Ik publiceer regelmatig retraites. Wil je zoveel mogelijk inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij het totaaloverzicht van de retraites.
Wil je tot rust komen en weet je niet hoe? Lees de keuzegids voor je retraite en gun jezelf een mindful moment. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Wacht niet tot de vakantie of een nieuw jaar, maar neem nu de tijd om je onrust te onderzoeken, in een omgeving waar er tijd en aandacht voor je is. Gebruik iedere dag om jezelf bewust te maken van wat je doet, hoe je het doet en waarom.
Gun jezelf daarom een retraite.
Daar hebben we geen exotische bestemming voor nodig. Ga in de herfst of winter dichtbij huis ontdekken hoe het ervoor staat met je zelfbewustzijn. En of je gelukkig bent met het leven dat je nu leidt.

Retraite in Nederland
Vind de rust in jezelf. Neem een time-out in je leven. Maak je hoofd leeg en je hart vol. Volg een retraite in Nederland.
Inzicht in ons leven, noem het een mentale APK. Het helpt ons de uitdagingen te benoemen waarmee we worstelen in het dagelijks leven. En met de juiste begeleiding tijdens een retraite vinden we de tools om hieraan te werken. Van retraites heb ik nog nooit spijt gehad.
Retraite is een geschenk aan jezelf.
En niet alleen dat, we doen ons hele gezin een plezier. Of als we single zijn, onze sociale kring.
Ik heb het zelf ervaren. Dankzij mijn zoektocht naar rust en kalmte kan ik de uitdagingen in ons gezin beter aan. Ik leef namelijk in een samengesteld gezin en dat biedt iedere dag de mogelijkheid om te leren. Vanuit de onrust die ik jarenlang meedroeg, zou ik veel minder geduld en respect hebben gehad. Maar door de retraites die ik heb gedaan, de workshops zelfinzicht, de mindfulness lessen en boeddhistische zelfstudie heb ik een mentale groei doorgemaakt. Daardoor ben ik in staat om allerlei emoties te ervaren, ook de lastige, zonder mezelf gelijk te verliezen.
Wat er ook gebeurt, mijn basishouding is er eentje van acceptatie.
En daardoor kan ik passende oplossingen bedenken voor de meest uiteenlopende problemen. Van de tafelindeling tot aan de bedtijden discussie…
Ideeën over een retraite zonder verwachting
Het is natuurlijk mooi als we dankzij een retraite iedereen die we liefhebben kunnen helpen, maar laten we in eerste instantie voor onszelf op retraite gaan. Een gevalletje ‘managen van verwachtingen’. Met té hoge verwachtingen op retraite gaan kan namelijk averechts werken. Het doorkruist de mogelijkheid om onze gedachten echt leeg te maken.
Als we de ervaringen tijdens de meditaties, yoga en lessen continu toetsen aan onze veronderstellingen, beperken we de geweldige mogelijkheden van nieuw zelfinzicht.
Ik gun mezelf ook regelmatig een retraite. Het geeft mij een diep gevoel van rust dat zo onvoorstelbaar verrijkend is. Tijdens een retraite voel ik me op een vreemdsoortige manier gelukkig. Alsof vrede mogelijk lijkt. Voor iedereen: Een woordloze leegte van geluk.
Is zo’n retraite in Nederland alleen maar leuk?
Nee, het is ook hartstikke pittig. In mijn geval dan. Want ik kom bij emoties die me ook verdrietig maken. Gevoelens door eigenschappen van mezelf die ik niet waardeer. Of op macro niveau: over kinderen die geen toekomst hebben en overgeleverd zijn aan de ellende van de wereld (uit het niets kan ik huilen om kindsoldaten in Soedan. Vreselijk). En de machteloosheid die daarop volgt maakt het niet makkelijker. Gelukkig word ik tijdens zulke momenten in een retraite bijgestaan door mensen zonder oordeel. Bij wie ik – en ieder ander – mag huilen, boos zijn en rouwen om zware gevoelens. En juist door die openheid zijn zulke momenten een opening tot nieuwe positieve emoties. Of zelfs daadkracht, om iets te doen aan het verdriet dat ik meedraag.
