Menu

Vergoedingen van retraites

Benieuwd naar vergoedingen van retraites? Wil je weten of je een deel van de kosten voor je retraite in Nederland vergoed kunt krijgen? Het is altijd goed om na te kijken of je de retraitekosten kunt terugvragen. Sommige verzekeraars in Nederland bieden aanvullingen op hun pakket waardoor je de retraites kunt indienen bij je verzekering. Vraag je contactpersoon bij de verzekering naar de voorwaarden omtrent retraites die je helpen om je mentale gezondheid te bevorderen.

Werkgevers die een retraite vergoeden zijn ook geen uitzondering meer.

Organisaties doen er alles aan om je fit te houden met een vergoeding voor ademcoaching of mindfulness. Bij een aantal retraites van Didie Retreats wordt mindfulness en ademcoaching gegeven. De moeite waard om te bekijken. Ook zijn mindfulness en andere trajecten vaak aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor particulieren, ZZP’ers en voor werkgevers. De BTW is voor ZZP’ ers en bedrijven aftrekbaar bij de aangifte omzetbelasting.

Vergoedingen bij mindfulness

Sommige verzekeraars vergoeden stilte retraites met een mindfulness achtergrond. Bij verschillende verzekeraars wordt hiervoor een vergoeding gegeven indien de trainer aangesloten is bij een beroepsorganisatie zoals de Vereniging Mindfulness Based trainers Nederland. Hier vind je bijvoorbeeld de officiële registratie van Igor Segers. Hij is een van de stilte teachers die retraites voor Didie Retreats begeleidt. Deze ervaren leraar is VMBN categorie 1 gecertificeerd, de hoogste categorie in Nederland. Via Zorgwijzer.nl kun je zien welke verzekeraars een (gedeeltelijke) vergoeding voor mindfulness verstrekken.

Vergoedingen bij zen

De zen retraites worden gegeven door ervaren zenleraren. Dit valt niet onder de mindfulness trainers, maar kan mogelijk wel aangemerkt worden als bijzondere zorg voor jouw mentale gezondheid. Kijk alvast naar de mogelijkheden bij zorgwijzer voor psychosociale therapie in Nederland. En vraag anders je contactpersoon naar de mogelijkheden.

Werkgever vergoedingen

Bijna alle werkgevers hebben of geven een budget preventie, scholing, vitaliteit, ziekteverzuim, duurzame inzetbaarheid of persoonlijke ontwikkeling. Vaker dan gedacht gaat een werkgever over tot vergoeding. Het loont de moeite te informeren. Heb je een werkgever die de kosten voor de retraite in Nederland kan vergoeden? Raadpleeg je werkgever voor retraites in Nederland (of zelfs in het buitenland).

Soms kun je zelfs het gehele bedrag voor de training vergoed krijgen. Bij verschillende organisaties is er namelijk een speciaal budget om werknemers optimaal te begeleiden in hun mentale welzijn. Zo is er een persoonlijk professionaliseringsbudget of budget voor re-integratie. Retraites kunnen ook vergoed worden vanuit het budget voor duurzame inzetbaarheid, iets dat voor werknemers beschikbaar is. Laat je informeren door je collega’s of iemand van personeelszaken. Mogelijk zijn andere werknemers je voorgegaan en hebben zij ook retraites gevolgd die werden vergoed.

Werkgevers kun je ook via arbodiensten benaderen; via bedrijfsartsen, case- managers en ook via brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw).

Op retraite met een uitkering

Wil je op retraite met een uitkering? Het volgen van een of meerdere retraites gericht op mindfulness kan veel impact hebben op je functioneren in een nieuwe baan of onderneming. Daarom is het voor een uitkeringsinstantie zoals het UWV interessant als jij de moeite neemt een retraite te volgen. Zorg voor een duidelijke en goede motivatie waarom jij denkt dat de retraite bijdraagt aan jouw mentale welzijn en toekomstige positie op de arbeidsmarkt.

Voor mantelzorgers

Heb je een zware zorg taak en rust nodig? Misschien ben je dag en nacht in de weer voor een chronisch ziek familielid of verricht je ander werk in de zorg? Sommige gemeenten en organisaties bieden financiële steun als je een groot deel van je tijd actief bent in de (mantel)zorg. Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Je kunt daardoor steeds vaker een beroep doen op WMO gelden. Vraag je gemeente naar de mogelijkheden.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?