Menu
op retraite en reizen

Ga op retraite in 2021 in Nederland (unieke tips)

retraite in 2021 in Nederland

Wil jij op retraite in 2021? Dan help ik je graag op weg want er zijn genoeg retraites om te zorgen voor een mindful 2021. Organisaties, coaches en spirituele leraren doen er alles aan om je mindful te begeleiden, ook in het nieuwe corona tijdperk. Met z’n allen hebben we nu nog veel meer behoefte aan innerlijke rust.

Juist nu krijg ik veel vragen over nieuwe Nederlandse retraites in 2021.

We zoeken een moment van bezinning om antwoorden te krijgen op persoonlijke vragen in deze onrustige periode. Wat is mijn plek in dit alles? En hoe voel ik wat goed voor mij is? Hoe voorkom ik ingehaald te worden door alle chaos om me heen? Zulke vragen hebben een betrouwbaar en persoonlijk antwoord nodig. Dat antwoord en nog veel meer kun je in alle rust vinden tijdens een retraite onder goede begeleiding.

Daarom heb ik retraites in Nederland verzameld via mijn eigen netwerk van mindfulness- en meditatieleraren met mensen die ik vertrouw.

Want op retraite ga je niet zomaar. Ik weet uit ervaring dat het best wel een stap is om je kwetsbaar op te stellen in een omgeving die nieuw is. En vaak tussen mensen die je niet kent. Dan is het fijn te weten dat je kunt vertrouwen op de zorgvuldigheid en deskundigheid van je retraite begeleiders. Ook is het prettig samen te komen in een groep waar je je veilig voelt. En dat je helemaal jezelf mag zijn, lachen, huilen en alles wat erop lijkt.

Ik heb bijzondere emoties ervaren tijdens retraites.

Omdat ik ze nog niet kende of omdat mijn gevoelens compleet anders waren dan ik had verwacht. Ook de aanblik van andere mensen die zich eindelijk wat gelukkiger voelen is me ontzettend veel waard. Want het blijft niet bij die ene ervaring. Een weekend mediteren, coaching of mindfulness brengt je op persoonlijk vlak heel veel, maar ook de samenleving als geheel. Je ontwikkelt een frisse kijk op je relaties met mensen die er voor jou toe doen en op grotere schaal brengt jouw verdieping de hoognodige balans in je sociale kringen, op het werk en in de wijk waar je woont.

Ik vind het geweldig te merken dat steeds meer mensen zoeken naar zingeving.

En die ruimte is er tijdens de meditaties, wandelingen, stiltemomenten of creatieve sessies waar je ontdekt hoe je mens kan zijn. Vrijuit leven en persoonlijk groeien op een manier waar je intens blij van wordt. Ontdekken dat je goed bent zoals je bent, dat je veel meer te geven hebt dan je misschien denkt en dat jouw leven een geschenk is. Een retraite omgeving is er een zonder oordelen, met aandacht voor de ontrafeling van je gedachten dankzij toegankelijke en deskundige coaches en leraren.

Met de Nederlandse retraitelijst voor 2021 heb je een vertrekpunt voor jouw zoektocht.

Laat je erdoor inspireren en onthoud: Niemand gaat op retraite om te oordelen, dat wil je zelf ook niet. Zo heb ik dat ook altijd ervaren. Houd een open mind om je te verbinden met jezelf en de rest van de groep. Laat de keuze voor jouw retraite een eerste stap zijn in een mindful 2021. Jouw leven is te zeldzaam voor de automatische piloot. Kies voor een bewuste lifestyle vanuit compassie voor jezelf en je omgeving.

Zoek jij een mooie Nederlandse retraite in 2021?

