Menu

Op retraite in Nederland?

de beste retraite dag in Nederland

Jouw weg vind je hier, dapper op zoek naar jezelf.

didie schackman

Hoe kun je minder denken en meer voelen? Vanuit mijn ervaring en zoektocht help ik je tot rust te komen met betrouwbare retraites van Didie Retreats. Voel je thuis in de wereld van mediteren, mindful leven en bewustzijn. Niet zweverig, maar eigentijds en praktisch. Laat je inspireren door ervaren retraite leraren en volg een mooie retraite waarbij je helemaal jezelf mag zijn.

STILTE Retraite
dag retraite
alle retraites

Bekijk het betrouwbare aanbod van retraites mediteren, mindfulness en zen. Deze toegankelijke retraites helpen jou tot rust te komen. Deskundige leraren meditatie, mindfulness en zen zorgen ervoor dat jij jezelf mag zijn. Laat je vanuit wijsheid en compassie begeleiden. Maak je hoofd leeg en je hart vol. Ontdek vanuit kalmte wat de volgende stap in je leven kan zijn. Voel je welkom bij Didie Retreats.

De retraite is mij en mijn vriendin ontzettend goed bevallen. We vonden de dag mooi en waardevol en zijn benieuwd naar de zaadjes die mogelijk geplant zijn …

Esther Wijnbelt, deelnemer retraite
vind je rust tijdens een weekendretraite met mediteren
vind je rust tijdens een weekendretraite met mediteren

Is het niet ontzettend belangrijk om ruimte te nemen voor rust en kalmte?

Soms vraag ik het me wel eens af. Het wordt een gewoonte om altijd maar ‘aan’ te staan. Alsof je altijd voor iedereen beschikbaar moet zijn. Als je het dan ook nog eens moeilijk vindt ‘nee’ te zeggen om je grenzen te bewaken, kom je in een versnelling terecht die je compleet uitput. Ik heb geleerd om te genieten van vertraging en stilte. Daarom organiseer ik meditatie retraites. Want die kwaliteit van leven deel ik graag met je. Ik begrijp dat je behoefte hebt aan rust in het hoofd. Zo worden we samen een beetje ‘leger’ en vooral gelukkiger. Jouw leven was ooit eenvoudig en puur. Zou het niet fijn zijn om dat weer eens te voelen? Ik nodig je uit om te oefenen tijdens een retraite met mediteren en momenten van aangename stilte.

Ik heb de retraite als een hele fijne en nuttige dag ervaren. En ik vond Jeroen als trainer erg fijn. Ook de locatie en lunch waren heel goed. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op de zen retraite.

rieneke de weerd, deelnemer retraite
Recente artikelen
bekijk alles

Wat kun je doen om minder te denken?

De oosterse filosofie en psychologie bieden waardevolle methodes om je mind te kalmeren. De belangrijkste lijkt de meest eenvoudige en toch doen we het nauwelijks: onze aandacht richten op de ademhaling. Ga zelf maar na: ben jij je nu bewust van je ademhaling? Neem een moment om drie keer rustig in en uit te ademen en je voelt je direct anders. Herhaal dit een aantal keer gedurende de dag en de eerste stap voor een stiller brein is gezet. Daarmee maak jij een begin met jouw meditatie retraite.

Didie Retreats geeft je een goede retraite ervaring
Ervaar met Didie Retreats hoe je vertrouwen in jezelf ontwikkelt

Helpt mediteren echt om minder te denken?

Het is een mooie vraag, want door deze vraag te stellen ga je vanzelf méér denken. Mooi hoe je brein werkt hè? Het is miljoenen jaren oud en houd je nog steeds voor de gek. Of toch niet? Want je brein is niet statisch. Ook op latere leeftijd kun je jouw mind trainen om ervoor te zorgen dat je meer rust ervaart in je leven. Aanrader: Leer mediteren met persoonlijke tips.

Bewust ademhalen kun je leren tijdens retraites met meditatie.

Vanwege je overmatig actieve brein is bewust ademhalen niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig kun je dit trainen en leren tijdens retraites. Vanuit oefeningen met bewust ademhalen tijdens de meditaties ontwikkel je jouw vermogen om rust in je hoofd te brengen. Door mindful leven kom je in contact met jezelf. Zenboeddhist Thich Nhat Hanh legt het goed uit:

Denken is natuurlijk belangrijk, maar een groot deel van onze gedachten is nutteloos.

thich nhat hanh, zenleraar

‘Het lijkt wel alsof we allemaal een cassettebandje in ons hoofd hebben dat dag en nacht draait’, vertelt zenleraar Tich Nhat Hanh. ‘Het kan zelfs zover komen dat we er niet meer van kunnen slapen. Als we onze ademhaling een paar minuten volgen zullen we ons een stuk beter voelen.’ Het verleden is voorbij en de toekomst is er nog niet. Kom in contact met jezelf en alles om je heen dat verfrissend, helend en rustgevend is.

