Menu
mindful leven

Voel ik me thuis in een vreemde stad?

Updated 21/04/2021
stek in breda

Wanneer is het moment waarop je kunt zeggen: ik voel me thuis? Hoe lang mag je daar over doen? Ik woon nu sinds de zomer van 2012 in Breda en nog steeds moet ik wennen. Alverna, daar voelde ik me thuis. Naast opa en oma, in ons huis tussen de weilanden en de boskant. Dichtbij alle slootjes, bossen, maisvelden en op fietsafstand van een drie klasgenootjes. Een heerlijke jeugd die ik voor geen goud had willen missen.

Thuis als kind

Misschien is de plek waar je opgroeit inherent aan het ‘thuisgevoel’ en heeft het alles te maken met je kindertijd: de jaren waarin je onbezorgd geniet van de kleinste dingen, waarin je iedere dag iets nieuws ontdekt en urenlang speelt zonder te denken aan de toekomst. Maar niet iedereen groeit in dezelfde vrijheid op. Er zijn genoeg mensen die een gruwelijke jeugd hebben gehad op een plek waar ze liever nooit meer terugkomen.

Waar voelen zij zich dan thuis?

‘Home is where the heart is‘, zo’n typisch poëtisch cliché. Is dat waar het om draait? Zenboeddhist Thich Nhat Hanh is het daar volledig mee eens: door in jezelf te wonen, kom je thuis. Hij moest wel. Verbannen uit zijn moederland Vietnam en verscheurd door de oorlog in zijn land was hij genoodzaakt ergens anders een bestaan op te bouwen. Frankrijk in zijn geval. En daar leerde hij dat zolang hij het eiland in zichzelf kon vinden, hij overal thuis zou zijn: ‘I have arrived, I am home‘, zijn lijfspreuk. Het maakt dus niet zoveel uit waar je woont.

Zolang je niet thuis bent bij jezelf, gaat geen enkele stad je rust geven.

En dus ga ik een plekje koesteren in mijn hart om er te kunnen wonen. Pas dan kom ik thuis. Op de momenten dat ik mijn rust vind, besef ik wel degelijk hoe gelukkig Breda mij maakt. De stad heeft mij een man en een zoon gegeven. En, een prachtige plek waar onze zoon gedoopt is en wij getrouwd zijn. Bovendien is het er niet alleen gezellig-bourgondisch, maar creatief tegelijkertijd. En daar voel ik me gelukkig bij. Zo liep ik op een vroege ochtend in de vrieskou met mijn camera over een bijzonder terrein: Stek. En ik werd er ontzettend vrolijk van: een ontdekking van verrassende initiatieven en vindingrijke ondernemers die positief en ruimdenkend in het leven staan. Een plek om me thuis te voelen in mijn hart én in mijn stad.

Mijn impressie van Stek in Breda:

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?