Menu
mindful leven

Documentaire over Thich Nhat Hanh en mindfulness, subliem verfilmd

Updated 08/06/2022
mindfulness retraites en films

Terug naar je adem, in en uit, voelen wie je bent. Deze documentaire over Thich Nhat Hanh laat je zien wat mindfulness betekent. Terwijl je slaapt, eet, drinkt en wandelt. Om te vinden waar je diepste geluk zit. Gewoon bij jou vanbinnen. En daarom Walk With Me. Een film over de eenvoud van geluk. Gebaseerd op de leefwijze van de Vietnamese zenboeddhist Thich Nhat Hanh, die samen met zijn monniken en nonnen de essentie van mindfulness wereldwijd heeft onderwezen.

mindfulness leraar in Frankrijk op retraite
Zenmeester Thich Nhat Hanh heeft ons mindfulness gebracht (foto: Walk With Me)

Deze film over Thich Nhat Hanh neemt je mee in het klooster in.

Negeren is geen optie: terwijl je de vertragende beelden van deze documentaire op je in laat werken, wandel je zelf Plum Village binnen, het Franse klooster waar Thay (zoals de leerlingen Thich Nhat Hanh noemen) heeft gewoond en zijn leerlingen nog steeds wonen. Komende vanuit onze drukke westerse wereld zijn de eerste minuten misschien nog wat onwennig, maar na enkele ogenblikken voel je de gejaagdheid van je af glijden en beland je in een wereld die oneindig vredig en kalm lijkt te zijn. Het liefst zou je er met enige regelmaat even binnen willen stappen, op de momenten dat de snelheid van je dagelijkse routine geen voldoening geeft.

zen klooster Frankrijk
Een unieke ervaring van rust en vrede in het Franse mindfulness klooster (foto: Plum Village)
retraite in frankrijk
Bewust ademhalen met behulp van de mindfulness bel in Plum Village (foto: Walk With Me)

Tevreden zijn zoals Thay?

Het is een bijna kinderlijk verlangen naar eenvoudige blijheid. En die vind je in Plum Village. Net zoals al het andere dat ons leven in petto heeft. Want ook verveling, verdriet en pijn is niemand vreemd. Ook niet in het klooster: zelfs de monniken en nonnen die zich al jaren oefenen in ‘leven in aandacht’ blijken gewoon mensen te zijn zoals jij en ik die een weg zoeken om gelukkig te zijn. Of in ieder geval tevreden en dat is al heel wat.

monniken in Frans klooster
Speciale ceremonie in het mindfulness klooster in Frankrijk (foto: Plum Village)

Deze mindfulness documentaire toont het dagelijkse kloosterleven.

Het mooie aan Walk With Me is de puurheid en waarheid waarmee deze mindfulness film de dagelijkse praktijk ontrafeld. Puur omdat de kloosterlingen en hun leraar zeer close worden gevolgd. Alsof je in hun schaduw staat en samen met hen lacht, huilt en twijfelt over de grote keuzes in het leven. En dat het een waar verhaal is, blijkt uit de realistische weergave van deze kloosterwereld die ik zelf heb ervaren tijdens mijn mindful bezoek aan Plum Village. Omdat ik me daar zo fijn heb gevoeld, ben ik mindfulness retraites in Nederland gaan organiseren. En niet te vergeten een jaarlijkse Frankrijk retraite waarbij deelnemers een dag op bezoek gaan bij Plum Village.

retraite in Frankrijk
Op retraite in Frankrijk met een bezoek aan mindfulness klooster Plum Village

De film laat een leven zonder oordeel zien.

Het verhaal dat de camera’s vertellen is niet mooier, beter of slechter dan de realiteit. Ouders moeten echt huilen als hun zoon of dochter wordt ingewijd, je moet ineens stil zijn als je ergens een bel hoort – ook al zit je net middenin een interessant gesprek – en je mag er een volwassen kind zijn op een schommel of verstoppen in een hoekje. En alles is áltijd goed. Een lach, een traan, een pijnlijke bekentenis. Zonder oordeel wordt er naar je geluisterd. Ongeacht waar je vandaan komt of welke weg je nog hebt te gaan.

mediteren in Frankrijk op retraite
Mediteren en samen stil zijn op retraite in Frankrijk (foto: Plum Village)

De documentaire over Thay toont waardering voor mindfulness.

Ik ben de regisseurs Marc J. Francis en Max Pugh ontzettend dankbaar dat zij met deze film de waardigheid aan mindfulness hebben gegeven die het verdient. Want het is zoveel meer dan een ogenschijnlijk kunstje of snelle remedie voor alles wat even tegenzit. Zolang je terug blijft gaan naar je adem en loopt met de mindfulle bezieling van Thich Nhat Hanh (op 95-jarige leeftijd overleden op 22 januari 2022) en zijn harmonieuze gemeenschap, krijgt je leven de betekenis die je eraan geven wilt. Ongeacht waar je op dat moment bent. Want Thich Nhat Hanh loopt altijd met je mee.

lopen in stilte
Lopen in stilte met zenleraar Thay (foto: Walk With Me)
De trailer van Walk With Me
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?