Menu
mindful leven

9 bijzondere retraites waar je gelukkig van wordt

Updated 23/06/2022

Hoe vind je iets dat bij jou past?

Het blijkt voor veel mensen nog steeds erg lastig om de juiste retraite te vinden tussen het overweldigende aanbod van mindfulness, yoga en ontspanning. Daarom heb ik een actueel jaaroverzicht samengesteld van de meest inspirerende retraites die je helpen gelukkig en mindful te zijn. Hopelijk vind je hierdoor een retraite die bij jou past. Ik publiceer regelmatig retraites. Wil je zoveel mogelijk inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij het totaaloverzicht van de retraites.

Selectiecriteria voor deze lijst

De keuze voor de verschillende retraites in binnen- en buitenland heb ik gebaseerd op eigen ervaring, vanwege betrouwbare tips of omdat ik de docenten ken. Dus geen standaard weekendjes weg met trendy body & mind sessies. Ik heb mijn best gedaan om bijzondere retraites te selecteren die zorgen voor een bijzondere ervaring, spirituele groei of werelds inzicht waar je eenvoudig gelukkig van wordt. Soms vanuit een boeddhistische invalshoek, dan weer vanuit een wereldse kijk op alles wat ons verbindt.

Verder heb ik op een aantal praktische punten gelet, want de retraites zijn relatief makkelijk te bereiken (binnen een dag met auto of vliegtuig). Daarbij hoef je geen duizenden euro’s te betalen om te ontspannen dus de kosten zijn redelijk. Vooral in kloosters kun je dikwijls tegen fatsoenlijke prijzen een prachtige retraite volgen.

Voel je goed op retraite, Didie’s selectie:

De kracht van je mind (Nederland 6-8 apr)

De woorden van boeddhistische meester Tulku Lobsang Rinpoche zijn me altijd bijgebleven. Ik was in zijn ‘presence’ tijdens een workshop in Nederland. Hij was erg duidelijk over het begrip ‘tijd’. We zijn lui, klagen en wachten tot er iets verandert. Maar dat gebeurt niet. De tijd tikt weg en we doen er helemaal niets mee. Straks is het gewoon voorbij dus gebruik dit leven om te leven. Dankzij Tulku Lobsang sta ik vaker stil bij de kleine geluksmomenten in het leven in plaats van te jagen naar de volgende gebeurtenis.

Dit voorjaar komt deze Tibetaanse monnik naar Nederland om een retraite te geven waarin je de kracht van je geest leert te gebruiken. Je ontdekt hoe je jezelf gelukkiger en gezonder kunt maken door je geest beter te gebruiken. Want de kracht van je mind is onvoorstelbaar groot. Meer informatie over de retraite Helende kracht van de mind.

retraite-mind
Monnik Tulka Lobsang (fotocredits: Nangten Menlang)

Week retraite Mindful in de natuur (Frankrijk 11-18 mei)

Plum Village blijft uniek, de bakermat van mindfulness. Afgelopen jaar bezocht ik dit zen klooster omdat het de thuisbasis van zenmeester Thich Nhat Hanh is. Het was in alle opzichten een magische reis die ik nooit zal vergeten. Walk With Me, de documentaire over het leven van deze boeddhistische gemeenschap in het klooster, ontroerde me niet voor niets. Alles wat je daarin te zien krijgt, had ik ook zo mogen ervaren. En daarom is de kans erg groot dat ik terugga. Misschien wel met mijn zoontje, want de jaarlijkse zomerretraite voor gezinnen is ontzettend populair.

Dit jaar mag de retraite ‘Happy Farmers Experience’ niet op mijn lijst ontbreken vanwege de fantastische moestuin die het klooster heeft. Na een afdaling via een onverhard pad kwam ik op een lentenamiddag in de Happy Farm terecht: het was er betoverend. Met als onvergetelijke openbaring: de lotusvijver. Je kunt nu zelf ervaren hoe het is om mindful tussen de monniken en nonnen van Plum Village te verblijven. Bovendien werk je mee in de organische agricultuur van het klooster. Je ontdekt hoe je mindful kunt tuinieren en mediteert daarnaast in het klooster. Bekijk de details van de retraite mindfulness in het klooster.

retraite mindfulness
Deze foto maakte ik tijdens mijn bezoek aan de Happy Farm waar vrijwilligers in de moestuin van het klooster werken (fotocredits: Didie)

Yoga retraite in het klooster (België 18-22 juli)

De ontdekking van het Tibetaanse klooster in Huy was een grote verrassing: per toeval stonden we voor dit klooster geparkeerd toen we twee jaar geleden met ons gezin een grote speeltuin aan de rand van de Ardennen zochten. De route was onduidelijk en we namen een verkeerde afslag op een heuvel. Als een oase kwam klooster Yeunten Ling tevoorschijn. “Daar wil ik wel eens een weekend verblijven”, zei ik toen tegen mijn man. En dat gaat vast en zeker gebeuren.

