Menu
mindful

Beleef de mooiste retraite vakantie

met een groep op retraite

Ga op retraite vakantie en ontdek wat jij belangrijk vindt in dit leven. Hoe doorbreek je hardnekkige gedachtenpatronen en op welke manier ontwikkel je nieuw gedrag? Neem de tijd om in alle rust te ervaren hoe jij je nu voelt en wat je nodig hebt. Kom los van alle routine thuis in een nieuwe omgeving waar niks hoeft.

in de natuur op retreat
Onthaasten op Landgoed Deveza met Sol en Salie

Wil je op adem komen en zonder stress jezelf zijn?

Wakker worden, werken, verzorgen en dan ’s avonds tot de conclusie komen dat je niet geleefd hebt. Dat overkomt ons allemaal. Geen probleem, morgen ga je het anders doen, of overmorgen. Nou ja, volgende week is ook goed en anders wacht je gewoon tot nieuwjaar. Ik beloof je: als je zó lang wacht, gaat het niet meer gebeuren. Leef nu en maak een plan.

Kom tot persoonlijk inzicht op retraite vakantie. Zet stappen die je nodig hebt.

Je hebt geen excuus nodig om voluit te leven. Als je dag in dag uit met jezelf discussieert, is het tijd voor actie. Maar waar begin je? Hoe vaak krijg ik niet de vraag: “Ik wil aan de slag, maar weet niet hoe. Wat kan ik doen om mezelf te leren begrijpen?” Logisch dat je daar geen antwoord op hebt. Als je zo vastzit in je dagelijkse patronen, is het begrijpelijk dat je er niet uitkomt.

Neem afstand van de dagelijkse routine en boek een week retreat.

Om te ontdekken hoe je wil leven en wat je daarvoor kunt doen (en laten…), moet je jezelf wakker schudden in een omgeving waar niks je herinnert aan je oude gedrag. Je doet er goed aan mensen en een omgeving te zoeken waar je het oude gepieker doorbreekt, waar kansen ontstaan en beperkingen verdwijnen, en waar zorgen uitdagingen worden.

Ontwarren doe je met verrassende inzichten in een omgeving die rust geeft.

Gezien mijn mindful leven ontmoet ik steeds meer mensen op zoek naar een bewuste lifestyle. Ze vertellen me over hun twijfels en hun droomleven. Niet alleen drukke moeders die zichzelf hebben ‘verloren’ in het gezin, maar ook werkende mannen met een mooie carrière. Ze worden bedolven onder hun gedachten en missen de magie van het leven. Niet perse ongelukkige mensen – meestal redelijk tevreden met werk, gezin en sociaal leven – maar ze voelen dat er iets schuurt, iets ontbreekt in de bezieling van hun leven. Op retraite vakantie start jouw ontdekkingsreis voor je leven.

alleen weg naar Frankrijk
Vind de rust in jezelf tijdens een retraite vakantie (foto: Plum Village Frankrijk)

Waarom pleit ik voor een retraite vakantie?

Door een retraite te volgen word je je bewust van (oud) gedrag en verken je nieuwe mogelijkheden onder begeleiding van deskundige mensen. Je zelfvertrouwen komt terug. Zo bouw je aan een goed fundament waardoor je niet meer zo makkelijk uit balans raakt. Jij bepaalt jouw weg, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Een retraite week biedt je deze basis:

 • Je oefent niet alleen, maar ook in een groep waardoor je aan verschillende uitdagingen werkt.
 • Je bevindt je onder gelijkgestemden waardoor er op voorhand respect voor elkaars uitdagingen is, je voelt de herkenning bij andere mensen.
 • Een duidelijk programma geeft structuur en regelmaat. Dat is per definitie een goede start van bewust leven.
 • Het effect is groter dan bij een dag workshop omdat je meerdere dagen aaneengesloten oefent. Overigens kan een eendaagse retraite in Nederland wel een goede warming-up zijn voor een meerdaagse retreat.
een weekend weg vrouw alleen op een rustige plek

En waarom een retraite vakantie?