Breng meer rust en kalmte in je leven met Didie Retreats

Of gun jezelf een weekendretraite. Je kunt hard rennen en hopen dat het vanzelf goed komt. Ideaal als je roofbouw wil plegen. Of, je kiest voor een moment van kalmte en leert tijdens retraites in stilte of met meditatie hoe je kunt afstemmen op je gevoel. Jouw lichaam heeft van nature een goede basis, maar dat vraagt wel om de nodige balans en aandacht. Zo breng ik regelmatig rust in mijn leven. Door denkwerk af te wisselen met fysieke activiteiten blijf ik helder van geest. En door me dagelijks te verbinden met mensen en het buitenleven voed ik mijn positieve energie. Daar moet ik wel moeite voor doen, maar de tevredenheid en voldoening zijn het meer dan waard.

Het was een warm welkom. Dat voelde je meteen. De locatie was ook fijn en mooi. Er was een goed verzorgde lunch en ook ruim de tijd om te eten en te drinken en echt even te pauzeren. Eindigen met ademhaling en ontspanning voelde heel goed.

reactie van Danielle DOnker op de zelfvertrouwen retraite

Ontdek wie je bent tijdens een meditatie retraite

Tijdens een retraite neem je de tijd om te vertragen. De gedachten in je hoofd zijn zo luid en druk, dat je niet meer hoort wie je bent en wat je echt wil. Door een time-out te nemen van alles wat je gewend bent te doen, ontstaat er ruimte voor vertraging. Als je mediteert tijdens een retraite, breng je jouw mind tot rust. Door je aandacht te richten op je ademhaling kom je makkelijker in het huidige moment. Daardoor word je niet meer weggehaald uit het nu. We zijn zo gewend om af te dwalen naar alles wat er in ons leven is gebeurd of wat er nog moet gebeuren. zo gaan we voorbij aan alles wat nu aanwezig is.

Als je helemaal overprikkeld bent, is je gevoel verdwenen.

In de dagelijkse drukte kun je je helemaal laten meeslepen door een gebeurtenis en de gedachten die je erbij hebt. Soms zijn die mentale beelden zo sterk dat je je ermee gaat identificeren. Dit geldt ook voor gedachten uit het verleden. Als je vroeger elke dag te horen hebt gekregen dat je een mislukking was of dat je nooit zal winnen, is de kans groot dat die gedachte nog steeds bepalend is voor jouw identiteit.

retraite om rust in mijn hoofd te vinden
Ik neem regelmatig een moment van stilte om te ontdekken wat er in mijn hoofd omgaat.

Door afstand te nemen van ‘oude’ gedachten kom je los van een onjuist zelfbeeld.

Zo kun je worden wie je echt bent. Ook je gevoelens zijn niet 1 op 1 leidend voor wie jij bent. Als je vanuit stilte de tijd neemt om je gevoelens te ‘bekijken’, kom je erachter hoeveel gevoelens er in jou leven. Dat helpt je te ervaren dat je nooit één gevoel bent, maar een geheel van gedachten en gevoelens die komen en gaan. Verschillende gebeurtenissen hebben veel impact op je en kunnen je onrustig maken: nare opmerkingen van een collega, verwijten door een partner of conflicten met kinderen en familieleden. Die situaties leiden soms tot gevoelens die je helemaal in beslag nemen. Het is de uitdaging om op die momenten te blijven voelen dat je meer bent dan die emoties of gedachten die je erbij vormt.

vind rust in je hoofd met Didie Retreats en het betrouwbare aanbod met mindfulness en mediteren
In een omgeving waar je rust vindt volg je retraites van Didie Retreats

Dankzij meditaties, mindful oefeningen en retraites lukt het mij om in het huidige moment te komen. Het is een manier van leven, een soort spier, die ik elke dag train om er beter in te worden. Ik concentreer me op mijn ademhaling en vertraag de onrust in mijn denken en doen. Vervolgens geef ik mezelf de ruimte om naar mijn gevoelens en gedachten te kijken. Zo kom ik erachter dat ze tijdelijk zijn en daarmee niet bepalend voor mijn identiteit. En dat geldt ook voor jou: Jij bent niet je gedachten of gevoelens, maar ervaart ze tijdelijk. Jij bent geen ongelukkig of onzeker persoon.

Allereerst wil ik jullie hartelijk bedanken vd fijne retraite. Het kon voor mij niet lang genoeg duren. Zeker voor herhaling vatbaar.

Emmely Dijkmans over de Reconnect Retreat

Recente artikelen op Didie Retreats:

Ontdek wie je werkelijk bent tijdens meditaties, retraites en ademcoaching.

