Menu

Mindful Retreat in Frankrijk (juni 2022)

595

Vrijdag 3 t/m woensdag 8 juni 2022 in Zuidwest-Frankrijk. Wil je voelen wat goed voor je is? Heb je behoefte aan een omgeving die je tot rust brengt? Ontdek jezelf vanuit mindfulness, in de natuur en met aandacht. Ga op deze toegankelijke zesdaagse Retraite Mindfulness in Frankrijk. Een unieke kans om jezelf te verwennen in een omgeving die je in balans brengt. Voel je thuis weg van huis.

Datum: 3 juni 2022
Plaats Saint Jean de Duras
Thema: mindful

Beschrijving

Ervaar deze mindfulness retraite in Frankrijk om jezelf te leren kennen op een plek die je alles geeft wat je nodig hebt. Hier ga je ontspannen aan de slag met je gedachten en gevoelens in een prettige omgeving. Je komt samen met mensen die vanuit mindfulness invulling hebben gegeven aan hun leven.

Ik heb deze retraite georganiseerd vanwege de onvergetelijke ervaring met mindfulness in Frankrijk.

Een aantal jaren geleden bracht ik een bezoek bracht aan Simply Canvas Farm. Daar ontmoette ik eigenares Sandra Alderden en haar man Santi. Allebei met een bijzondere achtergrond als voormalige non en monnik van het mindfulness klooster Plum Village. Met Sandra bezocht ik het nabijgelegen Plum Village. Daar leven monniken en nonnen volgens de mindfulness traditie van zenboeddhist Thich Nhat Hanh. Na deze onvergetelijke ervaring zijn Sandra en ik elkaar blijven volgen. Inmiddels werken we samen om mindfulness retraites te organiseren.

Deze retraite week van onthaasting, en ruimte voor hart en lichaam, heeft al verschillende mensen geholpen om hun gevoel te openen.

Het gezamenlijke oefenen in bewustzijn en kalmte geeft je inspiratie. Je ontdekt hoe je volgende stappen in je leven kan zetten vanuit een vrij gevoel. Wil je ervaren wat een 6-daagse retraite in Frankrijk inhoudt? Voel je welkom om te oefenen in mindful leven. Leer te vertrouwen op jezelf en alles wat je in je draagt. Neem deel aan de Mindfulness Retraite die ik met ontzettend veel liefde en toewijding heb georganiseerd. Wil je weten waarom ik dit heb georganiseerd? Bekijk dan ook mijn 12 redenen om op mindfulness retraite in Frankrijk te gaan.

Deze mindfulness retraite vindt plaats op een prachtige plek in Zuidwest-Frankrijk.

Je verblijft op Simply Canvas Farm. Dit is een kleinschalige permacultuur boerderij van Sandra en Santi. Na een carrière in de Nederlandse zakenwereld besloot Sandra om non te worden in het Franse Plum Village. Daar ontmoette ze ‘haar’ Santi, toen monnik in hetzelfde klooster. Na enige tijd binnen de gemeenschap geleefd te hebben, besloten ze uit te treden en samen hun weg te volgen. Ze wonen en ondernemen nu al jaren op Simply Canvas Farm. Hier experimenteren ze met voedselbossen en werken samen met de natuur. Na hun jarenlange vrijwillige inzet voor de boeddhistische kloostertuinen hebben ze erg veel geleerd over samenleven met de natuur en mindful werken.

De mindfulle ondernemers leerden alles over eerlijk en duurzaam voedsel.

Ze volgden cursussen over het bewerken van land, terwijl ze hun eigen boerderij in het Franse Aquitaine kochten. Ze besloten zich te richten op een nieuwe vorm van landbouw die tegelijkertijd ouder is dan de mensheid. Permacultuur; permanente agricultuur. Ze weten inmiddels alles van voedselbossen en hebben een grote passie voor zelfvoorzienend leven. Ze verwelkomen jou met open armen en nemen je mee in hun wereld van eerlijk eten en mindful leven.

Je wordt omringd door fijne mensen met ruim 25 jaar meditatie- en mindfulness ervaring.

Op hun Franse farm ontvingen zij al verschillende, speciale bezoekers waaronder de schrijver Adriaan van Dis. Hij was geraakt door hun zienswijze en natuurlijke levenskracht. Hij vond er aandacht en rust: “Alles vloeit in hun tuin, zelfs het douchewater wordt gezuiverd hergebruikt en geeft de courgettes en sla een extra zetje. Permacultuur heet dat. Maar het meest nog vloeit de geest. Sandra en Santi verstaan de kunst je niet lastig te vallen en er toch voor je te zijn. Je kunt er heerlijk eten…” Aldus Adriaan van Dis.