 • Bij een spirituele vakantie zijn reflectie en ontspanning mooi in balans.
 • De retraite vakantie is een toegankelijke vorm als je begint met het verkennen van je mind.
 • Je bent niet alleen bezig met je innerlijk, dankzij de sfeervolle omgeving kom je opnieuw in aanraking met de natuur.
 • Je werkt met mensen die niet alleen focus hebben op hun mind, maar ook genieten van een vakantie, een mooie dynamiek.
 • Vakantie retraites hebben doorgaans een flexibel programma waardoor je kunt ontdekken waar jij je fijn bij voelt.

Verder is het waardevol je mind te verkennen weg van huis.

Een nieuwe omgeving doet aanspraak op andere ervaringen. Op een vakantiebestemming kom je in aanraking met nieuwe triggers; een ander landschap, magische kleuren, nieuwe geuren en verrassend eten doen een beroep op ongebruikte sensaties. Met een frisse focus richt je je ‘cameralens’ op andere hoek, niet op zorgen of het huishouden. De routine thuis doet er niet meer toe, geen druk van je eigen weekplanning. Door de afwezigheid van spullen, agenda’s, reclame en technologie komt de eenvoud van leven opnieuw in zicht.

beginners retraite in Frankrijk
Beginners retraite in Frankrijk bij Simply Canvas Farm

Toch niet zo’n trend dingetje hè, met z’n allen op retraite?

Nee, jezelf terugtrekken en afstand nemen van verplichtingen is zo oud als onze jaartelling en ver daarvoor. Het terugtrekken (Latijn retrahere) en vrij zijn van verplichtingen (Latijn vacantia) is een universeel, mens eigen verlangen. Vergeet niet dat zowel Jezus, Boeddha als Mohammed ons voorgingen. Ook zij hadden behoefte aan een reis op zoek naar het ware bestaan. Gezien onze cultuur en de tijd waarin we leven zijn er ondertussen talloze nieuwe retraite varianten bijgekomen, waaronder de groepsretraite. Dankzij deze vorm leer je dichtbij jezelf te blijven binnen een sociale context. Ik ben en groot voorstander van deze groepsretraites omdat het dichtbij onze werkelijkheid staat.

op retraite vakantie in Portugal
Retraite vakantie in Portugal met Sol en Salie

Mijn favoriete retraite vakanties:

Ik heb een uitgebreide beschrijving van drie prachtige retraite vakanties. De retraite naar Frankrijk organiseer ik zelf, de andere twee retreats komen uit mijn betrouwbare netwerk.

Inhoudsopgave van de vakantie retraites die ik beschrijf:

 1. Energie Retraite in Portugal
 2. Spirituele Retraite in Spanje
 3. Mindfulness Retraite in Frankrijk

1. Energie Retraite in Portugal

Een droom retraite in Portugal volgen? In Noord-Portugal vind je deze retraite op een schitterende plek in de natuur. Je volgt hier een uitgebreide retreat die je helpt lichter te leven. Samen met de energieke teacher Inge Hendriks ontdek je de rust in je lichaam. Dankzij het complete programma met klankschalen, meditaties, lichte yoga en reiki laat je alle spanning los.

mediteren en klankschalen op retraite

Inge’s ervaring op het gebied van reiki maakt deze retraite week bijzonder.

Haar reiki behandeling werkt uiterst ontspannen is zeer werkzaam bij spanningsklachten zoals stress, slapeloosheid, hoofdpijn, migraine, maag en darmklachten, rug en nekpijn. Ook heeft het een positieve invloed op je immuunstelsel, creativiteit en levenslust. Inge heeft ervaren dat reiki angst en depressiviteit kan verminderen net als faalangst. De behandeling boost het zelfhelende vermogen van je lichaam. Het werkt als een energetische opschoon sessie en het zorgt dat je tot diepe ontspanning komt.

Meditatie- en klankschalen teacher Inge heeft deze complete retreat georganiseerd.

