Menu
mindful leven

Ga op retraite dit jaar in Nederland (unieke tips)

Updated 23/06/2022
retraite in 2021 in Nederland

Ontdek de beste retraites van dit jaar met de keuzegids van Didie Retreats.

Wil jij op retraite dit jaar? Dan help ik je graag op weg want er zijn genoeg retraites om te zorgen voor een mindful jaar. Organisaties, coaches en spirituele leraren doen er alles aan om je mindful te begeleiden. Met z’n allen hebben we nu nog veel meer behoefte aan innerlijke rust.

Dit jaar op retraite?

Juist nu krijg ik veel vragen over nieuwe Nederlandse retraites.

We zoeken een moment van bezinning om antwoorden te krijgen op persoonlijke vragen in deze onrustige periode. Wat is mijn plek in dit alles? En hoe voel ik wat goed voor mij is? Hoe voorkom ik ingehaald te worden door alle chaos om me heen? Zulke vragen hebben een betrouwbaar en persoonlijk antwoord nodig. Dat antwoord en nog veel meer kun je in alle rust vinden tijdens een retraite onder goede begeleiding.

Daarom heb ik retraites in Nederland verzameld via mijn eigen netwerk van mindfulness- en meditatieleraren met mensen die ik vertrouw.

Want op retraite ga je niet zomaar. Ik weet uit ervaring dat het best wel een stap is om je kwetsbaar op te stellen in een omgeving die nieuw is. En vaak tussen mensen die je niet kent. Dan is het fijn te weten dat je kunt vertrouwen op de zorgvuldigheid en deskundigheid van je retraite begeleiders. Ook is het prettig samen te komen in een groep waar je je veilig voelt. En dat je helemaal jezelf mag zijn, lachen, huilen en alles wat erop lijkt.

Ik heb bijzondere emoties ervaren tijdens retraites dit jaar.

Omdat ik ze nog niet kende of omdat mijn gevoelens compleet anders waren dan ik had verwacht. Ook de aanblik van andere mensen die zich eindelijk wat gelukkiger voelen is me ontzettend veel waard. Want het blijft niet bij die ene ervaring. Een weekend mediteren, coaching of mindfulness brengt je op persoonlijk vlak heel veel, maar ook de samenleving als geheel. Je ontwikkelt een frisse kijk op je relaties met mensen die er voor jou toe doen en op grotere schaal brengt jouw verdieping de hoognodige balans in je sociale kringen, op het werk en in de wijk waar je woont.

Ik vind het geweldig te merken dat steeds meer mensen zoeken naar zingeving.

En die ruimte is er tijdens de meditaties, wandelingen, stiltemomenten of creatieve sessies waar je ontdekt hoe je mens kan zijn. Vrijuit leven en persoonlijk groeien op een manier waar je intens blij van wordt. Ontdekken dat je goed bent zoals je bent, dat je veel meer te geven hebt dan je misschien denkt en dat jouw leven een geschenk is. Een retraite omgeving is er een zonder oordelen, met aandacht voor de ontrafeling van je gedachten dankzij toegankelijke en deskundige coaches en leraren.

stiltedag

Omdat ik zoveel baat heb bij retraites en we met z’n allen ontzettend veel behoefte hebben aan een moment van bezinning, organiseer ik nu ook zelf retraites met Didie Retreats. Vaak praktisch en toegankelijk met leraren die je begeleiden met opdrachten en oefeningen om mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven. Het aanbod van deze praktische mindfulness retraites en stiltedagen deel ik graag.

Verder is het fijn te ontdekken wat mediteren met je mind kan doen.

Ik heb veel geleerd van de mindfulness gemeenschap in het Franse klooster Plum Village. Daar wordt dagelijks gemediteerd, zittend, wandelen en tijdens het eten. De boeddhisten die er wonen schrijven ook regelmatig over mediteren en delen hun inzichten. Het volgende artikel uit het magazine Mindfulness Bell gaf mij veel inspiratie:

Zitmeditatie is terugkeren naar huis om volledige aandacht te geven aan en te zorgen voor onszelf.

Met de Nederlandse retraitelijst dit jaar heb je een vertrekpunt voor jouw zoektocht.

