Menu
slow travel

Waarom ga je op retraite?

waarom ga je op retraite

Wat is een retraite en waarom zouden we daarvoor kiezen? Onszelf terug trekken uit het dagelijks leven doen we niet zomaar. Daar zit een diepe motivatie achter die aandacht verdient. Daarom is het belangrijk te ontdekken wat een retraite voor ons doen kan.

Jezelf terug trekken, dat is in letterlijke zin de betekenis van een retraite.

En het is niks nieuws. De monniken deden het eeuwen geleden al. Het is ook niet voorbehouden aan een specifieke religie. Want zowel de islam, het boeddhisme en het christendom kenen dit fenomeen. Periodes van afzondering om de geest te ontrafelen en te ontdekken hoe we onze spirituele kracht optimaal kunnen gebruiken.

De vorm waarin we op retraite gaan, is sterk ontwikkeld.

Boeddha bracht 2500 jaar geleden dagenlang in afzondering door, terwijl wij tegenwoordig met grote groepen een weekend, enkele dagen of zelfs weken in een klooster of rustig oord verblijven. En de aandachtsgebieden lopen uiteen van geluk in jezelf vinden, stilte meditaties, ouder- en kindrelatie, mindfulness en yoga of bijvoorbeeld mindful koken en kalligrafie.

Bij alle persoonlijke zoektochten gaat het vaak over één groot verlangen: Ontdekken wie je bent.

Dat merkte ik toen ik verschillende mensen sprak in het mindfulness klooster van Thich Nhat Hanh, Plum Village. In deze Franse kloostergemeenschap worden jaarlijks retraites gehouden voor mannen, vrouwen en in de zomer voor de hele familie. We lopen namelijk ‘vast’. Stress, burnout en compleet overprikkeld. We zijn jaren achtereen aan het presteren op ons werk en thuis. En we proberen tegemoet te komen aan alles wat vrienden en familie van ons verwachten. Op de automatische piloot. Dan is het tijd om opnieuw te voelen wie we zijn.

Wat helpt jou om te voelen wie je bent?

Het aanbod van retraites is tegenwoordig groot en gevarieerd, maar probeer altijd iets te vinden wat jou persoonlijk helpt. Om jouw mentale kracht te ontdekken, opnieuw te voelen wie je bent en te doen waar je eenvoudig gelukkig van wordt. En je hoeft niet altijd ver weg om tot inzicht te komen. Begin klein om je groot te voelen, ook als dat betekent dat je thuis op een persoonlijke zoektocht gaat.