteld:

Een persoonlijke connectie met de organisatie of mensen die de retraite organiseren.

Ik ben er zelf geweest, ken iemand die mij erover vertelde of ik werk samen met de organisatie. Voor mij is het belangrijk dat ik weet waarover ik schrijf. Dus geen snelle lijstjes via Google, maar een persoonlijke selectie.

De retraite moet betaalbaar zijn.

Een paar honderd euro vind ik nog okay, maar als je persoonlijke journey duizenden euro’s moet kosten, voelt het toch anders. Daarom sla ik de luxe resort onder de palmbomen even over. Wat mij betreft moet het betaalbaar blijven zodat je hopelijk vaker in een jaar op retraite kunt.

Praktisch haalbaar

Je hoeft er niet maanden voor op pad of wekenlang in afzondering te leven. Het gaat erom dat je een dag, weekend of week afstand neemt van je automatische piloot en in je gevoel duikt. Daarmee heb je niet gelijk je leven veranderd, maar ontwikkel je wel een frisse kijk op je leven. En juist wanneer je vaker op retraite gaat, kun je die bewuste mind trainen. Daarom heb ik ook een korte cursus in deze lijst opgenomen. Bovendien zijn de centra in Europa en bereikbaar.

Ik heb geen specifieke data genoemd (op een uitzondering na). De meeste centra geven namelijk verschillende workshops en retraites het hele jaar door. Daarom kun je zelf kiezen wat bij jou past qua interesse en planning.

Inspiratie voor retraites:

Retraite met Tibetaans boeddhisme

Italië, Albagnano di Bée: Het was Bieke The, ofwel ‘mevrouw thee’ die me vertelde over dit boeddhistische centrum bij het Italiaanse Lagio Maggiore. Ik leerde Bieke kennen tijdens een matcha workshop waar ze haar producten liet proeven: eersteklas matcha thee uit Japan. Samen met haar man runt ze Mr&MrsTea, een merk geboren uit liefde voor elkaar en thee. Vanuit haar Aziatische achtergrond en aandacht voor bewust leven heeft ze bijzondere tips voor theeworkshops en retraites. Daarom was ik gelijk enthousiast toen ze me schreef over het Albagnano meditatiecentrum in Italië. Het is een spirituele plek geïnitieerd vanuit het Tibetaans boeddhisme. Verschillende leraren geven er retraites. Deze bijeenkomsten zijn geschikt voor iedereen die body en mind met elkaar wil verbinden vanuit boeddhistische tradities. In groepen of individueel kun je er werken aan je innerlijke rust en geluk.

Retraite in het wild

Spanje, Abella de la Conca: Kamperen tijdens een retraite in de Pyreneeën? Avonturier René van der Stok beschreef zijn ervaring op Bodhi, het platform waarvoor ik werk. Het was een bijzondere ervaring voor René, zo’n retraite van een week met vijftien mensen in de wildernis, zonder elektriciteit of riolering. Volgens René was het een soort kruising tussen een meditatie-retraite, een sjamanistische bijeenkomst en de scouting.

Het centrum waar je deze verschillende retraites kunt volgen heet Eco Dharma en leert je alles over jezelf en de wijsheid van de natuur. Je leert te luisteren naar je intuïtie en te voelen wat de natuur te vertellen heeft. Onderwijs, boeddhisme en natuuractivisme op één inspirerende plek.

Zenboeddhisme in Groningen

Nederland, Uithuizen: Zen River, de naam alleen al. Een plek om te zijn, dichtbij de Waddenzee. Deze internationale boeddhistisch gemeenschap verzorgt retraites, trainingen en meditaties vanuit de Japanse boeddhistische traditie. Fokje Westerling, coach compassie en mindfulnesstraining, vertelde me over dit centrum in haar provincie Groningen. Fokje is een prachtige, inspirerende vrouw met een missie in haar hart: een gezonde mind voor iedereen, kinderen en ouders. Ik mag met haar werken bij ons boeddhistisch platform Bodhi en ben iedere keer weer verrast door haar kennis en inzichten in menszijn en ons gedrag. Zen River is een plek waar je zelf kunt ontdekken hoe het voelt om zen te zijn. De leraren houden daarom introductieweekenden als je nieuw bent in de wereld van het zen boeddhisme.

De waarheid en vrijheid

Portugal, Beja: De waarheid ontdekken over jezelf en het leven, dat is het idee van de retraites bij Satsang. Deze spirituele plek in Zuid-Portugal leert je te zien wie je bent en te ‘verbranden’ wat je niet bent. Alles onder begeleiding van ‘Mooji’, de man die ‘het licht’ van dit centrum in leven houdt. De retraites kenmerken zich door periodes van rust en stilte waardoor je diep in jezelf leert kijken. Een bijzondere plek op aanraden van Sandra Alderden. Ik heb bij haar gelogeerd en samen zijn we naar Plum Village geweest, het Franse mindfulness klooster waar zij non is geweest.

