Menu
recepten / voeding

Vegan bloemkool voor een boeddhistisch diner

bloemkool gerecht uit boeddhistische keuken

Geniet van een bloemkool steak met rode peper en komijn. Als groentegerecht te serveren maar ook als snack bij een gerecht waar al groente bij zit. Je behandelt de bloemkool als een soort pepersteak. Ik ben erg blij met dit recept van het oudste boeddhistische instituut in Nederland, Maitreya. Ik ben namelijk geen bloemkoolliefhebber, mijn zoon evenmin. Maar dankzij dit recept kunnen we samen genieten van een voedzame, smaakvolle maaltijd uit de zen keuken. Simpel en lekker.

Dit boeddhistische recept van bloemkool kun je nu zelf maken.

  • 4 porties van 240 gram
  • glutenvrij
  • 203 kcal per portie
  • 20 minuten

Dit zijn de ingrediënten en benodigdheden voor je vegetarische hoofdmaaltijd:

  • 1 grote bloemkool
  • 50 gram Ghee (geklaarde boter) of plantaardige olie voor een vegan variant
  • 1 eetlepel kurkuma, gemalen (9 gram)
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 1 kleine rode peper
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel zout voor het blancheren en een snuf zout voor het bakken
  • zwarte peper naar smaak
  • snijplank, koksmes, koekenpan, serveerschaal, koekenpan, knoflookpers

Zo bereid je jouw boeddhistische maaltijd:

Leg de bloemkool met de onderkant naar boven op je snijplank. Snijd de groene bladeren er vanaf. Richt je nu op het midden van de stam en snijd recht naar beneden door de helft. Snijd de helften in het midden van de stam over de lengte door en doe dat nog een keer zodat je acht ‘partjes’ hebt. Het is belangrijk dat de stam intact blijft want die zorgt ervoor dat de bloemkool bij elkaar gehouden wordt.

Zet een pan met ruim water, kurkuma en zout op het vuur. Leg de bloemkoolstukken in het kokende water en blancheer ze snel totdat ze net beetgaar zijn, maar nog wel stevig. Verhit de ghee of olie in de koekenpan en strooi peper en zout op de bodem. Bak de bloemkoolsteaks aan twee kanten goudbruin.

Strooi er op het laatst wat korianderpoeder en komijnzaad over. Snijd de peper in ringetjes. Leg de bloemkool op de serveerschaal en knijp met een knoflookpers het sap van de peper ringetjes erover uit. Strooi er vervolgens de gekneusde rode peper over en dien op.

Ik heb een fascinatie voor boeddhistische recepten, gezond, smaakvol en mindful. Ik bestudeer de recepten en probeer ze uit in mijn zen keuken. Ook ben ik een grote fan van het boeddhistische kookboek: Geheimen uit de boeddhistische keuken. Ga aan de slag met deze mindfulle kook- en leefstijl.

bloemkool als vegetarisch recept voor mindful eten
Bloemkool als vegetarisch recept voor je avondmaaltijd
boeddhistisch koken in je zen keuken
Boeddhistisch koken in je zen keuken
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?