Laat je erdoor inspireren en onthoud: Niemand gaat op retraite om te oordelen, dat wil je zelf ook niet. Zo heb ik dat ook altijd ervaren. Houd een open mind om je te verbinden met jezelf en de rest van de groep. Laat de keuze voor jouw retraite een eerste stap zijn in een mindful jaar. Jouw leven is te zeldzaam voor de automatische piloot. Kies voor een bewuste lifestyle vanuit compassie voor jezelf en je omgeving.

Wil je uitgebreide informatie over een mooie Nederlandse retraite dit jaar?

1. Een dag voor jezelf met zen en mindful leven

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Deze Slow Zen Retreat heb ik zelf georganiseerd met zenleraar Misha Beliën. Hij staat middenin de samenleving en weet als geen ander welke uitdagingen we elke dag opnieuw voor onze kiezen krijgen. Kom tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Kies voor een dag retraite zen en mindful leven, dichtbij de natuur.

zen leraar geeft retraite
Zenleraar Misha Beliën (links) tijdens een lange zen retraite in Zuid-Korea

De locatie van deze mindful zen retraite is uniek en inspirerend. Het is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze one-day retreat met ontspanning, meditatie en inspiratie. Eerder dit jaar bezocht ik de boerderij en werd direct geraakt door de omgeving die met liefde is verbouwd. Je voelt er de creativiteit, vakmanschap en het respect voor oude materialen. Hier kom je tot rust.

zen retraite voor beginners in Nederland
Tot rust komen met zen meditatie

2. Mindfulness retraite in stilte voor beginners

Wil je oefenen in stilte en op een ontspannen manier ervaren wat mindfulness is? Dan is deze eendaage stilteretraite erg fijn. Samen met een ervaren leraar beleef je een dag in stilte. Je verkent je gedachten en hebt alle tijd om je gevoelens te onderzoeken.

In de kleine groep is het makkelijk om je thuis te voelen en jezelf te zijn zonder oordeel.

Een van de deelnemers over deze stilte retraite (anoniem vanwege privacy): “Het was een fantastische dag vandaag, ik kom van heel ver en daarmee bedoel ik niet de afstand in kilometers, maar de afstand op mijn levenspad. Vandaag kwam ik aan op de plaats waar ik heen wilde. Zoveel obstakels vielen weg en mijn pad is duidelijker, misschien verdwaal ik wel weer, maar ik weet nu dat ik de weg terug kan vinden. Het was een bijzondere groep mensen vandaag, ik heb nog maar zelden zoveel positieve energie en eerlijkheid gevoeld bij een groep.”

retraite met stilte in Nederland
Retraite met stilte in Nederland (foto: Het Klooster)

Deze stilte retraite is erg toegankelijk voor beginners.

Maandelijks kun je zo’n dag volgen via Didie Retreats in Nederland. Gedurende de dag wordt je geest kalm en komt je lichaam tot rust. Je voelt ook de ongemakken en gedragspatronen die in de stilte duidelijker worden. Dat maakt de mindfulness retreat in stilte een waardevolle ervaring voor je gevoelswereld. Ook het uitwisselen van ervaringen aan het einde van de dag draagt bij aan de verbondenheid met jezelf en elkaar, zelfs in stilte.

stiltedag in de natuur retraite
Een mindfulness dag in stilte voor beginners

3. Traditionele zen retraite

Fokje Westerling is een ervaren coach die gedegen werk verricht op het gebied van mindfulness en compassie. Regelmatig hebben we contact vanwege onze gezamenlijke betrokkenheid bij het boeddhistische platform Bodhi. Het valt me elke keer weer op hoe weloverwogen zij haar mening deelt en met hoeveel respect zij ieder mens tegemoet treedt.

mindfulness coach
Mindfulness en compassie coach Fokje Westerling

Toen ik Fokje vroeg naar een retraite in 2021 deelde ze vier initiatieven. Afgezien van haar ‘Eilandretraites’ richt ze zich hierbij vooral op boeddhistische programma’s vanwege haar kennis op dit vlak. Bovendien heeft ze haar persoonlijke voorkeuren: “Wat ik heel belangrijk vind aan deze retraites is dat ze inhoudelijk gedegen zijn, dat er warmte en veiligheid is om te ontdekken en te groeien, en dat het eten lekker is en gezond.