Je hebt te maken met gevoelens die ook weer verdwijnen. Niets is permanent, maar altijd in beweging. Een mooi voorbeeld hiervan vind je in de natuur. Het blijft nooit winter, er is altijd beweging in het leven op aarde. Na een donkere, koude winter kun je altijd vertrouwen op de komst van de lente. Na een duistere nacht is er altijd de zon die je opnieuw verwarmt. Vertrouw op jezelf en het leven. Leer te kijken naar je gedachten en gevoelens zonder je je ermee te identificeren. Door uit te zoomen tijdens mindful oefeningen, mediteren en retraites observeer je jouw gedachten en gevoelens.

Wandelen is een essentieel onderdeel van de meditatieve beoefening.

De zit- en ligmeditaties in combinatie met wandelen maken je mind helder en zorgen voor de juiste afwisseling. Het mindfulle aspect van wandelen is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Wandelen geeft je immuunsysteem een boost en helpt stress te verminderen. Loopmeditatie is niet voor niets een van de belangrijkste Plum Village praktijken, het klooster waar zenmeester Thich Nhat Hanh heeft gewoond. Een van zijn monniken, Br. Phap Huu, zegt hierover: “Het maakt niet uit waar je heen gaat, je moet lopen. Elke stap die je zet draagt jouw zegel. Als je de aarde kust met je voeten, geef je terug. En als je gehaast loopt, boos, gefrustreerd, dan produceer je die energie. Dat is wat je de aarde en de mensen om je heen aanbiedt. Als je vreedzame, gelukkige stappen kunt zetten, heeft dat een ander effect.

Het heeft geen boeddhistisch of religieus tintje – als je aandachtig en vredig loopt, ben je gewoon een goed mens.

Br. Phap Huu, boeddhistische monnik

Br. Phap Huu ontdekte de helende werking van loopmeditatie bij zijn zenleraar Thich Nhat Hanh. “Toen ik hem bezocht, zag ik dat hij zijn toevlucht zocht in zijn stappen. Op moeilijke momenten, wanneer hij zich overweldigd voelde of ruimte nodig had, kwam hij altijd terug bij het aandachtig wandelen. Hij deed het dagelijks, met de gemeenschap of in zijn eentje. Denk niet dat loopmeditatie alleen voor beginners is. Zelfs voor Thay, die zijn hele leven heeft geoefend en een meester in meditatie is, moet je het dagelijks doen om je spirituele leven en die mindfulness-energie in je te behouden.

Boodschap van Br. Phap Huu na het overlijden van zijn leraar Thich Nhat Hanh in januari 2022.

Wil je een retraite volgen omdat je genoeg hebt van al die drukte in je hoofd?

Is je to-do lijstje nog steeds té vol? Gooi ‘m vandaag in de prullenbak: er is maar één taak die er echt toe doet: leef je mooiste leven! Geef aandacht aan de mensen om wie je geeft en zorg dat je altijd klaarstaat voor… jezelf. Laat je niet meeslepen door het verleden of in de war brengen door wat nog komen gaat. Kijk naar jezelf zoals je nu leeft en wees eerlijk. Haal drie keer diep adem en word je bewust van wat je elke dag doet. Als een gek doorrennen of stilstaan bij het wonder dat je leeft? Een groter wonder is er niet. Zenleraar Thich Nhat Hanh – die in januari 2022 op 95-jarige leeftijd overleed – verwoordde het zo treffend:

Het wonder is niet lopen over water, maar het geschenk dat we elke dag op de aarde mogen lopen.

thich nhat Hanh, zenleraar en mindfulness grondlegger
wandelcoach
Leef je mooiste leven en voel je vrij van beperkende gedachten

Wat kun je nog meer doen behalve mediteren tijdens een betrouwbare retraite van Didie Retreats?

Rust in je leven wordt niet alleen bepaald door wat je denkt en hoe je omgaat met al die gedachten. Een groot deel van je mind wordt beïnvloed door alles wat je zintuigen tot zich nemen. Denk aan alles wat je ziet op de televisie, wat je leest of wat je hoort tijdens gesprekken in je omgeving. Niet te vergeten wat je dagelijks tot je neemt aan voeding. Hoe je eet en wat je eet heeft ontzettend veel impact op hoe jij je voelt. Wil je op lange termijn verandering brengen in hoe jij je voelt? En zoek je een mindfulle manier om je goed te voelen zonder dat jij als mens anders hoeft te zijn? Neem dan ook de tijd voor je dagelijkse eetstijl. Ontdek het effect van mindful eten op je innerlijke balans. Het gaat erom te voelen wat je werkelijk nodig hebt, in je hoofd, hart en je lichaam.

