Menu
mindful leven / persoonlijk

Uitdagingen, het nut ervan

Updated 21/03/2022
didie fotografie

Ik zeg het maar zoals het is: zolang je jouw gedachten blijft voeden met de twijfels over het leven dat je nu leeft, ontdek je nooit de potentie van je bestaan. Zonder uitdagingen is er straks alleen nog zoiets als ‘spijt’. En dat is het grootste verdriet van deze wereld. “Had ik maar”. Kleine veranderingen laten je zien wat je waard bent. Een stip op de horizon die eerst nog ver weg lijkt, maar gaandeweg dichterbij komt. Door een stap te zetten die buiten je comfortzone ligt en je het nut van uitdagingen laat zien.

Mijn uitdagingen

De aanleiding voor dit schrijven is een zaterdagse fotoreportage. Eerder deze maand was ik uitgenodigd door Joyce van de Pas om foto’s te maken van haar eerste bloggers evenement. Ik had haar leren kennen na een persreis voor Portugal waar ik haar had vervangen (een behoorlijke uitdaging voor een vliegende angsthaas zoals ik die bovendien wars is van alle groepsvormen). We hadden elkaar nog nooit ontmoet, maar onze digitale klik was er eentje van ‘gelijkgestemden’ en we begrepen elkaar zonder al te veel tekst. Best bijzonder voor twee schrijvende vrouwen… Vanwege mijn amateur reportagefotografie vroeg Joyce mij om haar event ‘Blogger by nature’ te fotograferen. En die opdracht gaf mij een echte ‘kick’. Want zo voelt het als er iets voorbij komt wat je uitdaagt.

De kick van een uitdaging

Hoezo die kick? Dat heeft alles te maken met de beperkende ideeën over mijn bestaan. Ik ben een leergierige, prestatiegerichte vrouw met een analytische geest die zichzelf graag uitdaagt. Best handig misschien, klinkt ook niet zo verkeerd als ik het zo opschrijf, maar het heeft een keerzijde. Als je jezelf graag uitdaagt, moet je wel helder hebben op wélk vlak je dat wil doen. En aangezien ik mezelf – zelfs onbewust –  nagenoeg ieder uur uitdaag met een nieuwe idee, ligt het gevaar op de loer dat ik in no-time opgebrand ben. Overprikkeld, out of order. Dat automatisme zie ik overigens niet als een bedreiging, maar een interessante eigenschap die de moeite van het analyseren waard is. Zie daar mijn andere eigenschappen: oplossingsgericht en ontzettend positief ingesteld.

Uit je comfortzone

Terug naar de kick van de fotografie: ik heb mezelf wijs gemaakt dat énkel mijn analytische geest de waardering van de buitenwereld ontvangt. Zou ik altijd zo blijven denken, dan zou mijn creatieve potentieel op camera nooit een kans hebben gekregen. De hardnekkige overtuiging ‘ik ben opgeleid tot communicatiewetenschapper en moet me niet als beeldkunstenaar voordoen’ zou heel wat creativiteit vernietigd hebben, ware het niet dat Joyce mijn creativiteit op waarde wist te schatten. En dus nodigde ze mij serieus uit voor deze betaalde opdracht. En Joyce op haar beurt, trad buiten haar comfortzone door samen met twee ondernemers een gloednieuw evenement te organiseren om kennis te delen over bloggen: voor bloggers door bloggers.

Een uitdaging daagt je uit

Didie, de communicatiewetenschapper die foto’s maakt. Geen wereldschokkend nieuws als je het objectief bekijkt. Maar het innerlijke feestje na die zaterdag maakte mij wel nieuwsgierig naar de wereld áchter mijn horizon. En daarvoor hoefde ik geen drastische ommezwaai te maken. Gewoon een kleine stap die alles in zich had om mij voldoende uit te dagen. En dat is voor iedereen die twijfelt binnen handbereik. Maar verwacht niet dat zoiets makkelijk gaat. Dat is juist de uitdaging! Zo heb ik gevloekt bij het kunstlicht dat de helft van mijn foto’s verknalde (zie daar de gepassioneerde amateur) en keihard gewerkt om mijn achthonderd foto’s terug te brengen tot een selectie van vijftig. En Joyce? Zij heeft al haar zenuwen voor dit evenement overwonnen, voor het eerst gepresenteerd en het noodweer getrotseerd dat de lunch in de tuin verpestte. Een kick gaat dan misschien gepaard met afzien, maar spijt heb je na zo’n overwinning nooit.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?