Menu
mindful leven

8 bijzondere retraites in 2017 voor mindfulness, yoga of mentale rust

Updated 23/06/2022
retraite-mindfulness

Als je een weekje ontspanning, zelfinzicht, yoga of mindfulness zoekt, vind je steeds moeilijker je weg. Er is zoveel aanbod dat je niet meer weet wat je verwachten kunt en waar je het zoeken moet. En daarom krijg ik steeds vaker de vraag:

Heb je tips voor een week mindfulness, yoga of mentale rust?

Dat je af en toe hunkert naar een weekje volledige rust en ontspanning verbaast me niks: niet alleen is het gemiddelde dagprogramma in een gezin uitputtend, ook de prikkels die je rechts en links om de oren vliegen zorgen voor mentale overlast. Zelfs zónder kinderen kan de dag complexer zijn dan je gedacht had. Presteren op werk, sociaal leven, bewegen, verantwoord leven, plannen maken voor de volgende dag… Ontworteld, ontregeld en vooral ontevreden. Omdat je niet meer ziet en ook niet meer voelt waar je blij van wordt. Het leven heeft je ingehaald en je houdt het niet meer vol.

Maar waar nu te beginnen met mindful leven?

Hoe stop je het jagen en vind je eindelijk je rust?

Door steun te zoeken. In een gemeenschap waar je weer jezelf kunt zijn. Waar mensen zonder schaamte lachen en huilen, en begrijpen dat je het gewoon even moeilijk hebt. Omdat je eenvoudigweg gelukkig wil zijn. Misschien moet je eerst een paar dagen alleen op die ene berg gaan zitten, maar uiteindelijk gaat het om dat warme bad. Waar je gezien en begrepen wordt. De sangha, zoals de boeddhisten het noemen.

Een groep gelijkgestemden die jou helpen weer tot rust te komen en aandacht te hebben voor het geluk in jezelf.

Samen een weekje werken aan je herstel. Je rust en vertrouwen in jezelf. Onder leiding van begripvolle mensen die zelf ook hun geluk hebben gezocht en het nu met jou willen delen.

Ook ik heb op die berg gezeten, maar in complete afzondering kwamen de meest droevige momenten tot mij.

Ik kan ontzettend goed alleen zijn, maar zonder een groepje mensen dat ergens op me wacht, is mijn rust ver te zoeken. En daarom verblijf ik zo graag te midden van mensen die ook zoeken of al gevonden hebben. Puur en eenvoudig, vanuit de kern in hun hart.

Wel op mijn manier, want niet iedere retraite past bij mij.

Dat heb ik wel gemerkt. Eindeloze stilte is niet aan mij besteed. Een lach, een bemoedigende uitspraak of een prachtige anekdote van een boeddhist, daar word ik gelukkig van. Urenlang stilzitten is ook niet mijn kracht. Wandelen door de natuur of mindful bewegen met yoga hoort er wat mij betreft bij. Ik wil mijn lijf voelen en de energie fysiek opzoeken. De samenstelling van de groep maakt mij verder niks uit. Juist het onverwachte heeft mij veel gebracht.

Aan de hand van eigen ervaring en mensen die ik volledig vertrouw, heb ik een aantal retraites geselecteerd.

Het was een flinke klus, maar ik heb er met veel voldoening aan gewerkt, want ik hoop dat jij via deze weg ook eens kunt bijtanken en voelen wie je bent. Gun jezelf geluk!

Ik organiseer regelmatig retraites. Wil je zoveel mogelijk inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij het totaaloverzicht van de retraites.

De bijzondere retraites in 2017

Retraiteweek Thuiskomen bij jezelf (Duitsland, Waldbröl, 9-16 juni)

Bij EIAB (instituut voor toegepast boeddhisme) vind je mindfulness retraites voor innerlijke rust. Dit is de Duitse equivalent van het Franse Plum Village, waar ook het gedachtegoed van zen-boeddhist Thich Nhat Hanh wordt verspreid. In Nederland zet de Stichting Leven in Aandacht  zich hiervoor in (waarvoor ik ook een aantal blogs geschreven heb). Tijdens ‘Thuiskomen bij jezelf’ ga je ‘naar binnen’ om de eisen die je aan jezelf stelt te onderzoeken en te leren omgaan met de overbelasting in het dagelijks leven. Het is een week waarin je in complete rust naar jezelf leert kijken op een prachtige locatie in Duitsland. Bekijk alle details van de Mindfulness week Thuiskomen bij jezelf hier.