Ik weet inmiddels met hoeveel liefde en energie zij dit alles heeft opgezet. Daarom deel ik deze mooie retraite vakantie in Portugal. Hier vind je samen met Inge de energie om lichter te leven en spanning los te laten. Zij staat voor je klaar, ook als je rust zoekt of juist steun bij de ervaringen die je doormaakt. En ze ondersteunt je bij individuele vragen en behandelingen. Zo kun je een helende Klanktherapie behandeling boeken. Inge heeft een therapieset bestaande uit zeven goed op elkaar afgestemde klankschalen die resoneren met de gebieden rondom de zeven chakra’s. De wanden van de schalen zijn extra dun waardoor de trilling nog dieper het lichaam binnendringt. Dit werkt kalmerend op het zenuwstelsel en zorgt voor ontspanning op fysiek en mentaal gebied. Door je mee te laten voeren in het geluid kom je uit je hoofd en zak je weer terug in je lichaam. Je gedachtestroom neemt af, je komt weer meer in balans en de levensenergie kan weer rijkelijk doorstromen. Je hoeft geen klacht te hebben om een fijne behandeling te ondergaan, het levert je altijd wat op.

De plek waar je verblijft tijdens deze retreat ga je nooit meer vergeten.

Op het landgoed Deveza heb je prachtig uitzicht over het landschap. Ook de accommodaties geven je het gevoel in een sprookje beland te zijn. Alles is met oog voro detail gemaakt en je komt er niks tekort. De verzorging van het ontbijt, lunch en diner is voortreffelijk dankzij lokaal en huisgemaakt eten.

retraite vakantie in Portugal voor een mindful leven
retraite in juni op vakantie
eenvoud en puur leven op retreat in de zon
Leer te leven op retraite in Portugal.

Terug naar boven

2. Spirituele retraite vakantie in Spanje

Regelmatig publiceer ik lijsten van retraites in binnen- en buitenland. Daarvoor put ik uit mijn netwerk van centra, coaches en instituten die zich vanuit professie en passie toeleggen op authentieke retraites. Onlangs zocht ik naar retraite vakanties in Spanje: na een bezoek aan een Catalaans klooster werd ik zo nieuwsgierig naar het land en haar spiritualiteit, dat ik me afvroeg of er Nederlanders zijn die Spaanse retraite vakanties organiseren. Tijdens mijn research kwam ik in contact met Anna Houben, de bezielde onderneemster achter MiCuento. Haar gedrevenheid trok mijn aandacht, evenals haar oprechtheid en enthousiasme, daarom dook ik in haar wereld.

Wat vind je bij MiCuento en nergens anders?

Anna Houben, de initiatiefneemster, organiseert mijn favoriete type ontdekkingsreis: de retraite vakantie. En die combinatie is niet altijd vanzelfsprekend. Enkele jaren geleden heb ik zelf zo’n reis samengesteld voor mijn bezoek aan het Franse mindfulness klooster Plum Village. Het kostte behoorlijk wat tijd om het hele programma rond te krijgen en te combineren met een verblijf in een passende én comfortabele accommodatie. Daarnaast regelde ik de tickets en autohuur. Dat soort zaken heeft Anna’s team allemaal voor je geregeld.

Bovendien voel je bij MiCuento de oorspronkelijke passie voor Andalusië, het zuiden van Spanje.

Anna koestert een diepgewortelde liefde voor de regio welke ontstaan is tijdens haar Spaanse vakantie op vijftienjarige leeftijd. Heimwee naar Nederland heeft Anna nooit gekend, alleen naar Spanje toen ze terug naar huis moest. Vanaf dat moment stroomde de Spaanse energie door haar lichaam, iets dat nooit verloren is gegaan.

groepsreis vakantie in Spanje

Toch heeft het lang geduurd voordat ze die energie weer voelde.

Het was pas op haar negenendertigste toen ze de magie van Andalusië opnieuw beleefde. Opvallend genoeg tijdens haar eigen retraite, op zoek naar antwoorden voor haar leven. Deze reis bracht haar niet alleen kalmte van binnen, het was de start van een nieuw missie: mensen coachen om de essentie van hun leven te ontrafelen. Ze startte haar coachingspraktijk en ging tegelijkertijd aan de slag bij de reisorganisatie waar ze de Spaanse retraite had gevolgd. Het einde van dit reisbureau enkele jaren later bleek de opening voor een gedurfde droom: het zelfstandig organiseren van spirituele reizen naar Andalusië. En zo gaf zij vorm aan haar meest authentieke verhaal: MiCuento (letterlijk vertaald: mijn verhaal).

Tot op de dag van vandaag doen Anna en haar experts er alles aan om trouw te blijven aan het oorspronkelijke verhaal:

Spirituele reizen vanuit het hart.

