Menu
mindful leven

Persoonlijke tips voor een Retraite Weekend

Updated 28/11/2022
retraite weekend in Nederland volgen

Wil je een weekend op retraite en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Ik deel mijn persoonlijke tips voor een retraite weekend in Nederland om je te helpen bij je keuze voor de beste retraite. Omdat ik zelf retraite dagen en weekenden organiseer en verschillende deelnemers spreek, kan ik je er alles over vertellen. Het is namelijk best spannend om zomaar een weekend alleen weg te gaan en met een groep samen te zijn. Vooral als het de eerste keer is dat je op retraite gaat.

Ga je voor de eerste keer een retraite weekend in Nederland volgen?

Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf en start met een open vizier. Dat is gelijk je eerste oefening in bewustzijn. Het is begrijpelijk dat je vooraf verwachtingen hebt en het mogelijk spannend vindt. Ik krijg regelmatig vragen van deelnemers aan een retraite omdat het een nieuwe ervaring is. Niet alleen is het wennen om een weekend alleen weg te gaan, je stapt ook uit je comfortzone door je kwetsbaar op te stellen tijdens zo’n bezinningsweekend. En dan is er nog een programma met activiteiten die niet alledaags zijn. Misschien heb je al gemediteerd of een cursus mindfulness gevolgd, maar een weekend retraite is toch weer anders. Mijn advies: maak je geen zorgen over wat komen gaat. Je bent in goede handen met gelijkgestemde mensen die dapper op zoek zijn naar de betekenis van hun leven.

De variatie in werkvormen, het gemêleerde gezelschap, de fijne begeleiding en de verzorging spraken mij erg aan.

Jacqui Halmans, deelnemer aan de Ardennen Retreat
weekend op retraite om rust te vinden
Weekend op retraite om rust te vinden

De 4 meest gestelde vragen over de weekendretraite en dagen:

Ook al zijn de retraites die ik organiseer verschillend, de vragen niet. Ik vind het erg mooi op te merken dat we allemaal met dezelfde vragen lopen. En ik beantwoord ze graag:

1. Zijn de oefeningen fysiek moeilijk?

Nee, ik vind het belangrijk dat de retraites van Didie Retreats toegankelijk zijn. Geen moeilijke yoga poses of fysieke activiteiten die het uiterste van je vragen. Een retraiteweekend heeft primair het doel om je te helpen vertragen in je gedachten en lichaam. Vandaaruit ga je observeren wat er in je hoofd gebeurt en leer je jezelf beter kennen. Fysieke oefeningen kunnen je helpen om bepaalde gevoelens op gang te brengen of het mediteren te verdiepen, maar het vraagt geen extreem uithoudingsvermogen. Zonder enige ervaring met yoga kun je de retraites prima volgen. Zolang je rustig kunt wandelen, zitten en liggen is alles goed te volgen. En mocht je toch een fysieke beperking hebben of blessures, dan zijn de ervaren leraren altijd in staat om een alternatief te bedenken.

2. Kan ik met een dieet ook deelnemen aan een geheel verzorgde weekendretraite in Nederland?

Steeds vaker krijg ik verzoeken voor veganistisch of vegetarisch eten tijdens een retraite. Voor een aantal eendaagse evenementen heb ik zelf gekookt en heb daarom ervaring met de gevarieerde keuken. Verschillende lunches met mooie vegan of vegetarische gerechten maakten onderdeel uit van de dag. Ook op locaties waar ter plekke een retraitekok aanwezig is, wordt geluisterd naar de wensen van deelnemers. Tegenwoordig zijn de verschillende keuken goed ingespeeld op dieet wensen, dus geef altijd door wat je voorkeur heeft.

3. Is er vrije tijd om te wandelen, schrijven en even alleen te zijn?

Een weekend alleen weg geeft je de ruimte om afstand te nemen van je dagelijkse patronen en rollen. Even geen verzorger zijn of luisterend oor, een weekend om te voelen waar jij staat. En als dat betekent dat je vrije tijd nodig hebt, dan neem je die. Het valt me altijd op tijdens verschillende retraites, zoals de zesdaagse in Frankrijk, dat het afstand nemen van thuis op zichzelf een helende ervaring is. Aankomen op jouw plek van bestemming werkt bevrijdend en geeft je de rust waar je zo naar verlangde. De omgeving helpt je op voorhand al om je vrij te voelen. Maar mocht je binnen het programma meer vrijheid nodig hebben, is dat altijd mogelijk. Wel goed om dit aan te geven bij de leraar zodat de groep weet wat je behoefte is. Daar zal niemand van opkijken, want iedereen ervaart de vrijheid tijdens de retraite.