mindfulness-week-retraite
Retraite bij EIAB
Schrijf en Yoga Hideaway (Frankrijk, Serqueux, 10-16 juni)

Laura Stassen (alias Lolawrites) leerde ik online kennen, omdat we allebei heel veel hebben met woorden, zinnen en verzinnen. En daarom zochten we elkaar in Utrecht op. Samen aan de koffie en gepassioneerd door alles wat de pen vertellen kan. Laura is een echte authentieke vrouw die dromen waarmaakt, van haarzelf en anderen. Ze luistert naar de persoon achter de uiterlijke wereld en doet er alles aan om je te laten groeien als mens. Samen met creatieve yogadocente Daniëlle van Grieken organiseert ze dit jaar weer een schrijf en yoga workshop. Lees meer via Schrijf en Yoga Hideaway.

mindfulness-yoga-retraite-schrijven
Schrijven op retraite
Plum Village Zomer Retraite (Frankrijk, Loubès-Bernac, 8 juli – 5 augustus)

Deze retraite staat bovenaan mijn verlanglijstje en ik hoop er deze zomer naar toe te gaan. Plum Village is de thuisbasis van zen boeddhist Thich Nhat Hanh. In dit zuidwestelijk gelegen gebied in Frankrijk wonen tientallen monniken en nonnen die volgens zijn gedachtegoed leven. Daarbij draait alles om mindfulness. Je kunt kiezen voor een verblijf van één of zelfs vier weken en er zijn speciale programma’s voor kinderen dus neem je gezin mee. Gedurende dit eenvoudige verblijf, middenin de Franse natuur, leer je om mindful samen te zijn. Details via Plum Village Zomer programma.

retraite-mindfulness
Mindfulness in Frankrijk
Grip op je gezondheid (Nederland, Voorst, 9-13 oktober)

Bijna tien jaar geleden kwam ik in aanraking met Chi Neng Qigong, een Chinese bewegingsleer voor vitaliteit en energie. Tijdens een periode waarin ik langdurig ziek was en compleet ontregeld, vond ik dankzij deze manier van bewegen eindelijk weer eens fysieke rust. In 2015 mocht ik de helende werking van Chi Neng Qigong opnieuw ervaren tijdens een workshop van Patricia van Walstijn. Ze gaf ons een specifieke oefening om je hart te openen en voor ik het wist stroomden de tranen over mijn wangen. Ik kon het niet tegenhouden. En dat wilde ik ook niet, want alles mocht er zijn die dag. Ik ben Chi Neng Qigong en Patricia nooit vergeten en ik heb grote waardering voor het werk in het Banyan Centre waarvan zij de inspirator en manager is. Een retraite met Patricia behoort dus absoluut tot een van mijn favorieten. Lees daarom meer over de 5-daagse week voor ontspanning en herstel. Je kunt overigens ook een 1-daagse Chi Neng Qigong sessie bij Patricia volgen.

retraite-gezondheid
Tijd voor ontspanning en herstel
Mindfulness Weekend (Nederland, Siddeburen, 13-15 oktober)

Suzan Oostvogels ontmoette ik tijdens een mindfulness kennismaking in Breda. Ik had mezelf al enige tijd ondergedompeld in de wereld van mindfulness en was ontzettend benieuwd naar het werk van Suzan met haar Mindful Centrum. Afgezien van een spontane en open persoonlijkheid is Suzan een geweldige ondernemer. Haar leven staat helemaal in het teken van haar centrum en ze doet er alles aan om iedereen te ‘rechargen’. Ze is me vooral bijgebleven vanwege haar enthousiaste en buitengewoon vrolijke benadering van mindfulness. En dat is echt een verademing. Haar Ibiza retraite zit inmiddels helemaal vol, maar voor het yoga, meditatie en ontspanningsweekend in Groningen heeft ze nog voldoende plaats. Lees er alles over via haar mindfulness weekend retraite.

