Menu
mindful leven

Waarom ga je op retraite?

10 redenen waarom je op retraite gaat

Wil je weten waarom je op retraite gaat? Ik vertel je er alles over en geef je tips waar je aan moet denken bij het zoeken van een retraite. Het is waardevol jezelf de vraag te stellen waarom je op retraite gaat. Die vraag helpt je bij het vinden van een goede retraite in Nederland.

De 9 redenen waarom je op retraite gaat:

1. Op retraite krijg je rust in je hoofd en lichaam

Een dag of weekend terugtrekken uit de dagelijkse chaos geeft je de ruimte om je opnieuw te verbinden met je hart, gevoelens en lichaam. Op retraite ga je op zoek naar je innerlijke rust. Waarom ga je op retraite? Om te voelen waar je goed aan doet. Wat is de volgende stap in je leven? Met een retraite is er de tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt. Ga een dag op retraite en kom thuis bij jezelf.

2. Je komt los van de dagelijkse routine

Het valt niet mee om afstand te nemen van alles wat je dagelijks doet en naar binnen te kijken. Het is altijd druk, de telefoon vraagt continu je aandacht en er is altijd wel iets te doen op je werk of thuis. En als er dan even niets te doen is, haalt het schuldgevoel je in: ik moet nog opruimen, schoonmaken, mijn familie bellen, afspreken met vrienden, dat ene feestje regelen, plannen maken voor de vakantie, sporten, gezonder eten. Wanneer houdt het nu eens op? Een retraite geeft je mind rust.

3. Je neemt jezelf en je leven serieus

Neem een time-out van de dagelijkse drukte. Neem jezelf serieus. Je hebt dit mooie leven gekregen en je mag dit geschenk vieren. Leid het leven waar je gelukkig van wordt. Wedden dat de mensen in je omgeving daar ook blij van worden? Pak daarom de agenda erbij en maak een weekend leeg, of een dag als je minder tijd hebt. Maar zet die stap en maak deze afspraak met jezelf. Word een dag stil en leer te luisteren naar je hart.

Positief vond ik de mooie afwisseling en opbouw in de dag. Wandelen, natuur! Dat had ik absoluut niet willen missen in het programma. En daarin vond ik het ook heel fijn dat het in stilte was. Het eten was goed geregeld en teacher Sharda vond ik super prettig in haar aanpak en communicatie.

reactie van erica, deelnemer Reconnect Retreat

4. Door een retraite krijg je inzicht in jouw behoeften

Je hebt geen excuus nodig om op retraite te gaan. Op retraite gaan is zo oud als de mensheid zelf. Eeuwen geleden trokken mensen zich al regelmatig terug in het bos, op de bergen of in een heilig gebouw om tot inkeer te komen. Vragen zoals ‘waarom ben ik hier, wat wil ik doen, hoe word ik gelukkig’ zijn niet alleen van deze tijd. Dit zijn universele vraagstukken van de mensheid op zoek naar zingeving in dit leven. Omdat het leven nu zo druk is geworden, gaan we vaak voorbij aan zulke vragen. Toch is het zo mooi te voelen en ontdekken waar jouw energie zit. Het leven heeft zoveel moois voor jou in petto, gun jezelf die ruimte in je hoofd.

5. Je maakt een einde aan je mentale gebabbel

En je mentale gebabbel dat de hele dag doorgaat. Maak je mind leeg met een ervaren retraite teacher en kom op adem, letterlijk en figuurlijk. Vanuit bewust ademhalen zal je merken hoeveel je lichaam te vertellen heeft. Je verkrijgt inzichten die je niet uit een telefoon, website of media haalt. Wetenschappelijk onderzoek heeft de helende werking van mediteren aangetoond en steeds meer therapeuten maken gebruik van adem- en meditatie technieken om mentale onrust in balans te brengen.

6. Met een dag retraite ontdek je wat bij jou past

Begin met een dag retraite. Er zijn ook langere retraites van een weekend, week of zelfs maanden, en de inhoud is verschillend. Start daarom met verschillende dag retraites in Nederland en ontdek wat bij jou past. Misschien vind je een stilte retraite heerlijk of juist een dag samen mediteren en inzichten delen. Vanuit je ervaring kun je een langere retraite zoeken.

Voor mij was het een eerste keer en op jouw advies dus de Zendag gedaan. Het was een bijzondere, maar ook zeer prettige ervaring. het programma was prima en gedurende de dag zijn we goed verzorgd.  Zoals gezegd de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer.

Retreat deelnemer Dennis van de Berg

7. De plek waar je mediteert helpt je om opnieuw te verbinden

Kies een plek die helpt. Je kunt mediteren middenin de stad of juist in de natuur. Voor een dag retraite waarbij je los wil komen van al je automatische gedrag is het heerlijk te ‘landen’ op een plek dichtbij de natuur. De energie en rust van een bos, weiland of zee helpt je om tot rust te komen. De natuur verbindt je makkelijk met je innerlijke energie. Oefen daarom eerst om bewust te worden op een retraitelocatie bij de natuur om je inzichten daarna toe te passen in je eigen drukkere omgeving.

waarom op retraite gaan
Kom los van de routine op retraite

8. Een retraite geeft je ontspanning in drukke periodes

Wees daarom ook zorgvuldig met de planning van je retraite. Een lange reis voor of na een retraite is niet fijn. Je moet lang zitten en als de retraite vervolgens ook vraagt om zittend te mediteren, kun je daar last van krijgen. Bovendien kunnen de oefeningen zoals ademwerk en klankschalen meditaties veel invloed hebben op je mind. Het is erg fijn om die ervaring in alle rust te verwerken zonder gelijk weer ‘aan’ te moeten staan. Mocht je de tijd en ruimte hebben, combineer je dag retraite met een overnachting in de buurt. Lukt dat niet, neem dan voldoende tijd om te reizen zodat je ontspannen arriveert en ook na de retraite geen haast hebt.

9. Een deskundige en ervaren meditatie teacher begrijpt jouw innerlijke onrust

Jouw persoonlijke dag vraagt om een teacher die er voor je is, die begrijpt wat er in je omgaat tijdens meditaties. Kies daarom een retraite met een leraar die ervaring heeft en werkt volgens bewezen methodieken uit oosterse en westerse stromingen. Zo volgen zen leraren de weg van het zen boeddhisme en hebben mindfulness teachers een gedegen opleiding gevolgd volgens wetenschappelijk onderbouwde principes.

10. Een langere retraite transformeert je mindset

Als je meer tijd hebt dan een dag of weekend is een langere retraite zinvol. Zo zijn er verschillende plekken waar je goed begeleidt wordt en voldoende vrije tijd hebt om te reflecteren op je ervaringen. Ondernemer en schrijver René Stok deelde zijn retraite ervaring in Frankrijk. Hier vind je informatie om zelf een mindfulness retraite in Frankrijk te volgen.

Heb je nog meer vragen waarom je een retraite kunt volgen?

Stel je vraag waarom jij een retraite wil volgen. Gun jezelf de tijd. Start met een dag retraite, op een plek die bijdraagt aan je innerlijke rust vanuit ontspanning met een teacher die begrijpt wat mediteren en bewustzijn inhoudt. Wacht niet totdat je tijd hebt, maar neem nu de tijd voor jezelf.

Door bewust te leven en te genieten van het NU is elke dag een cadeautje.

9 redenen om op retraite te gaan
Je hebt geen excuus nodig om op retraite te gaan, neem jezelf serieus
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?