Menu
mindful leven

Krijg rust in je hoofd en manage je mind

Updated 12/03/2020
denkpatronen

Rusteloos en een wirwar aan gedachten? Laat je niet meeslepen. Je bent meer dan je gedachten en vooral veel sterker. Omdat jij kiest wat je met je gedachten doet.

Ons brein is miljoenen jaren oud. En zorgt ervoor dat je overleeft. Je mind is altijd op zoek naar onheil om te voorkomen dat jij ergens de dupe van wordt. Continu situaties beoordelen om het gevaar op waarde te schatten. Jawel, ontzettend zinvol, maar je wordt er hartstikke dol van.

En vooral minder gelukkig dan je zou willen.

Ik help je snel uit de droom: onze hersenen zijn niet gemaakt om jou happy te maken. Je mind heeft maar één doel: je zo lang mogelijk in leven houden. Het heeft geen enkele boodschap aan positief denken; dat zou zomaar tot een misstap kunnen leiden.

Zijn we dan slachtoffer van onze mind?

Nee, het is een prachtig gereedschap om je scherp te houden. Maar zodra je je gaat identificeren met al je gedachten, raak je verstrikt in de ellende. En wordt het vooral erg mistig in je hoofd.

Gedachten komen en gaan, daar doe je weinig aan.

Bovendien zijn ze minder uniek dan je misschien denkt. Pieker je over geldzaken? Iedereen herkent dat. Wil je meer tijd spenderen aan de kinderen? Elke ouder denkt daar over na. Twijfel je of je wel gezond eet? Het is een van de meest populaire gespreksonderwerpen. Kortom:

Ons denken is niet zo bijzonder. Wél wat je ermee doet.

Je hebt namelijk de keuze of je jouw gedachten gelooft. Ik weet nog goed toen ik vrijgezel was en dolgraag een gezin wilde. Ik klampte me vast aan de meest zelfstandige mannen. Iedere keer hoopte ik dat het een serieuze relatie zou worden. “Daar moet ik keihard voor werken”, was mijn stellige overtuiging (ook geen unieke gedachte trouwens). En zo deed ik voortdurend mijn best om de meest onbereikbare, egocentrische mannen voor me te winnen.

Had ik mijn gedachten vriendelijk gedag gezegd, dan had ik gewoon mezelf kunnen zijn.

En dat betekende in de meeste gevallen nog veel onafhankelijker dan al die mannen bij elkaar. Maar nee, ik hechtte zoveel waarde aan mijn overtuigingen dat ik als een kip zonder kop mijn best deed. Zelfs wanneer mijn gevoel al lang zei dat het niet klopte (mannen met verborgen agenda’s) of ik totaal niet bij een man paste (wat had ik toch met egocentrische sporters?).

Ik geloofde de meest hardnekkige gedachte.

En dat was: “ik ben het alleen waard als ik keihard mijn best doe. Altijd beschikbaar en volledig toegewijd.” Ik voorspel je: als een zelfstandige, stoere, jonge vent ergens géén boodschap aan heeft, is het wel een jonge vrouw die dolgraag een gezin wil. Het zal je dan ook niet verbazen: iedere relatiepoging liep op een fiasco uit.

Uiteindelijk wist ik mijn mind te managen en kreeg ik rust in mijn hoofd.

Door tig boeken te lezen en uit te spreken wat ik echt wilde. Op die manier kreeg ik grip op mijn brein en niet andersom. Want de woorden uit mijn hart waren veel sterker dan het mentale gebabbel. Wat ik wilde? Een fijne man om mee te lachen. Niet veel later kwam mijn huidige liefde op mijn pad. Het was even wennen; ik had nog steeds de neiging om me aan hem vast te klampen. Maar al snel was ik mijn vrolijke, eigenwijze zelf. En hij ook. Daarom zijn we nog steeds samen.

Door te bepalen welke gedachten je gelooft, leer je jouw mind te managen.

Word je overvallen door negatieve gedachten? Wees je ervan bewust, maar geef er niet te veel aandacht aan. Zonder jouw aandacht nemen vervelende hersenspinsels in kracht af!

Verzamel bovendien zoveel mogelijk input waar je gelukkig van wordt. Tekeningen, spreuken, foto’s, herinneringen, alles om je tegen het oeroude brein te wapenen. Positieve energie en een vrolijk hart zijn namelijk het beste medicijn tegen vervelende gedachten.

Manage je mind en geloof alleen je eigen verhaal.

Didie schackman

ps: ik haal veel inspiratie uit het werk van positieve denkers en spirituele filosofen zoals Robert Thurman en Thich Nhat Hanh. Wil je leren van jezelf te houden en omgaan met negativiteit in en buiten jezelf? Leestip: Houden van wat je Haat.

De foto boven dit artikel is van Adrien Converse. Hij maakt prachtige fluid art en heeft bovendien een uitgesproken mening over gender kwesties.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?