Menu
mindful leven

Succes is waanzin

Updated 21/04/2021
druk gezinsleven

Wanneer zijn we succesvol? Al veel te lang wordt dat bepaald door het geld dat je verdient. Status afgemeten aan je huis en de auto waarin je rijdt. Inmiddels is er een nieuwe variabele: bereik. Aanzien dat stijgt met het aantal mensen dat jou volgt. Een miljoen verdienen met één fan of een euro met een miljoenen fans. Het laatste heeft tegenwoordig de voorkeur.

Onbaatzuchtig

Op goede vrijdag overleed mijn schoonvader. Geen man met bakken geld, laat staan duizenden volgers. Maar een buitengewoon succesvol man. Vanuit een waardering die zoveel dichter bij de mensheid staat dan alles wat te koop is: zijn onbaatzuchtige bijdrage aan de maatschappij. Want zijn inzet voor het verenigingsleven was van ongekend formaat. Dankzij zijn inspanningen heeft hij uiteindelijk tientallen – zo niet honderden – gezinnen een onbekommerde tijd bezorgd. Door kinderen te leren dammen, gehandicapten te helpen met zwemmen en sportieve handballers te coachen.

Vrijheid en geluk

Vorig jaar leverde ik mijn laatste loonstrook in. Een riant jaarsalaris in ruil voor vrijheid en geluk. Ik kan de miljoenen wel vergeten, noch in euro’s noch in bereik. Maar ik glunder bij mijn kleine succes: het kunnen inzetten van mijn ervaring en kennis voor organisaties met een maatschappelijk belang. Zo heb ik een wereld gecreëerd waarin ik iedere dag – binnen de kaders van mijn talent en kracht – bevlogen kan leven vanuit eenvoud en geluk. Het voelt wat onwennig en het kost moeite om succes op deze manier te ervaren, maar het wordt steeds vanzelfsprekender. En dat is verwonderlijk voor iemand die niets vanzelfsprekend vindt.

Trouwe achterban

Vandaag sprak ik een schrijver met wie ik samenwerk voor een boeddhistische stichting. We hadden het over Google en het belang van bereik. Hij deelde de statistieken van een Facebook video, een mooi interview met een inspirerende man. Geen massaal bereik, daarvoor was de inhoud en duur van de video ook niet geschikt. Maar het ging hem ook niet om de cijfers. Liever twintig mensen die het interview aandacht bekijken en delen met hun trouwe achterban, dan een vluchtig massaal bereik.

Gezin en genieten

Mijn man is een echte familieman. Hij maakt tijd vrij voor de opvoeding van zijn drie kinderen met respect voor het individu. ’s Avonds monopolie met zijn dochter en ’s ochtends op z’n knieën stoeien met zijn jongste zoon. Een middagje uit eten met zijn middelste om daarna gezond en gevarieerd te koken en het huiswerk niet te vergeten. Zijn kinderen opvoeden, ervan genieten en er voor ze kunnen zijn, dat geeft zijn leven glans. Het succes van mijn man.

Jouw succes is dichtbij

Je inzetten voor de gemeenschap, de maatschappij een handje helpen, mensen inspireren en je gezin gelukkig maken. De waarde van succes ligt soms zo dicht bij huis. In letterlijke zin: een duurzaam leven met minder afval en verbruik. Soms heb je er wat geld en fans voor nodig, maar het hoeft nooit groots te zijn. Zorg dat je wat vaker trots bent op alles wat klein en echt is. Dan ervaar je iedere dag een flinke dosis persoonlijk succes.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?