Hoe vind je tijd voor jezelf? Waar ben jij gebleven tussen al dat werken, gezinsleven en sociaal zijn? Je rent overal achteraan en je bent er nog goed in geworden ook, maar iets zegt je dat het anders moet. En het liefste nu meteen zonder dat je het klooster in hoeft. Want we hebben niet allemaal de behoefte, tijd of luxe om op retraite te gaan.
Daarom een paar tips hoe je in je dagelijkse leven tijd voor jezelf vindt.
Het zou fijn zijn als je leven zo ontspannen is, dat je geen break nodig hebt. Zoiets als een lifestyle vanuit ontspanning en verdraagzaamheid. Een leven zonder stress en alleen gezonde spanning, precies genoeg om je uit te dagen als je inslaapt. De realiteit is een andere, maar niet minder hoopvol. Want ook al word je ingehaald door deadlines, feestjes, etentjes, vergaderingen en beloftes:
Als je van binnen rustig bent, kun je de hele wereld aan.
Bij mij is het ooit begonnen met een geschrift van zenboeddhist Thich Nhat Hanh ‘Het gras wordt Groener’. Daarin staat een verhaal over een vader die een wijze leraar om raad vraagt. De vader is ontzettend druk en schiet er zelf bij in. Hij gaat naar zijn werk, komt thuis, schuift aan tafel, doet de afwas, overhoort zijn zoontje, bespreekt de dag met zijn vrouw en duikt in bed. Waar is hij in dit plaatje gebleven? De leraar hoort het geklaag aan en vertelt de man:
Ieder moment is van jou, ook als je samen bent.
Besef je dat elke activiteit, met wie en waar dan ook, de mogelijkheid biedt om je mind te trainen. Ontdek hoe je groeit door jezelf te blijven in het bijzijn van andere mensen. En vergeet niet te connecten met de mensen die jouw aandacht nodig hebben. Voel hoe bijzonder het is om samen te zijn met je kinderen, je partner, vrienden en collega’s. In je eentje word je niet veel wijzer. Van een stevige discussie of bijzondere ontmoeting wel.
Zolang je echt aanwezig bent, is de tijd die je met iemand anders doorbrengt ook jouw tijd.
De wijsheid van Thich Nhat Hanh draag ik altijd bij me. Om te onthouden dat ieder moment waardevol kan zijn. En dat ik ook met een overvolle agenda tijd voor mezelf heb. Juist in het bijzijn van andere mensen.
Ben ik nu altijd rustig?
Nee, met mijn drukke geest en gevoeligheid heb ik ook alternatieven nodig. Want het lukt me niet áltijd om rust te vinden. Dan wil ik me terugtrekken en resetten zodat mijn geest weer helder wordt.
Hoe vind ik die extra tijd voor mezelf? Een paar tips:
Terug naar je adem
Vanuit mijn adem vertraagt het gebabbel in mijn hoofd. Zo maak ik een einde aan de scene die zich tien keer opnieuw afspeelt in m’n hoofd. Laat de scenario’s voor wat ze zijn. Als je gedachten door denderen als een sneltrein, moet je drastische maatregelen nemen. Gepieker is niet te bestrijden met nog meer denken. Breng je aandacht naar je adem en houd dat een paar minuten vol. Blaas letterlijk lucht in je hoofd en zorg voor je lichaam. Continue spanning is ontzettend ongezond.
Spreek jezelf toe
Ik zeg het zo vaak: STOP. Vier letters die veel impact hebben. Negatieve gedachten die je weghalen uit je ontspanning liggen altijd op de loer. Heb je net een fijn momentje voor jezelf gevonden, popt die ene gedachte weer op. Die herinnering aan de vervelende gesprek de dag ervoor. Waarom zei hij dat? En wat denkt hij eigenlijk wel? Volgende keer ga ik zeggen wat ik er echt van vind…
Dat is het moment waarop je een post-it in je brein plakt met STOP.
Deze gedachte helpt me niet verder! Vaak is zo’n hardnekkige herinnering gebaseerd op het verleden en brengt het onrust. Klaar. Kies een positieve gedachte of ga verder met wat je enkele seconden daarvoor wél leuk vond.
Geven en nemen
Balans. Dat geldt ook voor de tijd die je in jezelf en in andere mensen investeert. Dat merk ik in het weekend of woensdagmiddag als ik met mijn zoontje ben. Zolang ik constant tijd voor mezelf vraag, is mijn middag gedoemd te mislukken. Maar als ik echt aandacht voor mijn zoontje heb – lees: stevig stoeien en knuffelen – dan geeft hij me daarna zeeën van tijd terug.
Het weekend opeisen
Dat de werkweek voorbij is, wil niet zeggen dat het hele gezin nu aanspraak op je kan doen. Ook jij moet bijtanken zonder outlook agenda. En dat begrijpt het gezin echt wel, zolang je het maar aangeeft. Ook aan de kinderen. Zorg dat je genoeg alternatieven aanbiedt waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Matrassen op de vloer, dekens door het huis, hutten bouwen, sopjes maken en neem de rotzooi op de koop toe. Dan maar even geen opgeruimd huis. Daarna samen spelenderwijs opruimen en iedereen is weer ‘in balans’.
En vrienden of buren die onaangekondigd binnenlopen? Als je niet vertelt waar je behoefte aan hebt (rust!) gaat niemand het je geven. Begrijpen ze het niet? Jammer dan. Volgende keer beter.
Solo momenten omarmen
Ben je onderweg en is er niemand die iets aan je vraagt? Zet je telefoon uit en voel de vrijheid om niks te doen. Kijk naar buiten, observeer mensen in de trein of droom even weg met een mooie herinnering. Denk niet dat je iets mist zonder whatsapp. Je bent meer dan je telefoon!
Reset je mind
Ren je van de ene naar de andere vergadering zonder te voelen wat goed voor je is? Zet de automatische piloot uit en reset jezelf. Het klinkt paradoxaal, maar dit snijdt hout: hoe drukker je bent, des te langer je pauze moet zijn. En ga in de break iets compleet anders doen. Geef je mind de ruimte om achterover te leunen en te relaxen.
Plekje in huis voor jezelf
Ben je zichtbaar, dan sta je AAN. Zo klaar als een klontje. Dus verdwijn af en toe uit beeld. Ook thuis. Niet gestoord willen worden is een menselijke behoefte. Zo heb ik thuis een hoekje op zolder waar ik alleen kan zijn. Duidelijk voor iedereen. Vergeet trouwens niet dat ook (kleine) kinderen die behoefte hebben. Geef ze een plekje waar ze niks hoeven en rustig alleen kunnen zijn.
De foto in dit artikel is gemaakt door Andrew George. Hij weet als geen ander de gevoeligheid van onze wereld vast te leggen, in al haar natuurlijke eenvoud. Rust is hem niet vreemd. Ook hij heeft tijd voor zichzelf nodig om tot creatieve pareltjes zoals deze te komen. Ik ben altijd weer verrast door zijn bewuste kijk op onze wereld.