Bekijk de lijst met verschillende workshops, weekenden en meerdaagse sessies op het gebied van mindfulness, mediteren, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ze worden gegeven door trainers met erkende diploma’s en gedegen ervaring in hun vakgebied.

mindfulness coach
Mindfulness en compassie coach Fokje Westerling

Een van deze betrouwbare trainers is Fokje Westerling, een ervaren coach die gedegen werk verricht op het gebied van mindfulness en compassie. Ik heb al eerder geschreven over haar retraites omdat ze er zoveel bezieling in stopt. Regelmatig hebben we contact vanwege onze gezamenlijke betrokkenheid bij het boeddhistische platform Bodhi. Het valt me elke keer weer op hoe weloverwogen zij haar mening deelt en met hoeveel respect zij ieder mens tegemoet treedt.

Toen ik Fokje vroeg naar een retraite in 2021 deelde ze vier bijzondere initiatieven.

Afgezien van haar ‘Eilandretraites’ richt ze zich hierbij vooral op boeddhistische programma’s vanwege haar kennis op dit vlak. Bovendien heeft ze haar persoonlijke voorkeuren: “Wat ik heel belangrijk vind aan deze retraites is dat ze inhoudelijk gedegen zijn, dat er warmte en veiligheid is om te ontdekken en te groeien, en dat het eten lekker is en gezond. Mijn vaders zusje was kooklerares en heeft mij van kinds af aan geïnspireerd op dit gebied.”

Traditionele zen retraite

Kies een retraite van Zen River, dicht bij de Waddenzee in de provincie Groningen. Fokje vertelt: “Wat ik hier zo bijzonder vind, is dat het een authentiek zen centrum is met een internationaal karakter. Er is overal veel zorg aan besteed zoals inrichting, programmaonderdelen en nog veel meer. En wat ik belangrijk vind: gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Ook het vegetarische eten is heerlijk en bijzonder. Je eet op traditionele wijze in de Zendo volgens de Oryoki-ceremonie. Een aanrader is trouwens het Zen River kookboek voor je zen keuken.”

Het centrum biedt intensieve retraites met de nadruk op Zazen, zittend mediteren.

fokje westerling

Meditaties combineren de leraren met dharmatalks over de leer van Boeddha en persoonlijke gesprekken. Deze Dokusan heb je samen met de leraar, abt Tenkei Coppens of een van de andere leraren. Fokje benadrukt: “Al met al is dit echt een intensieve retraite van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ervaring met meditatie en retraites heb je echt nodig. Dus goed kijken naar deelname voorwaarden en beginnen met de kortste retraite, zou mijn advies zijn. Mochten de traditionele programma’s te intensief zijn, dan doe je er verstandig aan eerst een instapprogramma te volgen. De mensen van Zen River kun je daarover adviseren.”

retraite in 2021in Nederland bij zen centrum
Zen River in Groningen
gesprek met zenleraar
Dharmatalk, wijsheden van Boeddha (foto: Zen River)

Fokje heeft nog een tip als je beginner bent en minder geoefend in het mediteren. “Laat je anders informeren over de retraites van Zen Spirit, van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Wat mij betreft ook een aanrader. Zij is zenleraar in de lijn van Joan Halifax, Bernie Glassman en Maezumi Roshi.”

Vergankelijkheid met Irène Kaigetsu Bakker (video Misha Beliën)

Eilandretraites, driedaagse gezonde zelfzorg-retraites

“Dit is de retraite die ik het liefste zelf zou doen, als ik ‘m niet zou geven samen met mijn collega AnnaMaria Springelkamp”, aldus Fokje. Tijdens een eilandretraite ben je bezig met mindfulness, zelfcompassie, verschillende yogavormen en stiltewandelingen. Met uitzicht op strand en zee vanuit de retraitezaal. De driedaagse sessie geeft je een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en ontspanning, met veel tips en handvatten voor het dagelijks leven. Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness, zelfcompassie of yoga. En als je hier wel ervaring mee hebt, is deze retraite ook heel geschikt; gezonde zelfzorg vraagt namelijk om training en onderhoud. Inspirerend en rustgevend.

mindfulness aan zee
Mindfulness aan zee (foto: Eilandretraites)
retraite in 2021 aan zee
Genieten van de rust op Vlieland (foto: Eilandretraites)