Ideeën voor een retraite:
Omdat de dagen korter worden en de winter snel de hoek om komt kijken, heb ik een aantal retraites in Nederland uitgelicht die je dit jaar nog kunt volgen. Het merendeel van deze evenementen zijn wel stevig verankerd in de boeddhistische traditie. In sommige gevallen is enige ervaring met mediteren wel zo makkelijk. Maar het is geen verplichting. Ik ben van mening dat we allemaal een boeddha zijn. Ongeacht onze achtergrond en religieuze of niet-religieuze voorkeur. Voor mij is boeddhisme zoiets als een weg om te ontdekken wat leven is.
Met deze retraite lijst wil ik je inspireren om jezelf een workshop, retraite of cursus te gunnen.
En dan maakt het mij niet uit of dat mindfulness, yoga, mediteren of alles tegelijk is. De kans is aanwezig dat de ideeën niet precies bij jouw wensen passen. Bovendien heb ik het begrip ‘retraite’ vrij ruim genomen. Bekijk de verschillende tips en laat je inspireren.
Ideeën voor mindfulness, yoga en meditatie in Nederland:
1. Herfst Retraite Vergankelijkheid
Rotterdam, 19-26 oktober 2018
De boeddhistische kijk op het leven kunnen we ervaren in het Rotterdamse centrum Phuntsok Chö Ling. Hier geeft de Tibetaanse leraar Lama Jigmé Namgyal les, de oprichter van dit centrum. Hij komt uit Oost Tibet en bestudeerde onder meer de boeddhistische filosofie. Vervolgens gaf Lama Jigmé zelf les aan grote groepen monniken en leken in Tibet.Op een laagdrempelige manier laat hij Nederlanders kennismaken met de werking van onze geest. En hoe we rust kunnen vinden.
Deze herfst retraite staat in het teken van vergankelijkheid, Bardo in het Tibetaans.
Een ruimte tussen de voltooiing van de ene situatie en het begin van een andere. De Tibetaanse leraar maakt ons bewust van de overgang na het leven en geeft inzichten voor de acceptatie ervan. Dit kan ons in het dagelijks leven helpen makkelijker om te gaan met verliezen en tegenslagen en uiteindelijk ertoe leiden om minder angstig te zijn voor de dood. Want voor de boeddhisten zijn leven en dood één. Zo is een verjaardag geen ‘geboortedag’, maar een dag waarop we onze ‘voortzetting’ vieren. Happy Continuation Day, zeggen de monniken en nonnen tegen elkaar.
Je kunt kiezen om deze herfst retraite in zijn geheel te volgen, de midweek of alleen het weekend.
2. Op adem komen
Huissen, 2 november en 14 december 2018
Wil je een dag op adem komen? Dan is de vrijdagretraite in Huissen een mogelijkheid. In het Dominicanenklooster ga je aan de slag met meditatie, tekstreflectie, uitwisseling, muziek, deelname aan de kloostervieringen en kloostermaaltijden. Niet vanuit een boeddhistische traditie, maar volgens de levenswijze van de Dominicanen. Ergens heb ik nog een link met deze broeders, want mijn gymnasium bracht ik door op het Dominicus in Nijmegen. Behalve de lessen theologie was er niet veel meer over van de Dominicaanse tradities tijdens mijn middelbare schooltijd. Van die periode is de Rome reis me beter bijgebleven dan de leer van boeddha. Al is er toen vast en zeker een piepklein zaadje geplant dat heel wat jaren nodig heeft gehad om te ontkiemen.
Overigens richt deze eendaagse retraite in Nederland zich op spirituele bronnen uit Westerse en Oosterse tradities; niet alleen die van de Dominicanen (in 1216 opgericht als nieuwe beweging binnen de kerk en samenleving). Je gaat individueel én met de groep aan het werk om uiteindelijk samen wijzer te worden.
