Menu
mindful leven

Wat niemand je vertelt over onze planeet

Updated 26/01/2022
onze planeet vertelt een verhaal

Voel je de urgentie om iets te doen voor onze planeet, maar ben je net als ik de weg kwijt? Is de chaos in de wereld exemplarisch voor de wanorde in je hoofd? Dat is niet zo gek: dagelijks krijg je via de media een bak ellende over je uitgestort waardoor je alleen nog apathisch kan wachten tot het beter gaat. Alsof politici, wetenschappers en deskundigen de almachtige behandelaars van de aarde zijn; en jij het familielid in de wachtkamer. Je hoopt dat het goedkomt met de patiënt, maar het blijft stil in de wachtkamer. Alleen de sporadische persconferenties geven je nog een beetje hoop. 

Dat is zonde van elke minuut die je op deze planeet doorbrengt.

Het is een cadeautje om te mogen leven, er is zoveel mogelijk van binnenuit. Je hoeft niet te wachten tot het virus verdwenen is of totdat de C02-uitstoot is gereduceerd. De wanorde in je hoofd vraagt om ‘instant fix’ en helderheid; daarvoor heb je geen beleidsmakers en persconferenties nodig.

In dit geval ben jij het medicijn en ik ga je vertellen waarom. 

Uren bracht ik door aan zee, in de bossen, hopend op een ingeving: wat kan ik doen om de aardbol te redden? De gedachten vlogen door mijn hoofd: moet ik demonstreren op de Dam, plastic-vrij leven, geld inzamelen voor het oerwoud, de olifant redden, de auto weg doen, wassen met koffiedrab-zeep en dat alles tegelijk? En wat vertel ik mijn zoontje als blijkt dat het niet genoeg is geweest? Dat hij de sneeuwluipaarden in Nepal door uitsterving niet meer bezoeken kan?

Uitgeput liep mijn zwaar vervuilde batterij leeg. Opladen leek geen optie meer.

‘Er komt een prachtig tweeluik aan’, vertelde Laetitia me enthousiast. Aan de telefoon was Laetitia Schoofs, filmmaker en eindredacteur van boeddhistische programma’s bij KRO-NCRV. Vanwege mijn advieswerk voor de omroep liet ze me de nieuwe programmering zien. ‘Normal Is Over’, zo heet de film die we in februari uitzenden’, zei ze enthousiast. ‘De docu heeft prijzen gewonnen op verschillende festivals en gaat over de problemen in de wereld waar we nu middenin zitten. Vanwege corona hartstikke actueel en gemaakt door een boeiende vrouw.’ Het klonk goed en ik besloot diezelfde avond de preview van het tweeluik te bekijken. Ik had geen betere keus kunnen maken: deze documentaire zou mijn accu sneller opladen dan alle media die ik tot dan toe gezien had.

Bovendien kwam ik er eindelijk achter hoe ik met de aarde moest omgaan.

Na het zien van de film belde ik met de in Zuid-Afrika woonachtige Nederlandse filmmaker Renée Scheltema. We spraken uitgebreid over corona, wilde dieren, de natuur, de Club van Rome en doorzettingsvermogen, met een gemeenschappelijke ambitie: de oorzaak van de zieke aarde achterhalen, iets dat Renée op bewonderenswaardige wijze is gelukt. Na een wereldreis van ruim een jaar waarbij ze in haar eentje interviewde en filmde, en een montage periode van vier jaar, wist deze gedreven filmmaker de chaos te ontrafelen.

Hoe maak je een film over de aarde
Renee Scheltema vertelt over haar film op de Universiteit van Illinois

Normal Is Over laat mij zien wat er nodig is om onze planeet te genezen en wat ik kan doen.

De oplossing heeft alles te maken met het drastisch veranderen van onze perceptie. Een vastgeroest beeld van de aarde waardoor we een ongekende hoeveelheid pleisters plakken op de verkeerde plekken, waar ze niet eens hechten. Als we de aarde beter willen maken, moeten we het verhaal in ons hoofd herschrijven: wij zijn een verlengstuk van de aarde, niet andersom. De aarde is het levende lichaam dat ons zuurstof,  voedsel en energie verschaft. En zij is nu ziek, geveld door een hevige uitputting en vervuiling. Ze lijdt aan een auto-immuunziekte, een ziekte waarbij ze vecht tegen vernietigende cellen die ze zelf aanmaakt.

Wie deze cellen zijn? Precies, de mensen. 

Om te genezen moeten we dienstbaar zijn en luisteren waar de pijn zit. De aarde heeft geen boodschap aan verschillende pilletjes die niet samen gaan. Lees de bijsluiter! En ze wil geen orgaantransplantatie met het verkeerde orgaan. We doen veel, heel veel, en de intenties zijn goed, maar we moeten stoppen om te denken in hokjes. Het gaat om het geheel. De aarde is een levend mechanisme dat primair behoefte heeft aan een gezond hart, longen gevuld met zuurstof, goed werkende organen en een huid die beschermt. Niet te vergeten een flinke dosis blijdschap. Zie de aarde als een held die er altijd voor je is.

Behandel onze planeet als je soulmate for life. Kijk in de spiegel!

Normal Is Over laat je kennismaken met een held in ernstige nood. Je ontdekt haar kwetsbaarheden en voelt waar ze hulp bij nodig heeft. Dankzij de zoektocht van de filmmaker weet je in nog geen twee uur waarom deze wereldwijde auto-immuunziekte zo hardnekkig is en, wat jij en ik kunnen doen. 