Mindfulness en Vipassana retraites

Nog en waardevolle tip van Fokje zijn de retraites bij Frits Koster. Je kunt kiezen uit verschillende programma’s zoals ‘Mindfulness en Mededogen’, een weekend ‘Mildheid en Mindfulness’ of bijvoorbeeld een Vipassana retraite. Bij de vipassana programma’s (ook wel inzichtmeditatie genoemd) ontwikkel je opmerkzaamheid in je dagelijkse leven. Deze boeddhistische meditatievorm leert je om te gaan met wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te oordelen of verklaren (als je meer wil weten over vipassana is de website van de Stichting Inzicht Meditatie interessant).

mildheid en mindfulness
Mildheid en mindfulness met Frits Koster (foto: Kloosterhotel Zin in Vught)

Frits Koster is vipassanaleraar en mindfulness- en zelfcompassietrainer, en ook opleider op deze gebieden. Hij is een tijd monnik geweest en ging daarna voor de GGZ werken. Samen met psychiater Erik van den Brink ontwikkelde hij het compassietrainingsprogramma MBCL (mindfulness-based compassionate living). Deze training helpt je bij het omgaan met pijn, stress en lijden in welke vorm dan ook.

“Frits heeft een aansprekende, warme en heldere stijl met veel ‘embodiment’, humor en lichtheid.

Fokje Westerling

De mindfulness en vipassana retraites, die Frits vaak organiseert samen met zijn vrouw Jetty Heynekamp, zijn vaak lang van tevoren zijn volgeboekt. Dus boek je sessie ruim van tevoren.

mindfulness programma's en leraren
Mindfulness en meditatieleraren Frits Koster en Jetty Heynekamp

Authentieke boeddhistische retraites

Ben je benieuwd naar de oorspronkelijke programma’s van het oudste boeddhistische centrum in Nederland? Kies dan voor een retraite bij het Maitreya Instituut. Daar maak je diepgaand kennis met het Tibetaans boeddhisme en krijg je les van hooggekwalificeerde leraren. De Zomer Lam Rim van Geshe Sonam Gyaltsen is de favoriet van Fokje. Ook de verzorging is geweldig met heerlijke vegetarische maaltijden (tip: het boeddhistische kookboek van de retraite chef). Het instituut biedt ook stilteretraites en online retraites.

boeddhistische retraite in 2021 in nederland
Diepgaande boeddhistische programma’s bij Maitreya Instituut in Nederland

Een dag voor jezelf met zen en mindful leven

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Deze Slow Zen Retreat heb ik zelf georganiseerd met zenleraar Misha Beliën. Hij staat middenin de samenleving en weet als geen ander welke uitdagingen we elke dag opnieuw voor onze kiezen krijgen. Kom tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Kies voor een dag retraite zen en mindful leven, dichtbij de natuur.

zen leraar geeft retraite
Zenleraar Misha Beliën (links) tijdens een lange zen retraite in Zuid-Korea

De locatie van deze mindful zen retraite is uniek en inspirerend. Het is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze one-day retreat met ontspanning, meditatie en inspiratie. Eerder dit jaar bezocht ik de boerderij en werd direct geraakt door de omgeving die met liefde is verbouwd. Je voelt er de creativiteit, vakmanschap en het respect voor oude materialen. Hier kom je tot rust.

plek om tot rust te komen
Zen retraite voor een rustige mind (foto: Object43)

Ook mindfulness trainer Jolien Posthumus deelt haar favoriete retraites voor 2021.

mindfulness trainer
Jolien Posthumus, mindfulness trainer en retraite begeleider

Jolien beschikt over de hoogste graad mindfulnesstrainer en zet zich in voor de integratie van mindfulness in onze samenleving. Ze organiseert retraites, betekenisvolle evenementen en heeft een prachtig boek gepubliceerd dat je eraan herinnert te leven in het nu. Ik vroeg haar de mooiste Nederlandse retraites voor 2021 op een rij te zetten.