Een mindfulness retraite op een Franse boerderij:

Simply Canvas Farm is een kleinschalige vakantie/retraite plek met 3 gites en 6 safaritenten. Het ontbreekt je aan niets en je hebt er alle tijd en ruimte voor jezelf. Bovendien is er een zwembad met ligbedden als je even wil afkoelen tijdens de dag. Je bevindt je middenin de natuur van Lot et Garonne, vlakbij Bergerac. Je wordt verrast door vergezichten en heerlijke stilte als je daar behoefte aan hebt. Alle farm tenten hebben elektriciteit, privé badkamer, kookgelegenheid en een eigen oogsttuintje. Verder zijn er drie gites met eigen badkamer, woonkamer en slaapkamer. Tijdens de retraite kun je genieten van de natuurlijke oerkracht in de grote permacultuurtuin. En als het minder weer is, kom je ongedwongen samen in de grote groepsruimte. Wil je voor of na de retraite de omgeving beter leren kennen? In de buurt zijn er vier authentieke Franse dorpjes met restaurants, dorpsfeesten, boerenmarkten binnen 10 minuten rijden.

Deze retraite is voor iedereen geschikt.

Je hoeft geen enkele ervaring te hebben met mediteren, mindfulness of oefeningen. Bovendien is de retraite gezien de ‘zachte’ oefeningen geschikt voor volwassenen van alle leeftijden. Het is vooral belangrijk dat je jezelf meeneemt met alles wat je van nature bij je draagt. Voel je welkom en thuis op de boerderij met gelijkgestemde mensen. Gezien de kleinschaligheid van de boerderij is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze retraite. Boek dus tijdig om zeker te zijn van je plek.

Hoe ziet het mindfulness retraite programma eruit?

Op vrijdag arriveert iedereen en ga je gezamenlijk dineren op de boerderij aan een lange tafel. Dat is ook het moment waarop je kennis maakt met de andere groepsgenoten. De dagen daarna volg je een fijn programma met meditaties, wandelingen, oefeningen, gesprekken en mindfulness activiteiten op de boerderij. Dit zorgt voor een natuurlijke vertraging van je drukke mind. En je gaat ervaren hoe het voelt om vrij te zijn in je gedachten en lichaam.

De mindfulness 6-daagse is als volgt opgezet:

Vrijdag 3 juni: De eerste dag kom je aan op eigen gelegenheid. In de avond eten je samen een fijne maaltijd waarna er de mogelijkheid is tot begeleide ontspanningsoefeningen voor een goede nachtrust.

Zaterdag 4 juni: Deze dag staat in het teken van vertragen, het leeg maken van je mind en leren te ontspannen. Je ontbijt samen waarna je aan de slag gaat met mindfulness meditaties, oefeningen, wandelen en eten in aandacht. Er is ook veel aandacht voor je ademhaling met rustige oefeningen terwijl je ligt of zit. Uiteraard is er een gezonde, lekkere lunch en een verse avondmaaltijd bereid door Sandra en Santi. Aan het einde van de dag deel je inzichten en sluit je af met oefenen in aandacht.

Voor alle activiteiten tijdens de retraite heb je geen ervaring nodig.

Zondag 5 juni: Deze dag breng je door in het oorspronkelijke klooster van zenmeester Thich Nhat Hanh. Dit is een mooie gelegenheid om te oefenen in aandacht in samenzijn met de toegankelijke kloostergemeenschap. Je volgt hier een Dag van Mindfulness die bestaat uit een lezing, meditatief wandelen, luisteren naar elkaar en muziek, ademhalingsoefeningen en het delen van je ervaringen. Indien het klooster niet toegankelijk is, wordt gezorgd voor een passend alternatief ter ondersteuning van je mindfulness beoefening.

Maandag 6 juni: Deze dag leg je de nadruk om vertraging en ontspanning in de groep op de boerderijcamping. De dagindeling zal ongeveer gelijk zijn aan de zaterdag, met ruimte voor vragen die je gedurende de dag bezighouden.

Dinsdag 7 juni: Hier ligt de nadruk op de verbinding met de natuur. Na een vrije ochtend waarin je kunt lezen, niks doen of wandelen in de omgeving laten we ons inspireren door Sandra en Santi. Zij nemen je met hun workshop mee in de wereld van mindful leven met jezelf in de natuur. En je leert je te verbinden met alles wat de natuur ons van nature geeft. Ook deze dag kom je niks tekort qua heerlijke maaltijden en drinken.

Woensdag 8 juni: Samen ontbijt je in de tuin van Simply Canvas waarna iedereen vrij is te vertrekken of nog te genieten van een verfrissende duik in het zwembad, schommelen in de hangmat en een boekje lezen in de loungehoek.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

De mindfulness oefeningen en lessen worden verzorgd door een bekwame Nederlandse mindfulness lerares: Marjolijn van Leeuwen.

