Menu
mindful leven

Tibet is dichterbij dan je denkt

Updated 10/11/2021
tibetaanse vrouw

Wat weten we eigenlijk over Tibet en wat daar gebeurt? De zoveelste ver weg van je bed show of veel persoonlijker dan je denkt? Opkomen voor de mensen in Tibet is geen kwestie van een strijd voor Tibet, maar van een geloof in de rechten die jij en ik hebben, de strijd voor een waardig leven. Oók als je geboren wordt in het Himalaya gebergte. Daarom zet ik me in voor de International Campaign voor Tibet. 

Omdat ik niet meer of minder rechten heb dan een vrouw in Tibet.

Het is goed te weten hoe de Dalai Lama hierover denkt. Als geen ander weet hij in eenvoudige bewoordingen de essentie van een boodschap te vatten. Ook hem gaat het om de mens, waar dan ook ter wereld, en niet om een onafhankelijk Tibet. 

Wist je dat hij geïnspireerd is door hoe wij het in Europa doen?

De Europese Unie is voor hem een toonbeeld van optimale samenwerking tussen landen die streven naar de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Zo zou hij ook graag een unie vormen met China, samenwerken zonder te streven naar onafhankelijkheid. Die roep om een zelfstandig Tibet is iets uit het verleden. Het gaat hem erom dat we nu een vorm vinden waarin we elkaar helpen, Chinezen en Tibetanen, iedereen op de aardbol, om de Tibetanen met hun cultuur en boeddhistische leer te respecteren. Dat laatste omdat het wetenschappelijke inzichten verschaft hoe we emotioneel gezond blijven, iets waar we wereldwijd baat bij hebben.

Dat er nog steeds Tibetanen gemarteld worden omdat ze teksten in hun eigen taal lezen of de boeddhistische cultuur uitdragen, mag niemand negeren.

Het is pijnlijk te lezen dat Tibetaanse moeders die zich positief uitlaten over Tibet – vrouwen met kinderen zoals ik – zonder proces opgepakt worden en overlijden door martelingen in de gevangenis. Jonge mannen die verdwijnen omdat ze iets alledaags doen wat de Chinese regering niet bevalt. 

De Dalai Lama staat voor eenheid en verdraagzaamheid. Dat gun ik elk mens op aarde, van onze Lage Landen tot de Hoogvlakte in Tibet. 

Hopelijk deel je deze intentie, letterlijk en figuurlijk. Voor de mensen die verdwenen zijn, maar niet vergeten! Reageer op dit artikel of deel het in je eigen social netwerk. Ergens ver weg is er een man, vrouw of kind dat daardoor heel dichtbij komt en je dankbaar is.

kind in tibet
Aandacht voor kinderen met dromen van een vrij leven (foto: Frederic Lemalet)

Wil je via de stichting in actie komen en direct iets doen? Teken de petitie voor de Verenigde Naties.

ps: de foto van de Tibetaanse vrouw is gemaakt door Frederic Lemalet, een bevriend fotograaf die veel werkt in Tibet en ik ontzettend bewonder.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?