Stilteretraite in de natuur

Verstilling en verdieping op het prachtige landgoed van Venwoude in Lage Vuursche onder begeleiding van Barbara Doeleman van Veldhoven. Jolien: “Eén retraite dag kan al zo heilzaam zijn, zeker wanneer deze in liefdevolle en kundige handen is van Barbara Doelenman van Veldhoven. Zij ademt compassie en neemt je in een dag mee naar verstilling om te reflecteren en te zijn. Barbara weet de kern van mindfulness over te brengen, brengt theoretisch en praktijk moeiteloos samen, haar meditaties zij mooi en verdiepend en Barbara is bovenal een lief mens!”

stiltedag in de natuur met een retraite in 2021
Stiltedag bij Landgoed Venwoude

Meerdaagse retraite voor je innerlijk kind

Het thema van deze retraite is ‘parenting ourselves’ en wordt begeleid door experts Susan Bögels en George Langenberg. Deze meerdaagse sessie richt zich op jouw innerlijk kind. De manier waarop je bent opgevoed, door je ouders, broers en zussen, leerkrachten of grootouders, beïnvloedt niet alleen je relatie met je eigen familieleden. Het werkt ook door in je relaties met partners, collega’s, vrienden en andere mensen. En het allerbelangrijkste: de relatie met jezelf. Tijdens deze retraite in De Hoorneboeg onderzoek je deze relatie met je innerlijk kind.

Zowel George als Susan zijn vooraanstaande ervaren mindfulnesstrainers die met deze retraite echt een nieuwe mogelijkheid voor reflectie en verdieping aanbieden.

Jolien Posthumus

Geen andere retraiteprogramma richt zich op deze manier op contact met ons innerlijk kind. Een prachtige combinatie van mindfulness, meditatie en yoga“, aldus Jolien. Tijdens deze midweek is er een chef die alle dagen vegetarisch voor je kookt. En na de laatste meditatie kun je ’s avonds gebruik maken van de sauna. De hele locatie is ruim opgezet en groot genoeg om je even terug te trekken of te wandelen op de hei of in het bos.

mindful ontspannen
Ruimte voor jezelf en ontspanning (foto: De Hoorneboeg)
mediteren en yoga
Mediteren tijdens de midweek (foto: De Hoorneboeg)

Mindfulness in Superdiversiteit

In 2021 organiseert Jolien Posthumus zelf de eerste Mindfulness in Superdiversiteit retraite in Nederland en België. Het is een thema dat perfect past bij de begeleiders Reinhilde Pulinx en Jolien Posthumus omdat ze zich allebei inzetten voor een samenleving waarin elk individu zich welkom voelt. Jolien vertelt erover: “Op dit moment ervaren we allemaal twee fenomenen die ontzettend veel impact hebben op ons dagelijks leven: de corona-pandemie en de Black Life Matters beweging. Die laatste dwingt ons te kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu heeft. Welke plek heeft dit alles in onze samenleving en welke rol spelen wij hierin?

Deze retraite biedt specifieke ondersteuning in het bewust worden van vooroordelen en angst voor de ander, in het niet kennen en niet herkennen.

Jolien Posthumus

Door te oefenen in mindfulness ontwikkel je een open, milde en niet-oordelende blik om naar die transformatie te kijken. Je gaat aan de slag met yoga en meditatie aangevuld met specifieke trainingen waarin je thema’s onderzoekt die gelinkt zijn aan onze huidige, superdiverse samenleving. Daarnaast is er ruimte voor ontspanning, inspirerende gesprekken en vrije tijd in de omgeving.

mindfulness sessie
Mindfulness om onzekerheid, stress en chaos van dagelijks leven aan te kunnen (foto: Jolien Posthumus)

Mindfulness retraites en stiltedagen voor beginners

Ik heb ook een paar nieuwe mindfulness retraites en stiltedagen van Suzan Oostvogels toegevoegd. Haar retraites zijn erg toegankelijk voor beginners. Ik heb mindfulness training van Suzan gehad en voelde me erg op mijn gemak bij haar. Ze is sowieso een energieke, enthousiaste vrouw die met beide benen op de grond staat en tegelijkertijd aandacht heeft voor de mensen die haar nodig hebben. Ze is een eigentijdse, inspirerende vrouw die mindfulness uitstraalt.