Marjolijn van Leeuwen kwam ruim dertig aar geleden in aanraking met mindfulness. Zij raakte geïnspireerd door de leer van zenmeester Thich Nhat Hanh. Jarenlang beoefende en bestudeerde zij mindfulness in de praktijk en in 2003 werd zij door de zenmonnik aangewezen tot ‘dharma’ leraar. Dit houdt in dat zij de teachings van mindfulness deelt met mensen in de samenleving die willen oefenen. Ook heeft zij de afgelopen jaren tal van activiteiten georganiseerd in Nederland, Duitsland en Ierland. Daarbij richtte zij zich op leven vanuit bewustzijn en aandacht voor je mind en lichaam.

De ervaren mindfulness lerares deelt haar inzichten en kennis door het geven van gevarieerde mindfulness teachings.

Zo zal Marjolijn je inspireren tot verbinding met elkaar en met de natuur. Ook ontdek je met haar samen de diepere lagen in je bewustzijn van wat er via je zintuigen binnenkomt. Gedurende de retraite raak je zo vertrouwd met je mind en lichaam en vergroot je het bewustzijn van gedachten, gevoelens en patronen daarin. En wat uiteindelijk van grote waarde voor je verder leven kan zijn:

Het maken van keuzes die leiden tot meer geluk en minder lijden.

Naast Marjolein is er ook ruimte om Sandra en Santi te ontmoeten. Deze mindful ondernemers geven een inspiratiesessie gericht op de natuur en hoe je kunt omgaan met eerlijke voeding. Bovendien helpen ze je te ondersteunen bij het verbinden met jezelf, je innerlijke aandacht en de natuur. Er is ook voldoende vrije tijd en je kunt een bezoek brengen aan een lokale markt.

Wat kun je verwachten van mindful eten tijdens dit verblijf?

Sandra en Santi worden erg gewaardeerd om hun lekkere, gezonde en biologisch lokale eten, vaak uit eigen tuin. De lunch is licht en lekker met vers brood, soep en/of salade. Het avondeten bestaat uit verschillende gangen in buffetvorm, altijd gevarieerd en compleet met verrassend dessert. Er is altijd een gezonde salade, een verse groenteschotel en vlees of vegetarische optie gevolgd door een smakelijk nagerecht. Heb jij ook al zin in verse vijgen uit de oven met Franse kaas, salade met eetbare bloemen, huisgemaakte ratatouille en lokale lekkernijen? En een dessert van huisgemaakt fruitijs? Vergeet niet je eigen kruidenthee te plukken met verse kruiden uit de tuin.

Jouw accommodatie in Frankrijk tijdens de slow retraite:

Je verblijft op de rustgevende plek die Sandra en Santi gecreëerd hebben, Simply Canvas Farm. Je slaapt in een tweepersoons gedeelde safaritent of in een huisje (€125 toeslag alleen gebruik). Alle accommodaties zijn ingericht met uitstekende boxspring bedden. De grote safaritenten van 9 bij 7 meter zijn inclusief een grote veranda en staan ruim verspreid over het terrein. Er is elektriciteit, eenvoudige kookgelegenheid en je eigen privé badkamer op een paar meter afstand. Alle tenten staan verspreid over een gebied van ongeveer 4.000m2 en hebben vrijelijk uitzicht.

Praktische informatie 6-daagse Mindfulness Retraite

­•Datum: 3 – 8 juni 2022
­•Kosten: € 595 inclusief vol pension, workshops, oefeningen en meditaties
­•Verblijf: Je slaapt in een huis of safaritent in een 2-persoons accommodatie (€125 toeslag alleen gebruik).
­•Meenemen: zorg voor comfortabele kleding die makkelijk zit tijdens rustige oefeningen en wandelingen
­•Exclusief: vervoer vanuit Nederland naar Simply Canvas Farm (goedkope tickets via Transavia, per trein met de Thalys of met de auto vanuit Nederland). Routebeschrijving vind je hier.
­•Adres: Simply Canvas Farm, Bonac, 47120 Saint Jean de Duras (vlakbij Bergerac).

Als je hulp nodig hebt met het vervoer of het boeken van tickets (trein/vlucht), dan denken we graag met je mee. Ook als je een transfer nodig hebt. Stuur ons dan een bericht en we kijken wat we kunnen doen voor je.

Extra opmerking vanwege coronavirus:

Tijdens de retraite worden alle veiligheidsmaateregelen t.a.v. COVID-19 nageleefd.
Indien de retraite niet door kan gaan vanwege beperkingen door de overheid, gelden flexibele annuleringsvoorwaarden.

Voor vragen of voorkeuren stuur je een bericht naar de organisatie: [email protected]

Extra informatie

Vragen?

Voor vragen of voorkeuren stuur je een bericht naar de organisatie: [email protected]

Andere suggesties…

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?