Menu
nieuwe inzichten wat is geluk

Wat is geluk? Deze vraag houdt onderzoekers al eeuwenlang bezig. Een van de vooraanstaande wetenschappers  en schrijvers op dit gebied is de Amerikaanse Dr. Alan Wallace. Vanuit de moderne wetenschap en de traditionele boeddhistische meditatiepraktijk deelt hij nieuwe inzichten om jouw ervaring van geluk te verdiepen. Ik heb zijn recente inzichten over werkelijk geluk voor jou op een rij gezet:

Wat is echt geluk? 

Geluk is volgens Wallace menselijke bloei, wat een vertaling is van het Griekse woord eudaimonia. De gebruikelijke vertaling is ‘echt geluk’, maar ‘bloei’ is volgen Wallace nauwkeuriger. Floreren is een gevoel van geluk dat verder gaat dan de kortstondige van onze emotionele toestand.

wetenschap over wat is geluk
Wat is geluk volgens de Amerikaanse schrijver en leraar Alan Wallace

En wat zou dat geluk inhouden? 

Een zinvol leven, het leven als geheel bestaande uit vier ingrediënten. Ten eerste, deugdzaamheid, namelijk het vermijden van schadelijk gedrag van lichaam, spraak en geest. Ten tweede gelukkig voelen in plaats van ellendig: een buitengewone staat van welzijn: om te gaan met tegenslag, met het leven, met andere mensen. En drie, het nastreven van de waarheid, op zoek naar inzicht in de aard van het leven, van de werkelijkheid, persoonlijke relaties, of de aard van de geest. Dat kun je allemaal doen zittend in een kamer, maar niemand van ons bestaat geïsoleerd, dus is er een vierde ingrediënt: een zinvol leven moet ook de vraag beantwoorden: ‘Wat heb ik de wereld gebracht?’ 

Je bent werkelijk gelukkig als deugdzaamheid, geluk, waarheid en een altruïsme je dag bepalen. 

Dr. Alan Wallace over werkelijk geluk

Het nastreven van geluk is niet afhankelijk van je bankrekening, het gedrag van je partner of je baan. Ook zonder dit alles kun je een zinvol en gelukkig leven leiden. 

Lichamelijke gezondheid is geen noodzakelijk ingrediënt voor geluk?

Volgens gelukswetenschapper Wallace niet: “Een voormalige student van mij heeft een zeer zeldzame ziekte, en elke dag gaat hij naar het ziekenhuis voor dialyse en medicijnen, en dat zal hij de rest van zijn leven blijven doen. Je zou kunnen zeggen, “Nou, dat is een tragedie, een trieste situatie.” Maar de laatste keer dat ik met hem sprak, zei hij, “Alan, ik floreer.” En dat was ook zo. Hij vond een weg binnen de beperkte mogelijkheden die hij had. Zijn geest is helder. Hij leest, hij groeit, hij mediteert, hij onderwijst meditatie aan andere terminaal zieke patiënten in zijn ziekenhuis. Hij leeft een zeer zinvol leven waarin hij eerlijk kan zeggen dat hij opbloeit.

Wat is het geheim om te floreren?

Zoek het geluk niet buiten jezelf. Wallace: “Wanneer we vertrouwen op dingen als een baan, een echtgenoot, of geld om ons te vervullen, zitten we in een ongelukkige situatie, want we rekenen op iets externs. Bovendien concurreren andere mensen om dezelfde pot, en het is geen oneindige pot. Maar echt geluk kun je niet kopen op de markt.

Een van de best bewaarde geheimen is dat het geluk – dat we zo wanhopig nastreven – altijd al in ons zat en gewoon wacht om onthuld te worden.

Het geheim van geluk volgens de Amerikaanse schrijver


Als je weet dat wat je zoekt van binnenuit komt, verandert alles. Als je opbloeit, hangt je geluk niet zozeer af van externe gebeurtenissen, mensen en situaties, die je niet in de hand hebt. “Iedereen heeft gehoord dat rijkdom geen geluk koopt”, vertelt Wallace in een interview, “maar weinigen leven alsof het waar is. Op een dieper niveau twijfelen we eraan en proberen steeds weer om controle te krijgen over onze externe omgeving en er de dingen uit te halen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken: status, seks, financiële en emotionele zekerheid. Ik denk dat veel mensen in onze samenleving het streven naar echt geluk hebben opgegeven. Ze hebben de hoop opgegeven om geluk, voldoening en vreugde in het leven te vinden.”

Hoe begin je met gelukkig zijn?

Door liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf te ontwikkelen. Dat betekent niet ‘Wat voor een goede
baan kan ik krijgen? Hoeveel geld zou ik kunnen hebben?’ maar ‘Hoe kan ik opbloeien?
opbloeien? Hoe kan ik leven op een manier die ik echt bevredigend, gelukkig, blij, zinvol vind?’ En als je dat voor je ziet, breid je het uit: ‘Hoe kan ik andere mensen die lijden helpen echt geluk te vinden?’

Het loslaten van extern geluk maakt kwetsbaar?

Wat gebeurt er als je alle uiterlijkheden loslaat, wat komt er dan van mij? Voor sommige mensen is dit een flinke stap en doodeng. Je hoeft echter niet zomaar in het diepe te springen. Ontwikkel het vertrouwen in de stappen die je zet. Neem dus een proefperiode. Probeer meditatie voor een sessie in de ochtend en een
sessie in de avond
. Kijk hoe dat de rest van je dag beïnvloedt. Zo maak je een begin met het aanboren van je innerlijke energie. Je gaat steeds ‘duidelijker’ om met de werkelijkheid. Het is een geleidelijke verschuiving in prioriteiten totdat uiteindelijk je primaire verlangen een zinvol leven leiden is.

Wat is geluk? volgens de Amerikaanse wetenschapper Alan Wallace
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?