Omdat ik graag maaltijdsoep eet, en mijn zoontje gelukkig ook, koop ik regelmatig stevige groenten voor een voedzame soep. Pastinaak, pompoen en broccoli vinden wekelijks de weg naar mijn pan om gekookt en gepureerd te worden tot een zijdezachte soep. Recent heb ik venkel aan het repertoire toegevoegd. Samen met prei en aardappel wordt het een heerlijk gerecht. Al worden al die soepjes wel wat eentonig, hoe lekker ook.
Vooral met een prachtig product zoals de anijsachtige venkel moest iets anders te verzinnen zijn.
De ovenschotel volgens boeddhistisch recept was precies wat ik zocht. Mijn zoontje was er wat minder blij mee, maar hij heeft het in elk geval geproefd. En zoals bij veel groenten uit de oven kun je van de restjes makkelijk een soepje maken. Dus iedereen tevreden.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de venkel verrassing:
Voor 4 personen
- 1 venkel
- 1 knolselderij
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 theelepel tijm
- zout en peper
Aan de slag in jouw zen keuken:
- Haal de stengels van de venkel, maar bewaar de zachte uiteinden.
- Snijd de bol in plakjes en hak de zachte takjes fijn.
- Schil de knolselderij en snijd in kleine plakjes
- Snijd de knoflook in kleine stukjes.
- Smeer een ovenschaal in met olijfolie en doe alle ingrediënten erin en strooi zout, peper en tijm eroverheen.
- Dek de schaal af en bak gedurende een uur op 180 graden totdat de groenten zacht zijn.
ps: ik heb een taartblik gebruikt in plaats van een ovenschaal en afgedekt met aluminiumfolie. Dat ziet er bij het opdienen ook leuk uit.

Naast dit recept heb ik nog meer gerechten beschreven uit verschillende keukens. Je kunt ze gebruiken ter inspiratie om met aandacht te koken. De smaak van een gerecht is belangrijk, maar voor de boeddhisten is de bereiding ervan net zo relevant. Met aandacht koken en rust vinden in alles wat je doet, mindful eten met een glimlach.