Deze zomer organiseert het Tibetaanse instituut een vierdaagse yoga retraite voor zowel beginners als gevorderden. De yoga die je gaat beoefenen heet Hatha Vinyasa yoga:  een strakke, dynamische discipline gericht op het wegwerken van fysieke spanningen. Daarbij is er speciale aandacht voor ademhalingsoefeningen, lichaamshoudingen, het verlengen van de spieren en een gezonde beweeglijkheid van de gewrichten. De lessen worden gegeven door Karma Chookela Bhutia, afkomstig uit India. Zij is een gediplomeerde yogadocente die heeft gestudeerd bij drie prestigieuze internationale yogascholen in India. Ze woont inmiddels enkele jaren in België. Bekijk de details van de yoga week.

retraite in klooster
Yogadocente Karma Chookela (fotocredits: Karma Chookela)

Retraite Vind het geluk in jezelf (Duitsland 13-18 aug)

Bij EIAB (instituut voor toegepast boeddhisme) vind je mindfulness retraites voor innerlijke rust. Dit is de Duitse equivalent van het Franse Plum Village, waar ook het gedachtegoed van zenboeddhist Thich Nhat Hanh wordt verspreid. Ik wil EIAB dit jaar bezoeken om te ervaren wat het verschil of juist de overeenkomsten met Plum Village zijn. Bovendien is Waldbröl in drie uur rijden te bereiken vanuit Breda en dat is toch net even makkelijker dan de reisafstand tot het Franse klooster.

Tijdens de retraite ‘Vind het geluk in jezelf’ ontdek je hoe je kunt leven vanuit je innerlijke happiness. Je stopt met zoeken naar geluk buiten jezelf en vind het vertrouwen in je eigen kracht. Samen met de monniken en nonnen uit het Franse Plum Village en het Duitse EIAB ga je hiermee aan de slag. Tijdens deze happiness retraite (in het Engels en Nederlands), ga je herkennen waar je verdriet zit en hoe je daarmee om kunt gaan. Het is een onvergetelijke zoektocht naar jouw geluk, zonder dat je hoeft te wachten op veranderingen in de wereld om je heen. En dat voelt geweldig, want er is niks zo fijn als het kunnen bouwen op je eigen positieve kracht. Bekijk alle details van de retraite Vind het geluk in jezelf.

mindfulness-retraite-geluk-klooster
Het hoofdgebouw van EIAB (fotocredits: EIAB)

Met gezin op retraite (Duitsland 9-13 mei)

Wil je met het hele gezin op retraite in het Duitse Waldbröl? Bezoek dan de retraite ‘Ieder gezin is een sangha’. Voor ouders en kinderen van 0 tot 12 jaar. Samen plezier maken, elkaar beter leren begrijpen en de onderlinge band versterken. Ook leer je hoe je dit kunt toepassen in het dagelijkse leven. Met maximaal 14 gezinnen onderneem je mindfulle activiteiten en op z’n tijd ga je afzonderlijk aan de slag. Deze 5-daagse Nederlandstalige retraite staat onder leiding van de Nederlandse mindfulness lerares Tineke Spruytenburg . Tineke heeft behalve een pedagogische achtergrond twee jaar in het klooster Plum Village van zenmeester Thich Nhat Hanh gewoond. Ze heeft regelmatig met kinderen gewerkt en zet haar werk nu voort in Nederland en Duitsland. Bekijk alle details van de  retraite Ieder gezin is een sangha.

gezin-retraite
De tuin van EIAB (fotocredits: EIAB)

De kracht van je lichaam (Verenigd Koninkrijk, 8-15 aug)

Door mijn werk voor het Radboudumc Centrum voor Mindfulness heb ik een groot aantal bijzondere mensen leren kennen die mindful leven. Een vrouw die prachtig werk verricht op het gebied van mindfulness en boeddhisme is de Britse Christina Feldman. Zij is vroeger in de leer geweest bij de Dalai Lama en heeft jarenlang boeddhisme onderwezen. Ze verzorgt al meer dan veertig jaar meditatie retraites en is mede-oprichter van boeddhistisch meditatiecentrum Gaia House en het boeddhistische studiecentrum Bodhi College.

In het Britse Gaia House kun je een week retraite volgen waarin je je lichaam als centrum van je leven gaat onderzoeken. Op die manier ontwaak je zelf als een boeddha om vervolgens betekenisvol te kunnen leven.

Het hoofdgebouw van Gaia House (fotocredits: Gaia House)

Retraite Tai Chi en ontspanning (Hongarije 27 sept – 1 okt)

Tijdens mijn bezoek aan de yurt van Anouk Bos voelde het alsof ik in een andere wereld terecht was gekomen. Het was er kalm en rustig, midden in de Brabantse natuur. En juist door die vrije omgeving kwamen Anouk en haar gezin perfect tot hun recht. Ik herkende me tegelijkertijd in haar zoektocht naar een eenvoudig gelukkig leven en zal haar daarom niet snel vergeten. Des te leuker om haar tip van een bijzondere retraite te delen, namelijk de Tai Chi retraite in Boedapest.

De retraite wordt georganiseerd door Nanda Duin, een kennis van Anouk en eigenaar van de school voor Tai Chi Chuan in Utrecht waar deze oude Chinese bewegingskunst wordt geleerd. Het is een manier van mindful bewegen die zijn oorsprong heeft in het taoïsme, de traditionele Chinese geneeskunde en de vechtkunst. De retraite bestaat uit een ontspannen lang weekend waarin je tot rust komt, inspiratie opdoet en frisse energie. Genieten van Tai Chi, natuur en een gemoedelijke sfeer. Lees alle informatie over de Tai Chi week.

tai-chi-retraite
De beoefening van Tai Chi bij de School voor Tai Chi Chuan (fotocredits: ITCCA)
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?