Inmiddels geland op de bank in stilte na alles nog intens verwerkt te moeten hebben. Wat een mooie dag. Het heeft mij zo zoveel inzichten gegeven en antwoord gegeven, zelfs als er geen antwoorden voor de vragen zijn. Ik kan het niet beschrijven, maar voor mij is de cirkel rond

ervaring van Retreat deelnemer Annabel Mulder
retraite met mediteren en koken in Nederland
Mindful koken en eten voor een rustige mind.
mindful eten met recepten

Zorgt onzekerheid voor een onrustig leven?

Het leven is per definitie onzeker. Je kunt niet voorspellen hoe je dag eruit gaat zien of hoe je leven verloopt. We proberen allemaal om er enige sturing aan te geven en te voorkomen dat we de weg kwijt raken. Maar krampachtig vasthouden aan je zekerheden om te voorkomen dat je wordt verrast, maakt het leven niet makkelijker. Bovendien verzint alles en iedereen om je heen steeds een nieuwe uitdaging, of jij het nu wil of niet. Dus als je denkt dat je alles op de rit hebt, word je vanzelf opnieuw aan het wankelen gebracht.

Hoe kun je omgaan met onzekerheid in je leven?

Door te leren om te gaan met alles wat zich aandient, kun je onzekerheid een plek geven in je leven. Een eerste stap is vertraging te brengen in je dagelijkse routine. Door een stapje terug te doen, geef je jezelf de ruimte en tijd om te voelen waardoor je onzeker wordt. Tijdens een retraite, workshop of training leer je te ‘te zijn met wat er is’. En dus ook met onzekerheid. De meditatie retraites helpen je op te merken wat er in je hoofd en lichaam gebeurt. Als er van alles om je heen gebeurt, raak je minder snel in de war. Je reageert ook niet overal op. Je ontwikkelt het unieke vermogen om rustig te zien wat er gebeurt en daar zonder oordeel mee te kunnen ‘zijn’. Ook is het ontzettend prettig dat je niet meer aan jezelf twijfelt. Stap voor stap wordt je hoofd leger en vrijer.

Door te oefenen tijdens een retraite ontwikkel je nieuwe vaardigheden om rustig te zijn.

didie schackman
retraite weekend met rust voor je hoofd
Vertragen tijdens meditatie retraites om te ontdekken wat je gevoelens te vertellen hebben.

Zoek je een effectieve training om rust in je hoofd te krijgen en minder te piekeren?

Volg de zen retraite in stilte of gedeeltelijk in stilte. Het is een waardevolle investering in wie jij bent, in jou als uniek mens. Want je bent goed zoals je bent. Je gaat nog beter voelen waar je staat en wat jouw innerlijke kracht te zeggen heeft. Daarom is het zo mooi om jezelf deze ervaring te gunnen: de retraite is helpend bij de ontwikkeling van je innerlijke wereld. Dankzij mediteren, oefeningen en ademtraining ontdek je vanuit zelfvertrouwen jouw wereld.

Is het niet fijn om jezelf te mogen zijn?

Leef jij vanuit oude verhalen over jezelf die je hebt opgeslagen? Neem de tijd om te ontdekken wat jouw ware verhaal is. Tijdens een retraite, thuis meditaties of wandelcoaching zal je ontdekken hoe waardevol jouw unieke persoonlijkheid is. Iedereen heeft iets moois te vertellen op deze wereld, daarom ben je geboren. Het zijn de beperkende gedachten die je klein houden en alle oude verhalen die je hebt onthouden. Geen enkel verhaal is waar, noch dat van je ouders en familie, noch de opmerkingen van je vrienden. Je hoeft niet meer of minder te worden, je bent goed zoals je bent. Vind je het moeilijk omdat te voelen, neem dan de stappen die nodig zijn om jezelf te ontdekken. Neem een moment in je dagelijkse leven om uit de hectiek te stappen.

Zet de automatische piloot uit en waardeer jezelf voor wie je werkelijk bent.

Het leven is te bijzonder om spijt te hebben. Niemand zegt aan zijn sterfbed ‘had ik maar meer gewerkt’. De meest voorkomende spijtbetuigingen zijn: ‘had ik maar meer tijd doorgebracht met lieve mensen’ en ‘had ik maar vaker gedaan waar ik gelukkig van word’.

Met Didie Retreats wil ik rust en vertrouwen in de samenleving brengen.

Van mens tot mens. Een fantastisch bijproduct van een dieperliggende motivatie die me elke dag stuurt: geen enkel kind mag de dupe zijn van de onrust en ellende op deze wereld. Elk kind verdient het op te groeien in een veilige, liefdevolle omgeving waar aandacht, plezier en liefde de dag vullen.

retraite in frankrijk
Het mindfulness klooster in Frankrijk waar ik werd geïnspireerd om retraites te gaan organiseren (foto: Plum Village)
lees artikelen
1 2 3 101
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?