En dat blijkt uit alles: De begeleiders hebben de ervaring en sensitiviteit om groepsdynamiek perfect aan te voelen. Er wordt geen ‘programma afgedraaid’, maar flexibel gewerkt met de energie die je samen deelt. De retraite is een reis en in veel gevallen letterlijk het begin van een nieuwe koers in je leven. Daarom staan de begeleiders ook ná de reis voor je klaar. Eenmaal samen op reis blijf je elkaar inspireren.

Het programma van de retreat week en de afwisseling tussen groep en individu zijn in balans.

Er is ruimte voor jouw persoonlijke behoefte en vragen dankzij één-op-één gesprekken met de coaches. Belangrijk omdat iedereen een eigen ontwikkeling doormaakt. Aandacht voor het persoonlijke staat centraal. Daarom zijn de groepen klein, ergens tussen de vijf en tien personen. En werk je samen met twee begeleiders, iets dat niet bij iedere retraite het geval is.

Bovendien bevatten de spirituele reizen altijd 5 elementen:

 1. Inspireren: hoe je naar het leven kan kijken
 2. Prikkelen: naar jezelf kijken
 3. Alles uit je leven halen: bewustwording van jouw kansen
 4. Genieten: ter plekke ervaren hoe waardevol je leven nu is
 5. Ontspannen: spanning van je mind afhalen

Wat mij aan MiCuento fascineert is de hartstocht van de eigenaresse.

Ze is in 2016 gestart met de eerste reis en heeft ontzettend hard gewerkt om deze organisatie neer te zetten. Vol overgave en toch regelmatig met het gevoel dat ze tekort schoot; vanwege de hardnekkige overtuiging dat alles in één keer perfect moest zijn. Gelukkig maakte ze zelf ook een spirituele ontwikkeling door om uiteindelijk nog sterker te geloven in alles wat ze inmiddels heeft bereikt. De organisatie straalt oprechtheid uit en de mensen zijn energiek en rustgevend tegelijk, en… er mag gelachen worden, leven vanuit plezier maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Welke vakantie retraites in Spanje verzorgt MiCuento?

Anna heeft vier reizen samengesteld op basis van ieders expertise en levensvragen.

Latifa: voelen en beleven wie je bent.

Via een zorgvuldig samengesteld programma kom je in contact met jouw unieke bestaan. Diep onderzoek naar wie je wil en kan zijn. Ontwarren wat er allemaal verstrikt is geraakt en helder leren te voelen wat je hart te vertellen heeft. Een reis naar binnen om er uiteindelijk altijd voor jezelf te zijn.

Rituelen: op avontuurlijke wijze je leven bewandelen.

Waar is het allemaal begonnen en wat ben je onderweg tegengekomen? Je komt erachter welke overtuigingen jou gevormd hebben en onderzoekt wat je wil achterlaten of juist vergroten. Aan de hand van rituelen kom je in beweging, letterlijk en figuurlijk.

Stilte: vanuit de routine in je dagelijks leven word je stil.

Luisteren naar wat je hart vertelt, maar jij niet hoort omdat je door dendert volgens dagelijkse patronen. Met deze retraite kom je los van alles wat je gedachten routinematig hebben ontwikkeld om met een open geest opnieuw te leren luisteren.

Expressie: alle emoties de ruimte geven.

Bewegen, mediteren, dansen, spreken, laat je lichaam voor je werken. Vanuit kracht en passie ontdek je de kwaliteit van rust en aandacht. De afwisseling van bronnen zoals vuur, aarde, licht en lucht geven vorm aan je vrijheidsmissie. Je ontwaakt uit de pauze, je leeft intenser dan ooit.

