Menu
mindful leven

Ga op retraite dit jaar in Nederland (unieke tips)

Updated 27/12/2022
retraite in 2021 in Nederland

Ontdek de beste retraites van dit jaar met de keuzegids van Didie Retreats.

Wil jij op retraite dit jaar? Dan help ik je graag op weg want er zijn genoeg retraites om te zorgen voor een mindful jaar. Eigentijdse en ervaren retraite teachers doen er alles aan om je mindful te begeleiden. Luister naar jezelf en je behoefte aan innerlijke rust.

Dit jaar op retraite?

Juist nu krijg ik veel vragen over nieuwe Nederlandse retraites.

We zoeken een moment van bezinning om antwoorden te krijgen op persoonlijke vragen in deze onrustige periode. Wat is mijn plek in dit alles? En hoe voel ik wat goed voor mij is? Hoe voorkom ik ingehaald te worden door alle chaos om me heen? Zulke vragen hebben een betrouwbaar en persoonlijk antwoord nodig. Dat antwoord en nog veel meer kun je in alle rust vinden tijdens een retraite onder goede begeleiding.

Daarom organiseer ik retraites in Nederland met mindfulness- en meditatieleraren die je persoonlijk begeleiden in kleine groepen.

Want op retraite ga je niet zomaar. Ik weet uit ervaring dat het best wel een stap is om je kwetsbaar op te stellen in een omgeving die nieuw is. En vaak tussen mensen die je niet kent. Dan is het fijn te weten dat je kunt vertrouwen op de zorgvuldigheid en deskundigheid van je retraite begeleiders. Ook is het prettig samen te komen in een groep waar je je veilig voelt. En dat je helemaal jezelf mag zijn, lachen, huilen en alles wat erop lijkt.

Ik heb bijzondere emoties ervaren tijdens retraites dit jaar.

Omdat ik ze nog niet kende of omdat mijn gevoelens compleet anders waren dan ik had verwacht. Ook de aanblik van andere mensen die zich eindelijk wat gelukkiger voelen is me ontzettend veel waard. Want het blijft niet bij die ene ervaring. Een weekend mediteren, coaching of mindfulness brengt je op persoonlijk vlak heel veel, maar ook de samenleving als geheel. Je ontwikkelt een frisse kijk op je relaties met mensen die er voor jou toe doen en op grotere schaal brengt jouw verdieping de hoognodige balans in je sociale kringen, op het werk en in de wijk waar je woont.

Ik vind het geweldig te merken dat steeds meer mensen zoeken naar zingeving.

En die ruimte is er tijdens de meditaties, wandelingen, stiltemomenten of creatieve sessies waar je ontdekt hoe je mens kan zijn. Vrijuit leven en persoonlijk groeien op een manier waar je intens blij van wordt. Ontdekken dat je goed bent zoals je bent, dat je veel meer te geven hebt dan je misschien denkt en dat jouw leven een geschenk is. Een retraite omgeving is er een zonder oordelen, met aandacht voor de ontrafeling van je gedachten dankzij toegankelijke en deskundige coaches en leraren.

stiltedag

Omdat ik zoveel baat heb bij retraites en we met z’n allen ontzettend veel behoefte hebben aan een moment van bezinning, organiseer ik retraites met Didie Retreats. Vaak praktisch en toegankelijk met leraren die je begeleiden met opdrachten en oefeningen om mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven. Het aanbod van deze praktische mindfulness retraites en stiltedagen deel ik graag.

Verder is het fijn dit jaar te ontdekken wat mediteren met je mind kan doen.

Ik heb veel geleerd van de mindfulness gemeenschap in het Franse klooster Plum Village. Daar wordt dagelijks gemediteerd, zittend, wandelen en tijdens het eten. De boeddhisten die er wonen schrijven ook regelmatig over mediteren en delen hun inzichten. Het volgende artikel uit het magazine Mindfulness Bell gaf mij veel inspiratie:

Zitmeditatie is terugkeren naar huis om volledige aandacht te geven aan en te zorgen voor onszelf.

Mindfulness magazine over mediteren

Met de Nederlandse retraitelijst dit jaar heb je een vertrekpunt voor jouw zoektocht.

Laat je erdoor inspireren en onthoud: Niemand gaat op retraite om te oordelen, dat wil je zelf ook niet. Zo heb ik dat ook altijd ervaren. Houd een open mind om je te verbinden met jezelf en de rest van de groep. Laat de keuze voor jouw retraite een eerste stap zijn in een mindful jaar. Jouw leven is te zeldzaam voor de automatische piloot. Kies voor een bewuste lifestyle vanuit compassie voor jezelf en je omgeving.

Wil je uitgebreide informatie over een mooie Nederlandse retraite dit jaar?