Rond mijn dertigste kreeg ik sarcoidose, een gemene auto-immuunziekte die mijn leven stil legde.

Mijn gewrichten en longen waren aangedaan waardoor ik niet meer kon lopen en nauwelijks energie had. Door langdurige overbelasting, mentaal en fysiek, was mijn lichaam in opstand gekomen. Ik werd aangevallen door een leger gevaarlijke cellen die mijn gezonde kameraden omver wierpen. Het duurde een jaar voordat ik er weer bovenop was, een moeizaam jaar dat zijn littekens achterliet, en mij ervan bewust maakte waarom een holistische kijk op het leven nodig is. Het had geen zin drukverband te leggen op mijn pijnlijke knie of bananen te eten voor extra energie, ik moest als mens ander gaan leven, dag in dag uit. 

En zo is het ook met onze aarde.

Om het tij te keren moet iedereen anders gaan leven.

Vanuit het besef dat wij dienstbaar zijn aan alles wat de natuur ons geeft. En, zodra we meer krijgen dan we nodig hebben, het doorgeven aan mensen die te weinig hebben. Zonder er iets voor terug te vragen en zeker niet meer dan we gegeven hebben. Rente voor individueel economisch gewin, financiële voordeeltjes voor de allerrijksten en eindeloze groei op een eindige aarde vormen de meest gewelddadige cellen in het wereldwijde systeem. Daar moeten drastische maatregelen tegenover staan. Alleen dan kan de aarde de auto-immuunziekte weerstand bieden.

red onze planeet
Protest tegen de huidige economie in Normal Is Over (fotorechten: Renée Scheltema)

Wat heeft de hoogste prioriteit op onze planeet?

Op mondiaal niveau vereist dat een grondige aanpak met een hoofdrol voor alles wat de oorspronkelijke levenskracht in zich draagt. Daarom is de hoogste prioriteit het behoud van ongerepte natuur zoals het regenwoud van de Amazone, de Kongo en bijvoorbeeld oerwoud bossen in Azië. Zij vormen voor een deel onze reservoirs van biodiversiteit. 

Vervolgens is het belangrijk om alles te herstellen wat we onteigend hebben. Denk aan de bossen die we moeten teruggeven, ophouden met overbevissing en radicaal stoppen met plastic; teruggeven aan de aarde wat ooit eigen was. 

Ten derde moeten we een einde maken aan het vervuilen van het weefsel dat de aarde beschermt. Radioactief afval, farmaceutische producten die in de grond terechtkomen, zware metalen en ander vervuilend materiaal waarmee we de bloedbanen van deze wereld voortdurend vergiftigen. En daarna, ja dan is er ruimte voor bekende kwesties zoals het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Op die manier krijgt de aarde de rust en de ruimte om te genezen. 

onze planeet vertelt de waarheid
Kinderen hebben recht op een eerlijk verhaal over onze aarde (foto: Livestart Stiven)

Wat betekent dat voor je inzet thuis, op een gewone dag, als eenling in dit grote geheel? 

Om te beginnen dat je geen eenling bent. Want die zonnestraal maakt dat jij en ik kunnen leven. We zijn per definitie altijd verbonden, ook met de cacaoboer aan de Ivoorkust en de koffieboer in Brazilië. En als je weet dat de prioriteit bij de oorspronkelijke levenskracht ligt, neem dan eens de tijd om te voelen waar die van jou zit. Wat is jouw oorspronkelijke talent, jouw unieke plezier in het dagelijks leven? 

Onderzoek wat jou energie geeft en gebruik dat talent om gezond te blijven.

Met inspirerende, gezonde mensen zoals jij kunnen we de woekerende, zieke cellen aanvallen. Herstel ondertussen het vertrouwen in jezelf en je connectie met de natuur. Woon je in de stad of ergens in een flat? Neem een dagje vrij en ga naar de zee. Ervaar de getijden en laat de zonsondergang tot je doordringen. Voel de eenvoud van leven en draag uit waar je in gelooft. 

Zorg ervoor dat je je lichaam niet meer vervuilt.

Voed jezelf met positieve ingrediënten, zowel wat je eet als wat je leest en op televisie kijkt. Vul je glas halfvol en verras je brein. Gooi de algoritmen in de prullenbak. Ben je aangesterkt en opgeknapt? Neem dan de volgende stap en kijk wat je vanuit jouw persoonlijkheid wil en kunt doen voor onze planeet. Wat is redelijk te doen binnen jouw vermogen en vol te houden in je leefsituatie? Werkelijk, alle kleine beetjes helpen. Als je handelt vanuit je oorspronkelijke natuur, weet jij wat je te doen staat. De mensen in je nabije omgeving zullen erdoor geraakt worden en zo ook je gezin. Samen krijg je het vliegwiel in beweging en genees je de soulmate die er altijd voor je is.

  • De film Normal Is Over wordt in twee delen uitgezonden op 7 en 14 februari via KRO-NCRV De Boeddhistische Blik (NPO2, 15.25 uur).
  • Lees alles over filmmaker Renée en laat je inspireren door haar zuivere observaties en doelgerichte ideeën voor onze planeet. Of bekijk de trailer van Normal Is Over.
Trailer: wat is er aan de hand met onze planeet?
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?