stilte dag met mindfulness in nederland
Stiltedag met mindfulness (foto: Suzan Oostvogels)

Elk seizoen organiseert Suzan een retraite in de natuur. Het dagprogramma is simpel en overzichtelijk. Hierdoor komt het lichaam geleidelijk tot rust en ook je geest wordt kalm en helder. Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zachte yoga, zitmeditatie, loop- en informele meditatie. Ook oefen je in mildheidsmeditatie en ga je de natuur in. Tijdens het weekend zijn er korte inleidingen, momenten ​van uitwisseling en kun je vragen stellen en ervaringen delen met Suzan. Ze vertelt erover: “We zijn dit weekend in stilte. Ik geloof dat stilte nodig is om te voelen hoe het echt met je gaat. Door afwezigheid van ‘lawaai’ ontstaat er niet alleen rust, maar komt er ook ruimte voor inzichten.” Mocht een weekend te lang zijn, dan kun je ook een stiltedag kiezen, een soort mini-retraite.

mindfulness retraite in nederland
Mindfulness met Suzan (foto: Suzan Oostvogels)

De genoemde Nederlandse retraites in 2021 vormen een vertrekpunt voor jouw persoonlijke zoektocht.

Je hebt de keuze tussen een weekend of week waarbij je veel wandelt en samen ontspant of juist sessies die traditioneler zijn danwel diepgaand. In Nederland is genoeg te vinden. Je kunt nog meer inspiratie opdoen bij de verschillende retraiteoverzichten op Didie Memo. Hier vind je namen van andere instituten en leraren die ook in 2021 nieuwe programma’s aanbieden, online of door fysiek samen te komen.

Luister naar je ware behoefte en geef jezelf een weekend of weekje persoonlijke groei cadeau.

Didie Schackman

4 Comments

 • greta antuma
  22/01/2021 at 15:26

  Een heel mooi aanbod zijn de retraites in het Hof van Kairos te Winterswijk. Waar de nachten nog donker zijn en waar de stilte hoorbaar is. Voor specifieke doelgroepen, zowel mensen werkzaam in de existentiële zorg als mensen die kanker hebben (gehad). Vier dagen in stilte, meditatie en yoga worden afgewisseld, wandelen in de natuur, gelegenheid voor een persoonlijk gesprek, mogelijkheid om een massage te ondergaan en er wordt fantastisch gekookt, vaak ayurvedisch.
  greta antuma

  Reply
  • Didie
   22/01/2021 at 15:32

   Bedankt Greta. Dat is een zeer bijzonder oord. En ook mooi dat er ruimte is voor doelgroepen met een eigen verhaal. Dat verbindt elkaar. Bedankt voor deze noemenswaardige retraites en de mooie locatie (ik zag de foto’s!).

   Reply
 • Jeanine
  11/01/2021 at 12:05

  Aan de rand van Doetinchem worden bij de Benedictijnse Sint-Wilibrordsabdij in het bijbehorende stiltecentrum Bethlehem stilteretraites gegeven door Fred van den Bos (Rust & Bezinning). Stilte en meditatie worden afgewisseld met QiGong. Meedoen aan het programma is vrijblijvend en biedt alle ruimte om ook de diensten in de abdijkapel bij te wonen.

  Voor mij de mooiste plek in ons land om helemaal tot jezelf te komen en niets anders te horen dan de stilte in jezelf.

  Reply
  • Didie
   11/01/2021 at 12:33

   Wat fijn dat je deze persoonlijke tip deelt. Ik heb ook wel eens QiGong gedaan en dat is zo’n unieke ervaring. Tijdens de bewegingen voelde ik me zo vrij en mijn hart werd echt geraakt. De tranen kwamen vanzelf en daarna een geweldig gevoel van opluchting.

   Reply

Leave a Reply