Mijn vaders zusje was kooklerares en heeft mij van kinds af aan geïnspireerd op dit gebied.”

Fokje vertelt: “Wat ik hier zo bijzonder vind, is dat het een authentiek zen centrum is met een internationaal karakter. Er is overal veel zorg aan besteed zoals inrichting, programmaonderdelen en nog veel meer. En wat ik belangrijk vind: gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Ook het vegetarische eten is heerlijk en bijzonder. Je eet op traditionele wijze in de Zendo volgens de Oryoki-ceremonie. Een aanrader is trouwens het Zen River kookboek voor je zen keuken.”

Het centrum in Groningen biedt intensieve retraites met de nadruk op Zazen, zittend mediteren.

Meditaties combineren de leraren met dharmatalks over de leer van Boeddha en persoonlijke gesprekken. Deze Dokusan heb je samen met de leraar, abt Tenkei Coppens of een van de andere leraren. Fokje benadrukt: “Al met al is dit echt een intensieve retraite van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ervaring met meditatie en retraites heb je echt nodig. Dus goed kijken naar deelname voorwaarden en beginnen met de kortste retraite, zou mijn advies zijn. Mochten de traditionele programma’s te intensief zijn, dan doe je er verstandig aan eerst een instapprogramma te volgen. De mensen van Zen River kun je daarover adviseren.”

retraite in 2021in Nederland bij zen centrum
Zen River in Groningen
gesprek met zenleraar
Dharmatalk, wijsheden van Boeddha (foto: Zen River)

Fokje heeft nog een tip: “Laat je informeren over de retraites van Zen Spirit, van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Wat mij betreft ook een aanrader. Zij is zenleraar in de lijn van Joan Halifax, Bernie Glassman en Maezumi Roshi.”

Vergankelijkheid met Irène Kaigetsu Bakker (video Misha Beliën)

4. Mindfulness en Vipassana retraites

Nog en waardevolle tip van Fokje zijn de retraites bij Frits Koster. Je kunt kiezen uit verschillende programma’s zoals ‘Mindfulness en Mededogen’, een weekend ‘Mildheid en Mindfulness’ of bijvoorbeeld een Vipassana retraite. Bij de vipassana programma’s (ook wel inzichtmeditatie genoemd) ontwikkel je opmerkzaamheid in je dagelijkse leven. Deze boeddhistische meditatievorm leert je om te gaan met wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te oordelen of verklaren (als je meer wil weten over vipassana is de website van de Stichting Inzicht Meditatie interessant).

mildheid en mindfulness
Mildheid en mindfulness met Frits Koster (foto: Kloosterhotel Zin in Vught)

Frits Koster is vipassanaleraar en mindfulness- en zelfcompassietrainer, en ook opleider op deze gebieden. Hij is een tijd monnik geweest en ging daarna voor de GGZ werken. Samen met psychiater Erik van den Brink ontwikkelde hij het compassietrainingsprogramma MBCL (mindfulness-based compassionate living). Deze training helpt je bij het omgaan met pijn, stress en lijden in welke vorm dan ook.

“Frits heeft een aansprekende, warme en heldere stijl met veel ‘embodiment’, humor en lichtheid.

Fokje Westerling
mindfulness programma's en leraren
Mindfulness en meditatieleraren Frits Koster en Jetty Heynekamp
boeddhistische retraite in 2021 in nederland
Diepgaande boeddhistische programma’s

5. Eilandretraites, driedaagse gezonde zelfzorg-retraites

“Dit is de retraite die ik het liefste zelf zou doen, als ik ‘m niet zou geven samen met mijn collega AnnaMaria Springelkamp”, aldus Fokje. Tijdens een eilandretraite ben je bezig met mindfulness, zelfcompassie, verschillende yogavormen en stiltewandelingen. Met uitzicht op strand en zee vanuit de retraitezaal. De driedaagse sessie geeft je een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en ontspanning, met veel tips en handvatten voor het dagelijks leven. Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness, zelfcompassie of yoga. En als je hier wel ervaring mee hebt, is deze retraite ook heel geschikt; gezonde zelfzorg vraagt namelijk om training en onderhoud. Inspirerend en rustgevend.