een weekend alleen weg om te mediteren
Een retraite weekend biedt rust voor je mind en lichaam

4. Ga ik een weekend lang alleen maar mediteren?

Meditatief bezig zijn vormt een belangrijk onderdeel van het weekend, maar dat wil niet zeggen dat je voortdurend op een matje zit. Mediteren kent verschillende vormen en gaat er in basis om dat je met aandacht bezig bent. Zonder oordeel over jezelf of andere mensen richt je je aandacht op de activiteit die op dat moment plaatsvindt. Zo leer tijdens het zen weekend een prachtige Japanse dichtvorm genaamd haiku. Ook ga je met je zintuigen aan de slag om vanuit volledige concentratie je identiteit te vormen. In stilte wandelen vormt nog zo’n belangrijk onderdeel van het weekend. Dus je gaat veel mediteren, maar daarvoor hoef je niet altijd op een matje te zitten. Vanuit volledige aandacht aanwezig zijn en ontspanning voelen, vormt een nieuwe manier van leven.

Naast deze antwoorden op de retraite vragen geef ik je graag een aantal adviezen die belangrijk zijn voor je weekend weg in Nederland.

Ik geef je 6 belangrijke tips voor een retraite weekend in Nederland:

1. Laat je begeleiden door een ervaren leraar

Een goede retraitebegeleider met ervaring in mediteren, stiltewandelingen en oosterse wijsheidstradities biedt je goede ondersteuning tijdens het weekend. Een deskundige teacher kan bovendien goed inspelen op jouw persoonlijke vragen en behoeften. Ook als je tijdens het weekend iets ervaart wat niet goed voelt of niet bij je past, kun je dat bespreken.

2. Je mag moe zijn, maar blijf alert tijdens de meditaties

Als je een weekend weg van huis bent, kom je erachter hoeveel er op je bordje ligt. Zonder verplichtingen krijgt je vermoeidheid eindelijk de aandacht en kun je ernaar luisteren. Neem daarom je rustmomenten en slaap voldoende. Blijf wel alert tijdens de oefeningen. Je leert jezelf het beste kennen als je actief onderzoek doet naar je mind zonder erbij in slaap te vallen. Overigens kan het retraiteweekend zelf ook vermoeiend zijn. Vooral als je nog niet zoveel mediteert, is het wennen voor je brein. Diepe concentratie vraagt om mentale inspanning en die is van een andere dimensie dan de routinematige gedachten die je doorgaans bezighouden.

3. Neem de tijd voor alle activiteiten

Vooral de activiteiten die je normaal gesproken gehaast doet. Kom ruim op tijd en laat de omgeving op je inwerken. Zorg ook dat je langzaam en rustig eet. Merk op hoe het is om mindful te eten en te proeven wat je tot je neemt.

4. Laat mensen in je omgeving weten dat je een weekend weg bent

Zet daarna je telefoon uit. Het zal je verbazen hoe vaak je hersenen vragen om een telefoonmoment. Tijdens een dag zijn er zoveel triggers die je doen grijpen naar je telefoon. Door er niet aan toe te geven ontwikkel je het vermogen om zelf te bepalen waar je aandacht aan geeft.

5. Leer te luisteren

Door met aandacht naar de andere mensen in je groep te luisteren, kun je veel leren. Vaak ben je al bezig met een antwoord als iemand praat. Of je spiegelt het verhaal van de ander aan je eigen ervaringen. Leer zonder oordeel te luisteren tijdens de retraite. In het verhaal van andere mensen zitten vaak zoveel mooie inzichten die raken aan universele thema’s zoals liefde, angst, onzekerheid, verlangen en verlies. Houd je mind vrij voor deze persoonlijke ervaringen.

6. Neem een boekje mee om je inzichten op te schrijven

Verplicht jezelf niet tot het schrijven van complete dagboeken. Enkele zinnen of steekwoorden zijn genoeg om je te herinneren aan de lessen die voor jou relevant zijn.

waar kan ik een retraite weekend volgen
Mediteren kent verschillende vormen zoals wandelen, schrijven en je zintuigen met aandacht gebruiken

Wat zegt de expert over een retraite weekend?