3. Workshop De kracht van de lach
Zierikzee, 3 en 10 november 2018
In twee dagen ontdek je de kracht van de innerlijke glimlach. Niet te verwarren met onze uiterlijke lach. Je gaat trainen met de geluidloze glimlach, afkomstig uit de diepte van ons hart. Dit plezier ontstaat in jezelf en is niet afhankelijk van omstandigheden. Als het je lukt om dit echte plezier bewust te ervaren, ziet het leven er anders uit.
Tijdens de meditatie workshop leer je zowel de mooie als de niet mooie kanten van je geest kennen.
Vervolgens ontdek je hoe je een bewuste keuze kunt maken voor de kracht van de innerlijke glimlach. De begeleiding wordt verzorgd door Dorien Quik. Zij is tevens auteur van een boek over het boeddhisme: ‘boeddhisme is een levensfilosofie‘. Hierin geeft zij een helder geschreven introductie tot het boeddhisme.
4. Samenzijn voor jong volwassenen en ouders
Exloërveen, 9-11 november 2018
Elkaar ontmoeten en begrijpen wat je hart de ander te zeggen heeft. Die gelegenheid krijg je tijdens de gezinsretraite voor volwassenen (18-35 jaar) en hun ouders. Je bent zelf moeder of vader, of juist het jong volwassen kind en je wilt ontdekken hoe je vanuit liefde kunt communiceren met elkaar. Zoiets zouden we allemaal moeten ontdekken. Een meningsverschil, discussie of ruzie in huis ontstaat vaak door zoveel onbegrip. En dat is zonde.
Ik had mijn ouders als twintiger misschien ook wel wat beter willen begrijpen.
Al is dat knap lastig als je zelf middenin een zoektocht zit. Dankzij de wijsheid die ik van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh leerde, lukt het mij nu wel beter om mijn ouders alsnog te begrijpen. En de inzichten bieden mij geduld op de momenten dat ik mijn zoon probeer te helpen.
Deze retraite in Drenthe is gebaseerd op de inzichten van Thich Nhat Hanh. En dus leer je liefdevol te spreken en te luisteren waardoor je elkaar op een dieper niveau ontmoet.
5. Innerlijke vrijheid
Amsterdam, 27-30 december 2018
Aan Tibet koester ik geweldige en verschrikkelijke herinneringen. Wat dat betreft was alles in balans (helaas). De natuur en cultuur van de Tibetanen was overweldigend prachtig. Maar een van mijn reisgenoten, een oudere vrouw, kreeg een herseninfarct terwijl we in een afgelegen boeddhistisch dorpje verbleven. Op de operatietafel in een Tibetaans ziekenhuis, nou, dat is geen luxe. Maar goed, verder heeft Tibet en haar volk een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten. Daarom deel ik deze retraite gericht op een vorm van Tibetaanse ontspanning waarbij balans bepalend is.
Tijdens de december retraite Innerlijke Vrijheid maak je contact met je innerlijke bronnen van evenwicht en geluk.
Het accent in deze retraite ligt op het beoefenen van Kum Nye yoga. Kum Nye of ‘Tibetaanse Ontspanning’ is de kunst van het ontwikkelen van evenwicht. Evenwicht tussen binnen en buiten, tussen hoofd en hart, tussen jou en de ander. Tijdens de retraite werk je met mantra’s, meditatie, mindfulness en stilte ter ondersteuning van het oefenen.
6. Stadsmeditaties
Leiden, 27 – 30 december 2018
Tot rust komen in de stad? In Leiden, een prachtige sfeervolle stad, kun je dat leren samen met de leraren van het Shambhala centrum in Leiden. En daar kun je rekenen op persoonlijke begeleiding in alle rust. Zo ken ik Lida Hospers, een van de meditatieleraren in Leiden. De rust en wijsheid zelve.
Deze stadsretraite wordt begeleid door haar collega’s die je helpen het wereldse gewoel even los te laten. De meditatie-instructeurs kunnen je helpen tijdens het proces van inzicht. Tijdens de meditatie retraite kun je meerdere dagen aaneengesloten mediteren. Op die manier ontstaat een sterke verdieping van de ervaringen met je eigen denken en je omgeving.