Mindful roerbakken, dat leek mij hartstikke onlogisch. Bij mindful koken heb je aandacht voor het proces, de ingrediënten en de ervaring van het koken, terwijl je bij roerbakken alles in een pan gooit om snel iets op tafel te toveren. Pas toen ik de boeddhistische nonnen in het klooster aan het werk zag, begreep ik de zen ervaring van roerbakken. Het is namelijk niet het wokken zelf dat de meeste aandacht vraagt, maar alles wat eraan vooraf gaat.
Dat brengt je in het hier en nu.
Geen keukenmachines of blenders, maar de groenten in alle rust snijden. Een voor een, met aandacht voor de structuur, kleuren en geuren van de ingrediënten. We zijn zo gewend om alles in een machine te gooien en daarna snel te bakken, dat we onszelf geen tijd meer gunnen om de pure eenvoud van koken te ervaren. Neem eens een zondagochtend de tijd om de ingrediënten van het avondmaal te snijden. Zet je zintuigen aan het werk.
Met een beetje oefening ga je steeds meer op in het werk zelf en vind je wat rust in je gedachten.
Datzelfde ervaar ik bij het kneden van brood. Ik kan alles in de keukenmachine doen, maar er gaat niks boven kneden met de hand. Het deeg voelen, ruiken, mijn vingers gebruiken, mijn hele lichaam en opgaan in het moment zelf. Het liefst zet ik de keukendeur open zodat de lucht om mij heen net zo puur wordt als de ervaring ter plekke. Nee, dat lukt me niet op een drukke doordeweekse avond, dat werkt juist averechts met mensen om je heen die honger hebben. Maar op zondagochtend, als iedereen langzaam wakker wordt, dan maak ik het mooiste brood. En tegenwoordig ook de perfect gesneden groenten voor een boeddhistisch wokgerecht.

Dit heb je nodig voor de roerbakgroenten:
Voor 4 personen
Saus:
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 theelepel cayennepeper
Roerbak:
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 gehakte rode ui
- 1-2 grote wortelen gesneden in de lengte
- 1 rode paprika
- 1 kleine broccoli
- 250 gram tofu, in kleine blokjes gesneden
- 250 ml groentebouillon
Zo maak je het wokgerecht:
- Hak de knoflook en ui fijn.
- Snijd de wortelen in de lengte en de paprika en broccoli in stukken. Gebruik alles van de broccoli.
- Verwarm de pindakaas in een pannetje totdat het vloeibaar wordt en voeg daarna alle sausingrediënten toe. Zet dit apart.
- Verwarm de groentebouillon in een wok/grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg alle groenten, knoflook en ui toe en roerbak alles knapperig
- Wok de tofu een paar minuutjes mee en doe als laatste de saus erbij.
- Laat al roerend 2-3 minuten koken en serveren met wat rijst.
ps: mocht je niet van broccoli houden dan zijn er genoeg alternatieven. Andere groenten die heel goed werken in roerbakgerechten zijn bijvoorbeeld: groene of gele paprika, champignons, paksoi, bloemkool en selderij.