Hoe kijken experts op het gebied van mediteren, mindfulness, retraites en stilte hiernaar? Inhoudelijk zeer deskundig is therapeut en trainer Renée Metzemaekers, van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. “Het hangt een beetje van de motivatie af en de onderliggende ideeën over wat een retraite specifiek voor jou kan betekenen, of het ook structureel van waarde zou kunnen zijn”, vertelt Renée. Zij werkt als therapeut, mindfulnesstrainer en compassietrainer en geeft trainingen aan klinische doelgroepen (mensen die een medische indicatie hebben). Ondertussen heeft zij de afgelopen jaren zo’n 1200 mensen getraind. dergelijke training aangeboden.

De expert wijst erop dat rust vinden tijdens een retraite niet vanzelfsprekend is.

“Het begrip rust is heel relatief wanneer je je terugtrekt en je op jezelf bent terug geworpen, met alle gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die door je heen razen. Dat is alles behalve rustig. Als het lukt om daar met wat afstand naar te kunnen kijken, kan dat zeker rust, ruimte, inzicht en verdieping brengen, maar dan moet je dus wel een duidelijk beeld hebben van wat een retraite behelst.”

Het helpt enorm als de plek waar je de retraite volgt ergens rustig gelegen is.

Renée Metzemaekers, mindfulness expert en therapeut

En dat je qua eten en drinken niets te kort hoeft te komen, maar op een hele eenvoudige manier. Geen overdaad, sober. Een mooie afwisseling ook tussen het zitten en lopen in aandacht, met af en toe een begeleide meditatie ter inspiratie. Het is enorm behulpzaam als de meditatieleraar compassie belichaamt.”

een weekend weg vrouw alleen op een rustige plek
Ga op retraite waar je rust vindt in de natuur en stilte

Voor wie is een retraite wel geschikt en voor wie niet?

Volgens Renée kan het een mooie ervaring zijn als je met afstand je gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen kan observeren. Dan kun je baat hebben bij een langere periode van stil zijn. “Om jezelf de rust en de ruimte te gunnen om alleen maar met jezelf bezig te zijn en het werk en het thuisfront even te laten voor wat het is”, aldus de mindfulness trainer en deskundige.

Wat heeft de trainer zelf ervaren tijdens haar eerste retraite?

“Het heeft me waardevolle inzichten gegeven over thema’s die voor mij speelden en nog spelen, zoals de behoefte aan controle. Te ontdekken dat je controle of de grote verantwoordelijkheidsbehoefte ook los kunt laten, maar tevens het inzicht dat die controlebehoefte je ook veel gebracht heeft. Of dat pijn een heel relatief begrip is; het ene moment word je er door in beslag genomen en het volgende moment is het er gewoon niet. Of het besef waar je allemaal niet dankbaar voor kunt zijn en hoe je met andere ogen naar dierbaren of andere mensen of situaties kunt gaan kijken.”

Helpt mediteren tijdens de retraite om je beter te voelen?

Op die vraag geeft psychiater Damiaan Denys een inspirerend antwoord. Hij is afdelingshoofd psychiatrie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Mindfulness, meditatie, yoga en al die technieken leveren een hele belangrijke bijdrage aan ons welzijn.

Psychiater Damiaan Denys

Als Denys het voor het zeggen had, en het gaat om milde psychische klachten, zou hij er voor pleiten om medicijnen te vervangen voor deze technieken, die heel natuurlijk zijn en mensen een beter inzicht en gevoel geven.

psychiater over mediteren en mindfulness
Psychiater Damiaan Denys over mediteren en mindfulness (foto: Zomergasten)

Zenleraar Thich Nhat Hanh geeft ook waardevolle inzichten om je beter te voelen in het huidige moment:

Inspirerende boodschap van zenleraar hoe je in het huidige moment blijft als de situatie pijnlijk is.

Heb jij een persoonlijke vraag over een retraite weekend in Nederland?

Vanuit mijn ervaring met retraite weekenden en het organiseren ervan geef ik je deze tips en adviezen. Als je nog meer vragen hebt over een stiltedag, mindfulness evenement of eigentijdse beoefening vanuit oosterse wijsheden kun je altijd een bericht sturen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?