mindfulness aan zee
Mindfulness aan zee (foto: Eilandretraites)
retraite in 2021 aan zee
Genieten van de rust op Vlieland (foto: Eilandretraites)

6. Meerdaagse retraite voor je innerlijk kind

Het thema van deze retraite is ‘parenting ourselves’ en wordt begeleid door experts Susan Bögels en George Langenberg. Deze meerdaagse sessie richt zich op jouw innerlijk kind. De manier waarop je bent opgevoed, door je ouders, broers en zussen, leerkrachten of grootouders, beïnvloedt niet alleen je relatie met je eigen familieleden. Het werkt ook door in je relaties met partners, collega’s, vrienden en andere mensen. En het allerbelangrijkste: de relatie met jezelf. Tijdens deze retraite in De Hoorneboeg onderzoek je deze relatie met je innerlijk kind.

Zowel George als Susan zijn vooraanstaande ervaren mindfulnesstrainers die met deze retraite echt een nieuwe mogelijkheid voor reflectie en verdieping aanbieden.

Jolien Posthumus

Geen andere retraiteprogramma richt zich op deze manier op contact met ons innerlijk kind. Een prachtige combinatie van mindfulness, meditatie en yoga“, aldus Jolien. Tijdens deze midweek is er een chef die alle dagen vegetarisch voor je kookt. En na de laatste meditatie kun je ’s avonds gebruik maken van de sauna. De hele locatie is ruim opgezet en groot genoeg om je even terug te trekken of te wandelen op de hei of in het bos.

mindful ontspannen
Ruimte voor jezelf en ontspanning (foto: De Hoorneboeg)

Door te oefenen in mindfulness ontwikkel je een open, milde en niet-oordelende blik om naar die transformatie te kijken. Je gaat aan de slag met yoga en meditatie aangevuld met specifieke trainingen waarin je thema’s onderzoekt die gelinkt zijn aan onze huidige, superdiverse samenleving. Daarnaast is er ruimte voor ontspanning, inspirerende gesprekken en vrije tijd in de omgeving.

7. Weekend retraite mindful leven

Een retraite weekend dit jaar met verdieping, ontspanning en verbinding. Een perfecte combinatie om zowel je lichaam als geest een opfrisbeurt te geven. Neem afstand van de dagelijkse drukte en kom dit weekend tot rust. Het programma bestaat uit ontspanningsoefeningen, meditatie en natuurwandelingen. En, verhalen delen met elkaar als je daar behoefte aan hebt. Het niveau is geschikt voor iedereen.

Wat ga je doen tijdens het retraite weekend?

Met een fijne groep maak je wandelingen, leer je mediteren en vind je verdieping in de dialoog kom je tot jezelf. Je ervaart de kracht van zen. Ook haal je inspiratie uit muziek, natuurgeluiden en stilte. Er is dit retraite weekend alle ruimte om tot jezelf te komen en te voelen waar jij behoefte aan hebt. Het weekend is geheel verzorgd: alle activiteiten, eten en drinken zijn inbegrepen.

rust in je leven met een weekend weg

Voel je thuis en op je gemak. Je doet alleen wat goed voelt. Dus geen moeilijke, fysieke exercises, maar zachte beweging die voor iedereen geschikt zijn. Geef uiting aan je mooie gevoelens met een geheel verzorgd weekend mindful schrijven in de natuur. Tijdens dit mooie retraiteweekend vind je jouw unieke kracht.

Dit mindful weekend ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn.

De genoemde Nederlandse retraites dit jaar vormen een vertrekpunt voor jouw persoonlijke zoektocht.

Je hebt de keuze tussen een dag, weekend of week waarbij je veel wandelt en samen ontspant of juist sessies die traditioneler zijn danwel diepgaand. In Nederland is genoeg te vinden. Je kunt nog meer inspiratie opdoen bij de verschillende retraiteoverzichten op Didie Memo. Hier vind je namen van andere instituten en leraren die ook in 2021 nieuwe programma’s aanbieden, online of door fysiek samen te komen.

Luister naar je ware behoefte en geef jezelf een weekend of weekje persoonlijke groei cadeau.

Didie Schackman
Een stiltewandeling waarin je loopt in het ritme van je ademhaling.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?