Yoga retraite

Griekenland, Kreta: Rust en tijd voor jezelf op Kreta met de speciale yoga retraite van Mona en Francis. Reken maar op een flinke dosis liefde, vriendelijkheid en mooie herinneringen. Want daar zorgt het echtpaar wel voor. Mona was mijn collega bij Design Academy Eindhoven waar ik hoofd communicatie was. Een vrouw die van aanpakken wist, maar altijd haar geduld bewaarde in al haar vriendelijkheid. En dat was uniek in de hectische wereld van onderwijs, leerlingen, docenten en design.

Komende lente organiseert ze samen met haar man een intense yoga practice op Kreta. Deze Jivamukti Yoga Retreat bestaat uit een week van rust, stilte en heel veel yoga met enthousiaste, fijne mensen.

Stilteretraites, yoga, meditatie en persoonlijke groei

Italië, Quarna Sopra : Als Tessa Jol enthousiast is, dan weet je zeker dat het een prachtige ervaring moet zijn geweest. Tessa, journalist en fotograaf, vertelde me met een stralende blik over haar ervaringen bij Mandali, een retraite centrum in Noord-Italië. Ze schreef erover in Happinez en wist mij ook te boeien met haar verslag. En niet alleen Tessa, ook tv-presentator en acteur Koert-Jan de Bruijn overtuigde me binnen enkele minuten van het spirituele paradijs in de heuvels. Koert-Jan liet me de film zien die hij in opdracht van het centrum maakte, een verslag om bij weg te dromen. Maar Mandali is niet alleen schitterend gelegen, het centrum geeft je echt de kans diep te kijken naar alles wat je belemmert in je groei. Je kunt er aan jezelf werken en je hart laten spreken. Jezelf zijn, net als Tessa en Koert-Jan.

Trainingen mindfulness, burnout en stress

Nederland, Breda: Celine Aalders gaf mij en andere cursisten de mindfulness training in haar centrum in Breda. De afgelopen jaren heeft zij een flinke ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze nu een compleet aanbod van retraites, mindfulness weekenden en trainingen geeft. Ze werkt samen met een aantal leraren waaronder haar man Lorenz. Hun benadering van mindfulness is duidelijk, rustig, met aandacht voor ieder individu. Bovendien hoef je bij Celine en Lorenz niks. Je kunt op je eigen tempo onderzoeken wat mindfulness voor jou betekenen kan.

Retraite in mindfulness klooster

Frankrijk, Bergerac: Gezien mijn verdieping in het zenboeddhisme en het werk van zenboeddhist Thich Nhat Hanh zijn de retraites van Plum Village voor mij waardevol. Het Franse mindfulness centrum en klooster is bovendien bezig met de inrichting van een nieuw centrum vlak onder Parijs. Dit maakt de reisafstand interessanter voor iedereen uit de Benelux. Plum Village ligt namelijk nabij Bergerac en is alleen in een weekend te doen als jet het combineert met een vliegticket naar deze stad. In dat geval boek je er een huurauto bij. Net als ik: zo vrij als een vogel scheurde ik in de zomer van 2017 door het landschap van de Dordogne. Op weg naar het hart van mindfulness in Frankrijk. Plum Village biedt ieder jaar verschillende retraites en mindfulness dagen. Erg populair onder gezinnen: de jaarlijkse zomer retraite van een of meer weken voor ouders en kinderen.

Als je liever dichterbij huis blijft, zijn de retraites van het Duitse EIAB vergelijkbaar qua inhoud. Want ook dit centrum draagt het gedachtegoed van Thich Nhat Hanh uit. De monniken en nonnen van Plum Village komen regelmatig naar Duitsland om groepen te begeleiden tijdens de bijzondere bijeenkomsten. Hier wordt mindfulness toegepast tijdens verschillende activiteiten zoals kalligraferen, tai chi en positieve psychologie.

Introductiecursus Mindfulness, Amsterdam

Nederland, Amsterdam: Vier zondagen mindfulness, deze introductiecursus is het initiatief van Viktoria Susovits. Ik leerde haar kennen tijdens de voorbereidingen voor de MindfulNS app, een pilot project van de NS voor mindfulness in de trein. Viktoria had de verschillende treinmeditaties ontwikkeld en ingesproken welke we testten tijdens de Dutch Design Week vorig jaar. Vanwege haar zwangerschap heeft ze het een tijdje rustig aan gedaan, maar inmiddels is deze filosofisch en spiritueel geschoolde trainer weer volop aan het werk.

Chat openen
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?