Menu
mindful leven

Vind jezelf opnieuw uit, thuis aan de slag

Updated 04/12/2019
jezelf ontdekken

Loop je vast in wie je bent, wat je doet en hoe je in het leven staat? Dan ben je zeker niet de enige op deze aardbol. Het is helemaal niet raar om af en toe op de stand-by knop te drukken. Of opnieuw te willen ‘opstarten’. Ga op zoek en vind jezelf opnieuw uit.

Op zoek naar jezelf, overbodige luxe?

Nee, het is een verademing te begrijpen wie je bent en wat je wilt. En ook de mensen in je nabije omgeving worden er gelukkig van. Je overtuigende enthousiasme straalt op hen af en ze weten precies wat ze aan je hebben. Genoeg reden om je mind te ontrafelen.

Ik had de afgelopen jaren zoveel ondernomen dat ik even uitgeblust was.

Dit werd het begin van een lange winterslaap die moeiteloos overging in een sluimerstand met de vurige hoop op een grondige metamorfose in het nieuwe jaar. Maar na enkele weken werd ik er moedeloos van. Ik vond van alles uit behalve mezelf.

Ik moest mijn blik verruimen en de muur afbreken die mijn transformatie in de weg stond.

Een bouwwerk dat ik helemaal zelfstandig had opgebouwd. Een monument van beperkende gedachten die mij ervan weerhield te groeien als mens. Ik bleef hangen in wie ik was en dacht te moeten zijn. Ondertussen stond er aan de andere kant van de muur iemand op mij te wachten. Ikzelf.

Om de toekomst te vinden, moest ik op zoek in het verleden.

Avond na avond heb ik letterlijk en figuurlijk alles uit de kast getrokken om mijn doffe uitstraling op te poetsen: van vergeelde fotoboeken en zelfgemaakte schetsboekjes tot aan souvenirs, diploma’s en ambitieuze projecten. Alles zat netjes opgeborgen in dozen en mapjes, maar het was de hoogste tijd om mijn route te ontrafelen. Het duurde niet lang of de hele woonkamervloer was gevuld met alles wat ik ooit was geweest. Dit zou mijn springplank naar de toekomst worden.

Gebeurtenissen en emoties

Gaandeweg ontwikkelde ik een werkwijze om mezelf opnieuw uit te vinden. Alle herinneringen die indruk hadden gemaakt, noteerde ik op een post-it. Bij iedere notitie stelde ik twee vragen die ik spontaan moest beantwoorden (geen gepieker of getwijfel dus):

  1. Waarom had de gebeurtenis impact?
  2. Hoe voelde ik me daarbij?

Vervelende herinneringen kregen kort mijn aandacht om daarna te verdwijnen op de stapel van het verleden. Alle papiertjes met positieve emoties verspreidde ik over de vloer en verdeelde ik in groepen. Zo ontstond een thematisch overzicht van hobby’s, ambities en bijzondere plekken die mij gelukkig hadden gemaakt. Het werd een uniek en persoonlijk portret (zoals we dat allemaal in ons dragen en helaas niet altijd laten zien).

Na deze sessie volgde de belangrijkste vraag:

Hoe breng ik dit alles, waar ik zo gelukkig van word, in praktijk?

En dat viel niet mee. Ontwaken is één, maar er wat mee doen is nog veel uitdagender. Verbazingwekkend hoe je ieder verlangen de kop in kunt drukken met clichés zoals ‘daar is geen tijd voor’, ‘dat kan niet met jonge kinderen’ of ‘daar ben ik te oud voor’. Al deze beperkende gedachten moesten overboord. Het bracht me nergens en ik wist als geen ander:

Onze hersenen zijn niet geprogrammeerd om ons gelukkig te maken.

Ons brein heeft maar een doel: overleven. En dat had ik lang genoeg gedaan. Ik verruilde de overlevingsmodus voor mijn echte verlangens en keek nieuwsgierig naar de andere kant van de muur.

Ruimte voor werkelijke intenties

Na enkele weken brainstormen – met de nodige pauzes, want jezelf ontdekken is geen exacte wetenschap – kwamen de werkelijke intenties van mijn leven boven. Het stelselmatig afwijzen van mijn beperkende denkwijze bood ruimte voor de toekomst. Ik schetste de contouren voor een volgende stap. Tot in het kleinste detail schreef ik alles uit. Wat mij te wachten stond was een nieuwe fase waarin ik me zou toeleggen op betekenisvolle projecten. Mensen en organisaties met eerlijke doelstellingen die mijn talent nodig zouden hebben om hun verhaal te vertellen.

En zo werd ik wakker.

Via mijn hart en handen ontstond de nieuwe praktijk van mijn leven. Ik kwam als freelancer terecht bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness waar onder meer mensen met depressie worden geholpen. Niet veel later ging ik aan de slag bij de stichting Max Havelaar Fairtrade waar alles draait om eerlijke handel in de wereld. En ik richtte me op advieswerk voor de Boeddhistische Media in Nederland waaronder Bodhi. Stuk voor stuk doelbewuste keuzes en uitingen van mijn blauwdruk die verborgen lag achter een muur van beperkingen.

Geef jezelf ook die kans en verruim je blik.

Ontwaken is geen mystiek, het is een veelbelovende voedingsbodem om jezelf opnieuw uit te vinden. Stap over de muur die jou ervan weerhoudt te groeien als uniek mens. Iedereen kan gelukkig zijn.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?