1. Een dag voor jezelf met zen leven

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Deze Slow Zen Retreat wordt begeleid door ervaren en eigentijdse zen teachers. Een van hen is Misha Beliën. Hij staat middenin de samenleving en weet als geen ander welke uitdagingen we elke dag opnieuw voor onze kiezen krijgen. Kom tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Kies voor een dag retraite zen en mindful leven, dichtbij de natuur.

zen leraar geeft retraite
Zenleraar Misha Beliën (links) tijdens een lange zen retraite in Zuid-Korea

De locatie van deze mindful zen retraite is uniek en inspirerend. Het is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze one-day retreat met ontspanning, meditatie en inspiratie.

zen retraite voor beginners in Nederland
Tot rust komen met zen meditatie

2. Mindfulness retraite in stilte voor beginners

Wil je oefenen in stilte en op een ontspannen manier ervaren wat mindfulness is? Dan is deze eendaage stilteretraite erg fijn. Samen met een ervaren leraar beleef je een dag in stilte. Je verkent je gedachten en hebt alle tijd om je gevoelens te onderzoeken.

In de kleine groep is het makkelijk om je thuis te voelen en jezelf te zijn zonder oordeel.

Een van de deelnemers over deze stilte retraite (anoniem vanwege privacy): “Het was een fantastische dag vandaag, ik kom van heel ver en daarmee bedoel ik niet de afstand in kilometers, maar de afstand op mijn levenspad. Vandaag kwam ik aan op de plaats waar ik heen wilde. Zoveel obstakels vielen weg en mijn pad is duidelijker, misschien verdwaal ik wel weer, maar ik weet nu dat ik de weg terug kan vinden. Het was een bijzondere groep mensen vandaag, ik heb nog maar zelden zoveel positieve energie en eerlijkheid gevoeld bij een groep.”

in december op retraite met stiltedag
Retraite met stilte in Nederland

Deze stilte retraite is erg toegankelijk voor beginners.

Maandelijks kun je zo’n dag volgen via Didie Retreats in Nederland. Gedurende de dag wordt je geest kalm en komt je lichaam tot rust. Je voelt ook de ongemakken en gedragspatronen die in de stilte duidelijker worden. Dat maakt de mindfulness retreat in stilte een waardevolle ervaring voor je gevoelswereld. Ook het uitwisselen van ervaringen aan het einde van de dag draagt bij aan de verbondenheid met jezelf en elkaar, zelfs in stilte.

3. Opnieuw in verbinding met jezelf

Door te oefenen in mindfulness ontwikkel je een open, milde en niet-oordelende blik om naar die transformatie te kijken. Tijdens de Reconnect Retreat ga je aan de slag met yoga en meditatie aangevuld met specifieke trainingen waarin je thema’s onderzoekt die gelinkt zijn aan onze huidige, superdiverse samenleving. Daarnaast is er ruimte voor ontspanning, inspirerende gesprekken en vrije tijd in de omgeving.

stiltedag in de natuur retraite
Opnieuw in verbinding met je kracht

4. Weekend retraite mindful leven

Een retraite weekend dit jaar met verdieping, ontspanning en verbinding. Een perfecte combinatie om zowel je lichaam als geest een opfrisbeurt te geven. Neem afstand van de dagelijkse drukte en kom dit weekend tot rust. Het programma bestaat uit ontspanningsoefeningen, meditatie en natuurwandelingen. En, verhalen delen met elkaar als je daar behoefte aan hebt. Het niveau is geschikt voor iedereen.

Wat ga je doen tijdens het retraite weekend?

Met een fijne groep maak je wandelingen, leer je mediteren en vind je verdieping in de dialoog kom je tot jezelf. Je ervaart de kracht van leegte in je hart. Ook haal je inspiratie uit natuurgeluiden en stilte. Er is dit retraite weekend alle ruimte om tot jezelf te komen en te voelen waar jij behoefte aan hebt. Het weekend is geheel verzorgd: alle activiteiten, eten en drinken zijn inbegrepen.

volg een weekend retreat in NEderland
Volg dit jaar een retraite weekend

Voel je thuis en op je gemak. Je doet alleen wat goed voelt. Dus geen moeilijke, fysieke exercises, maar zachte beweging die voor iedereen geschikt zijn. Geef uiting aan je mooie gevoelens met een geheel verzorgd weekend mindful leven. Dit mindful weekend ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn.

Geef dit jaar een retraite dag cadeau

Wil je samen op retraite dit jaar? Ga samen een dag op retraite en deel een betekenisvolle ervaring. Na zo’n dag kom je erachter hoe fijn het is om samen stil te zijn en te ontspannen. Misschien is het wel een stimulans om een langere retraite te boeken of buiten Nederland op een spirituele reis te gaan.

De genoemde Nederlandse retraites dit jaar vormen een vertrekpunt voor jouw persoonlijke zoektocht.

Je hebt de keuze tussen een dag, weekend of week waarbij je veel wandelt en samen ontspant of juist sessies die traditioneler zijn danwel diepgaand. In Nederland is genoeg te vinden. Je kunt nog meer inspiratie opdoen via de nieuwsbrieven over mindful leven. Hier vind je namen van andere instituten en leraren die ook in 2021 nieuwe programma’s aanbieden, online of door fysiek samen te komen.

Luister naar je ware behoefte en geef jezelf dit jaar een weekend of weekje persoonlijke groei cadeau.

Didie Schackman
Een stiltewandeling waarin je loopt in het ritme van je ademhaling.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?