Menu
mindful leven

Tips voor een retraite weekend in Nederland met schrijven

Updated 23/06/2022
alleen op weekend retraite in Nederland

Zoek je een mooie retraite in het weekend? En wil je rust krijgen in je hoofd en lichaam? Dan is een retraite weekend met schrijven een mooie manier om je gehaaste leven te vertragen. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dit weekend, want een retraite in combinatie met schrijven is een hele fijne ervaring. Door het uitgebreide programma en goede begeleiding is er de ruimte om te ontdekken wat je gevoel te vertellen heeft. Tijdens dit retraite weekend met schrijven in Nederland voel je dat je leeft en wat jij nu echt belangrijk vindt.

De 6 belangrijkste redenen om te kiezen voor een retraite weekend met schrijven vind je hier:

retraite weekend in nederland met schrijven en mindfulness
Jezelf een weekend terugtrekken om te schrijven en ontspannen is erg fijn. Daarom organiseer ik weekendretraites mindful schrijven.

1. Mindful schrijven geeft persoonlijke inzichten op papier

Tijdens een retraite weekend maak je soms veel mee en vertelt je gevoel verschillende dingen. Deze inzichten krijg je niet tijdens je doordeweekse dag. Daarom is het fijn als het schrijven gecombineerd wordt met de meditaties en mindfulness oefeningen. Zo kun je opschrijven wat je ervaren hebt. Het is namelijk onmogelijk om al je inzichten te onthouden en bovendien erg belastend voor je mind als je telkens in je geheugen moet graven.

retraiteweekend met schrijven en mindfulness meditaties

2. Retraite herinneringen om je mind rustig te houden

Omdat je tijdens dit weekend meerdere momenten hebt om te schrijven wat er in je omgaat, heb je een waardevol document om te lezen. Niet alleen tijdens het retraite weekend, maar ook dagen, weken of maanden later. Deze persoonlijke notities kunnen je helpen om je mind opnieuw tot rust te brengen als je alleen thuis bent. Ook wanneer je op een later moment persoonlijke uitdagingen hebt die je uit balans brengen. Dan is jouw persoonlijke schrijven iets om op terug te vallen.

retraite weekend met rust voor je hoofd
Breng balans in je dagelijkse leven door te vertragen tijdens het retraite weekend

3. Schrijven tijdens het weekend is een meditatieve oefening

Mensen denken vaak dat mediteren alleen mogelijk is in een lotushouding op een kussentje. Maar dat is zeker niet het geval. Het is juist zo mooi dat het schrijven zelf een meditatieve oefening is. Je kent misschien wel de prachtige kalligrafische afbeeldingen uit Japan. Dit is een meesterlijke beoefening in zen meditatie. De tekenaars in Japan trainen vaak jarenlang om de beste kalligraaf te zijn, het is een eervol beroep. Ook in andere landen vind je zenmeesters die prachtig werk maken vanuit een meditatieve houding. De Vietnamese zen leraar Thich Nhat Hanh staat bekend om zijn indrukwekkende kalligrafie.

Trailer van een prachtige documentaire over de zen leraar

Deze kalligrafische tekeningen weerspiegelen boodschappen van mindfulness en eenvoud die je terugbrengen naar de essentie van mindfulness: leef in het nu. Schrijven tijdens een weekend retraite versterkt dus je ervaring met bewustzijn en aandacht hebben voor je pure gevoel.

In my calligraphy, there is ink, tea, breathing, mindfulness and concentration. This is meditation. This is not work. Suppose I write ‘breathe’; I am breathing at the same time. To be alive is a miracle and when you breathe in mindfully, you touch the miracle of being alive.

Thich Nhat Hanh

4. Door te schrijven tijdens het retraite weekend prikkel je jouw creatieve hart

Is schrijven alleen voorbehouden aan schrijvers? Is creativiteit alleen weggelegd voor kunstenaars? Nee, iedereen beschikt over het vermogen om te schrijven en te creëren. En dat mag er altijd zijn zonder waardeoordeel. Tijdens de schrijfoefeningen van de retraite geef je uiting aan je gevoel met woorden die voor jou belangrijk zijn. Dat is het uitgangspunt en niet mooie volzinnen of complete boekwerken.

Mindful schrijven is een oefening om vanuit rust en aandacht woorden te geven aan wat er in je omgaat.

Je kunt het zelfs gebruiken om jezelf nieuwe energie te geven, oude wonden te helen of richting aan je dromen voor de toekomst. Ook creëren is iets dat jij van nature in je hebt. Je bent namelijk gemaakt om iets te ‘maken’. Creativiteit is het vermogen iets te maken dat er zonder jouw energie niet zou zijn. Bloemen plukken en er een mooie bos van maken, is zo’n pure uiting van creativiteit. Het is jouw blik op de bloemen die je ziet, jouw unieke keuze voor de combinatie en uiteindelijk jouw idee voor de vaas die je kiest. Die vaas met bloemen had er nooit geweest zonder jouw zintuigen, selectie en energie. Creativiteit zit in alles, en vooral in jou. Door te schrijven tijdens het retraite weekend voel je die creativiteit stromen.

creatief weekend alleen weg

5. Naast mediteren en wandelen is schrijven een prettige afwisseling

Oefeningen voor je ontspanning en mediteren vragen soms behoorlijk wat concentratie van je. Vooral als je dat niet gewend bent. De meditaties zijn geschikt voor beginners, maar dan nog kan het best wel eens vermoeiend zijn om stil te zitten en aan je bewustzijn te ‘werken’. Wandelen in de natuur geeft je fijne ontspanning naast al deze mindfulle oefeningen. Tijdens het wandelen werkt de vertraging vaak door in je lichaam en gedachten. Het geeft ook frisse inzichten over wat je wil doen met je leven. Dan is het erg fijn dat er mogelijkheden zijn en goede begeleiding om dat vervolgens op papier te zetten. Daardoor komen de gedachten opnieuw tot rust in plaats van te dwarrelen door je hoofd.

alleen op pad om te schrijven

6. Een offline weekend tijd voor jezelf

Door te kiezen voor pen en papier wordt het makkelijker om onbereikbaar te zijn. De hoeveelheid appjes, emails en telefoontjes zijn bijna niet meer bij te houden. Door een weekend grotendeels offline te zijn en afstand te nemen van al die prikkels kom je weer tot rust. Je ervaart hoe het is om vanuit eigen behoefte te communiceren en niet omdat er iets van je wordt verwacht. Met pen en papier heb je de aandacht om na te denken over de woorden die je wil delen en is er geen telefoon stress om alles in de gaten te houden. Zo neem je tijdens het retraite weekend afstand van de online hectiek en leer je zelf te bepalen wat welkom is. Door te oefenen in alle rust ontdek je wanneer het jou te veel wordt en wat jouw grenzen zijn.

retraite in nederland met mediteren

Als je zin hebt gekregen in een weekend retraite met schrijven, ben je altijd welkom.

December is een drukke maand, en dat maakt het juist nodig om te vertragen. Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe jaar met je voornemens. Het mooiste cadeau aan jezelf is nu te kiezen voor wat jij belangrijk vindt. Een weekend rust en aandacht maakt dat je met een frisse kijk het nieuwe jaar ingaat. Je hoeft geen excuus te hebben om aan jezelf te denken.

Jouw leven is het enige cadeau dat er altijd toe doet.

Didie Schackman

Wil je weten welke retraites er in 2022 worden georganiseerd? Dan is de maandelijkse retraite memo een goed idee. Deze maandbrief geeft je inspiratie voor mindful leven en een overzicht van alle retraites en workshops die je kunt volgen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?