Menu
mindful leven

Dit was de laatste retraite in Nederland

Updated 05/09/2023
retraite organisatie in Nederland

Na twee jaar retraites in Nederland, België en Frankrijk heb ik besloten te stoppen met het organiseren van retraites. Vreemd misschien: Mijn retraite organisatie loopt goed, ik kan er financieel van leven en heb al heel wat mensen een mindfulle ervaring bezorgd. Ook heb ik retreat teachers de ruimte gegeven van betekenis te zijn, bijzondere locaties voorzien van inkomsten en verschillende retreat chefs een mooie opdracht bezorgd.

Waarom stop ik dan met de retraite organisatie?

Omdat ik heb geleerd te luisteren naar mijn hart en te doen wat goed voelt. Daarom is dit voor mij het juiste moment om een volgende keuze te maken. De retraite organisatie heeft zich bewezen en staat als een huis. Dat maakt het mogelijk om er kritisch naar te kijken. Als dit de succesformule is, hoe pas ik zelf in dat plaatje de komende jaren? Het antwoord is eenvoudig: daar pas ik niet in. Ik ben iemand die zichzelf regelmatig opnieuw uitvind en de stappen zet die daarbij passen. Zo groei ik als mens en komen mijn talenten optimaal tot hun recht. Het is voor mij de manier om van betekenis te zijn in deze maatschappij met de ‘vleugels’ waarmee ik ben geboren. Ik memoreer het citaat van Florence Nightingale: ‘als je met vleugels geboren bent, moet je ze gebruiken’.

Daarom blijf ik kritisch op mijn route en maak ik keuzes die mij én mijn omgeving verder brengen.

Een terugblik op twee jaar retraite organisatie geeft me prachtige inzichten. Met gemiddeld twee retraites per maand heb ik ongeveer vijftig retraites georganiseerd. Het aanbod werd steeds uitgebreider: een dag zen, stilte retraites, weekenden in de Ardennen en aan zee, mindfulness weken in Frankrijk, Reconnect Retreats op een privé landgoed, retraites voor bedrijven en een partnerschap met het gloednieuwe zencentrum De Zendo. Ook de mindfulness workshops voor kinderen, onderwijzers en verloskundigen waren een succes. Regelmatig waren de retraites uitverkocht en moest ik mensen op een wachtlijst plaatsen. Een enkele keer liep het anders. Vooral de meer creatieve dagen waren niet zo populair, te experimenteel. De meerderheid van de deelnemers wilde ‘gewoon rust’ en dus een dag, weekend of week om te vertragen. Opvallend hoeveel mensen lijden onder een overvol hoofd en oprecht zoeken naar hun hart, de diepte van het echte gevoel.

Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik honderden mensen heb mogen helpen om de rust in zichzelf te vinden.

Didie Retreats

Waarom ga ik niet gewoon verder met de organisatie van retraites?

Ik ben ooit begonnen met het organiseren van de retraites omdat ik er vragen over kreeg. Ik schreef al jaren over mindful leven, over de retraites die ik zelf had bezocht en publiceerde persoonlijke lijsten van retraites die ik iedereen aanraadde. Deze retraites werden georganiseerd door mensen uit mijn mindfulness, zen en boeddhistische netwerk en voldeden aan mijn persoonlijke kwaliteitseisen. Omdat ik er zoveel vanaf wist, zelf een achtergrond had in evenementen organiseren, bekend was met mindfulness én ik zoveel mogelijk mensen diezelfde ervaring gunde, was Didie Retreats in september 2021 een feit.

Twee jaar later kijk ik terug op geweldige leermomenten en een retraite organisatie die rendabel is.

De makkelijkste optie is doorgaan, maar de makkelijke weg is nog nooit de mijne geweest. Bovendien ben ik iemand die altijd wil groeien. In het geval van Didie Retreats is groei mogelijk door meer werk uit te besteden en schaalgrootte. Beide opties passen niet bij mij. Mijn ziel zal eruit gaan als ik koers op meer retraites, meer omzet en uiteindelijk meer winst. Om het geld is het me namelijk nooit te doen geweest. Ja, ik kan – en moet – leven van de retraites, maar ik heb er nooit extra’s aan overgehouden. Ik verdiende precies genoeg om mijn vaste lasten te betalen. Ik heb mijn leven overigens ook zo ingericht dat ik makkelijk rondkom met relatief weinig inkomen. Althans, met minder inkomen dan ik ooit verdiende als marketingmanager in loondienst.

Mensen laten ervaren dat we alle geluk bij ons dragen, is voor mij de belangrijkste reden geweest om retraites te organiseren.

Didie schackman

Daar heb ik twee jaar met hart en ziel aan gewerkt. En nu is het tijd om daar via een andere vorm uiting aan te geven. Door mijn schrijven deel ik al tientallen jaren de inzichten die mensen op weg helpen om het innerlijk te voeden en te ervaren. De retraites waren een prachtige vorm om dit in de praktijk te brengen.

Nu wil ik mijn mindfulness missie kracht bijzetten door de wetenschap erbij te betrekken.

Als wetenschapper en schrijver in het vakgebied positieve gezondheid ben ik gestart met een promotieonderzoek. Bijgestaan door ervaren professoren in binnen- en buitenland wil ik nieuwe inzichten opdoen om een positieve verandering in de samenleving op gang te brengen. Welke waarde hechten we aan gezondheid?

En hoe kunnen we de maatschappij positief beïnvloeden om keuzes te maken die goed zijn voor ons hoofd, hart en handen?

Welke culturele omslag of maatschappelijke verandering hebben we nu nodig? Hoe kunnen we leren voor onszelf te zorgen als de systemen om ons heen zo hard zijn geworden? Deze volgende fase in mijn leven vraagt om toewijding en keuzes die me in staat stellen het beste werk voort te brengen. Alleen op die manier kan ik jou optimaal inspireren. Vanuit de oosterse wijsheidstradities en onze westerse cultuur ga ik op zoek naar de kruisbestuiving tussen being en doing. Wat gaat ons helpen te ontdekken hoe we gezond en gelukkig kunnen leven vanuit innerlijke kracht en motivatie?

Ook benieuwd naar de laatste inzichten op het gebied van zen en wellbeing?

Dan kun je me vinden op:

En zoek je nog een goede retraite?

Ik heb inmiddels een geweldig netwerk van teachers, locaties en retreat chefs in binnen- en buitenland. Er bestaat een kans dat ik de komende jaren andere mind-body evenementen zal organiseren die passen bij de nieuwe tijdsgeest. Ik hoop je te kunnen verrassen (en mezelf 😉 ) en te blijven inspireren. In alles wat ik doe, probeer ik je te laten inzien dat je compleet bent; je draagt alles in je wat je nodig hebt om voluit te leven. Het enige wat je hoeft te doen, is te leren ontdekken wat goed voor je is. Dat betekent vertragen, stilstaan, bewust worden en voelen wat de volgende stap in je leven mag zijn. Ervaar de natuurlijke flow van je leven vanuit mindfulness.

De populaire mindfulness retraiteweek in Frankrijk

Ps: mocht je me nergens kunnen vinden, dan ben ik op mijn privé retreat aan zee. Ik heb namelijk een oude chalet op een duurzame camping aan zee gekocht. Een droom waar ik jaren voor heb gespaard. Er moet flink wat gerenoveerd worden, maar dat is een mooie fysieke uitdaging als afwisseling voor mijn breinwerk.

Kortom, geloof in al je dromen en zet (kleine) stappen die je verder brengen. Mijn steun heb je!

Didie Retreats stopt met retraites
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?