Ben je benieuwd naar de wereld van MiCuento en behoefte aan een mindfulle vakantie in Zuid-Spanje? Praat met het team van Anna en gun jezelf een authentiek verhaal.

jezelf vinden op retraite vakantie

Terug naar boven

3. Mindfulness Retraite in Frankrijk

Zoek je een plek waar je alle tijd en ruimte hebt om de rust in jezelf te vinden? De ervaring heeft mij geleerd dat een retraite in Frankrijk erg fijn kan zijn. Door in een andere omgeving tijd te nemen voor je behoefte kom je makkelijker tot jezelf. Het geraas om je heen komt tot stilstand en de dagelijkse prikkels zijn er niet meer. Omdat ik erg veel baat heb gehad bij mijn mindfulness retraite in Zuidwest-Frankrijk organiseer ik nu retraites naar dezelfde plek. Daardoor kun je eenvoudig mee op mindfulness retraite vakantie.

mindfulness retraite in Frankrijk
Mindfulness Vakantie in Frankrijk

Een retraite week bij de bron van mindfulness

Tijdens de retraite verblijf je in Frankrijk op Simply Canvas Farm. Dit is een kleinschalige boerderijcamping vlakbij Bergerac. Dit is zeker geen willekeurige plek in Frankrijk en heb ik met zorg uitgekozen. Deze retraite locatie ligt namelijk dichtbij Plum Village. Dit is het mindfulness klooster opgericht door de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, de wereldbekende monnik die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De leefwijze van deze zenboeddhist heeft mij erg veel gebracht.

boeddhabeelden-in-zen-klooster
Boeddha beelden in het mindfulness klooster van Thich Nhat Hanh

Op deze plek kost het weinig moeite de ontspanning te vinden.

Hier laat je jouw obstakels los en geniet je makkelijker van de fijne wereld van bewust leven en compassie voor jezelf en de mensen om je heen. Dat wordt ook uitgedragen door de eigenaren van de camping, Sandra en Santi. Zij hebben namelijk jaren geleefd in het klooster van Thich Nhat Hanh en weten precies wat de kern van mindfulness inhoudt. Zij zijn op oorspronkelijke wijze geschoold door de boeddhistische monnik en weten dat als geen ander over te brengen op mensen die niet in een klooster leven.

Deze mindfulness retreat heeft al verschillende mensen geholpen om hun gevoel te openen.

Het gezamenlijke oefenen in bewustzijn en kalmte geeft je inspiratie. Je ontdekt hoe je volgende stappen in je leven kan zetten vanuit een vrij gevoel. Wil je ervaren wat een 6-daagse retraite in Frankrijk inhoudt? Voel je welkom om te oefenen in mindful leven. Leer te vertrouwen op jezelf en alles wat je in je draagt.

Neem deel aan de Mindfulness Retraite die ik met ontzettend veel liefde en toewijding heb georganiseerd. 

Je verblijft op de rustgevende plek die eigenaren Sandra en Santi gecreëerd hebben, Simply Canvas Farm. Je slaapt in een tweepersoons gedeelde safaritent of in een huisje. Alle accommodaties zijn ingericht met uitstekende boxspring bedden. De grote safaritenten van 9 bij 7 meter zijn inclusief een grote veranda en staan ruim verspreid over het terrein. Er is elektriciteit, eenvoudige kookgelegenheid en je eigen privé badkamer op een paar meter afstand. Alle tenten staan verspreid over een gebied van ongeveer 4.000m2 en hebben vrij uitzicht.

op retraite in Frankrijk
retraite in Frankrijk

Terug naar boven

Laat je informeren door de organisaties van deze retraite vakanties:

Wat is je retraite ontdekkingsreis waard?

Doorgaans maak ik selecties van dag- en weekendretraites die een paar honderd euro kosten. Bij een goede en compleet verzorgde retraite week betaal je meer. Terecht, niet alleen vanwege de persoonlijke aandacht, intensieve begeleiding, het zorgvuldig samengestelde programma en schitterende locatie: het zijn de mensen zelf waardoor deze reizen iedere euro waard zijn. De meeste initiatiefnemers en teachers werken dag en nacht aan hun onderneming, hebben verschillende uitdagingen doorstaan en in moeilijke periodes doorgepakt om niet alleen hun droom te realiseren, maar mensen zoals jij te helpen op weg naar innerlijke kalmte en je droomleven.

Ga op retraite vakantie om jezelf te ontwarren

Kies een flexibel programma zodat het óók als een vakantie voelt. Ervaar de ruimte voor jezelf en de dynamiek van een groep onder deskundige begeleiding. Voel je er comfortabel bij: niets is zo herkenbaar als de behoefte om je even terug te trekken uit de dagelijkse routine.

tiny house in Portugal op vakantie
Verblijf op een geweldige plek tijdens je retreat in Portugal
retraite vakantie in Portugal boeken
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?