Menu
mindful leven

Urgentie van mindfulness voor leven en dood

Updated 12/03/2020
urgentie van mindfulness voor ons leven

Marketing en zoekmachines bepalen onze kennis van mindfulness. Daardoor is mindfulness verworden tot een containerbegrip dat vooral wordt geassocieerd met ontspannen en onthaasten. Denk aan apps waarbij we in vijf minuten kalm en relaxed kunnen zijn. Moderne franchise organisaties spelen in op deze trend met trainingscentra waar (te) kort opgeleide trainers lesgeven. Terwijl kleinere organisaties met ervaren trainers die voldoen aan internationale accreditatie eisen onvoldoende zichtbaar zijn.

Daarnaast zijn wetenschappelijke media vaak Engelstalig en staan bol van vakjargon waardoor algemeen publiek het niet leest. En de Nederlandse wetenschappers en promovendi hebben onvoldoende tijd en kennis voor doeltreffende public relations, en de instituten zelf geen budget.

In onze maatschappij zijn de oorspronkelijke bedoeling en huidige kansen van mindfulness onderbelicht.

Overheid, verzekeraars en publiek zien mindfulness als een quick fix voor mentaal ongemak en gaan aan de lange termijn werkzaamheid ervan voorbij. Hierdoor krijgen patiënten die er structureel baat bij kunnen hebben, soms onnodig medicatie voorgeschreven of blijven te lang in het medische circuit dwalen.

Mensen die mindfulness nodig hebben, lopen cruciale mogelijkheden mis.

Enerzijds gezonde mensen zoals kinderen, pubers, volwassenen die psychisch verstrikt zijn geraakt in hun leven. En anderzijds mensen met ziekten zoals kanker, depressie en parkinson die onnodig zwaar lijden omdat ze hun chronische pijn niet kunnen verdragen.

Daarom is het hoog tijd dat de huidige staat van mindfulness voor het voetlicht wordt gebracht.

Zowel wetenschappelijk als in de praktijk. Want in de laatste tien jaar zijn het wetenschappelijk onderzoek alsook de klinische en maatschappelijke toepassingen exponentieel toegenomen. De mensen die zich hier wereldwijd mee bezighouden dienen elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan; om onderzoek, innovaties en toepassingen op elkaar afstemmen en mindfulness in onze maatschappij de juiste relevantie te geven.

Twee Nederlandse vooraanstaande instituten hebben de handen in een geslagen om de urgentie van mindfulness op de kaart te zetten, vanuit al zijn oorspronkelijkheid en actualiteit.

Professoren Anne Speckens (Radboudumc Centrum voor Mindfulness) en Susan Bögels (UvA Minds You) hebben een missie: de wetenschap en praktijk met elkaar verbinden om mindfulness wereldwijd te profileren. Met een internationaal congres dat deze zomer de wereldtop naar Nederland brengt: het International Conference on Mindfulness (ICM). Tijdens dit ICM krijgt mindfulness een actueel gezicht: sprekers, deelnemers en belanghebbenden zullen historie en toekomst schrijven met relevantie voor ieders leven en dood. Vanuit een universele grondhouding: zonder oordeel aandacht voor het nu.

International Conference on Mindfulness 2018 (ICM)

 • Amsterdam, 10-15 juli
 • Pre-conference: 10 juli
 • Main-conference: 11-13 juli
 • Post-conference retreat: 14-15 juli

Prominente sprekers:

 • Mark Williams
 • Willem Kuyken
 • Zindel Segal
 • Stephen Batchelor

Relevante thema’s:

 • klinische effectiviteit
 • maatschappelijke toepassingen
 • werkingsmechanisme
 • filosofische bespiegelingen
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?