ps: Suzan tipte mij ook nog over een retraite op Ibiza van 20-27 mei door haar collega Tamarah Sikorski. Speciaal voor mensen die opgebrand zijn en in alle rust tot zichzelf willen komen met de juiste, liefdevolle begeleiding. Dus lees even verder bij de Burnout Retraite.

mindfulness-weekend
Een mindfulness weekend
Mindfulness Weekend (België, Huy, 10-12 november)

Tijdens een zomervakantie in België reden we met de auto naar een natuurgebied. Omdat we de weg niet goed kenden, namen we een verkeerde afslag om plotseling stil te staan voor een bizar gebouw aan het randje van de Ardennen. Ik keek mijn ogen uit. Het bleek een Tibetaans klooster te zijn dichtbij het plaatsje Huy, waar lama’s, monniken en nonnen wonen. ‘Als ik hier toch eens een weekend mocht doorbrengen’, verzuchtte ik toen. Enkele weken later sprak ik een lieve kennis en ze vertelde me razend enthousiast over een retraite waar ze onlangs was geweest. Inderdaad, in dat klooster! Een weekend met yoga, mindfulness meditaties en ontspanning onder leiding van een ontzettend prettige Belgische boeddhist. Hoog op mijn wensenlijstje! Voor prijs en details kijk je op Mindfulness Weekend in het Tibetaanse Klooster Yeunten Ling.

mindfulness-yoga-retraite
Yoga en mindfulness in het klooster
Into the rhythms of life (Griekenland, Santorini, 18-21 augustus)

Rond mijn dertigste, na een stevige terugval door een langdurige longziekte, verdiepte ik mij in het boeddhisme en spiritualiteit. Ik had inmiddels samen met de Gelderlander een nieuw wellness magazine opgezet en verkeerde regelmatig in kringen waar mensen zonder oordeel spraken over en leven in rust en aandacht. Evert van de Ven was één van hen. We spraken elkaar en wisselden ideeën uit over De Maand van de Spiritualiteit, iets dat we samen groter wilden maken. Uiteindelijk hebben we een andere weg bewandeld, maar inhoudelijk hebben we ons allebei op de verdieping van de mens gericht. Evert vanuit een nauwe samenwerking met de spiritueel leraar en schrijver Eckhart Tolle. Hij geeft lezingen en workshops in binnen- en buitenland waarbij hij mensen in hun kracht zet. Op een rustgevende en respectvolle manier. In Griekenland geeft hij samen met Caroline van de Ven een bijzondere workshop met dans, inzichten en dialoog om jezelf als creatief mens te herontdekken. Lees meer over deze workshop voor persoonlijke creativiteit.

persoonlijk-inzicht-week-eckhart-tolle
Een week aandacht voor persoonlijk inzicht
Retraite Je Ware Natuur (Zwitserland, Engadin, 28 augustus – 3 september)

Ik werd gegrepen door het werk van Tulku Lobsang Rinpoche tijdens een workshop in Nederland. Twee adviezen spelen nog steeds door mijn hoofd: 1) wees nooit lui want dat is het ergste wat een mens kan doen, en 2) de tijd tikt voorbij en komt nooit terug, dus gebruik dit leven om te leven. Boeddhist en Tibetaans leermeester Tulku Lobsang Rinpoche is een zeer toegankelijke meester met de welbekende rustgevende en liefdevolle glimlach die je bij een monnik verwacht. Als ik toch ooit eens zoveel rust kon uitstralen… Alleen al daarom zou je het liefste dagen in zijn nabijheid verblijven. En gelukkig is dat mogelijk. Hij geeft verschillende workshops en cursussen in Europa (ook regelmatig in Nederland) en deze zomer is er een retraite in Zwitserland om ‘je ware natuur’ te ontdekken. Juist deze cursus vind ik zo bijzonder omdat het plaatsvindt in Engadin, een prachtige plek in de Alpen waar het toch een beetje voelt alsof je in Tibet bent. Tijdens de retraite ga je aan de slag met je geest, mentale balans, meditaties en andere technieken uit het boeddhisme om je ware ik weer te ontdekken. Ga ook op zoek naar je ware natuur.

retraite-persoonlijke-groei
Retraite met een monnik

Wat het ook gaat worden, kijk goed naar jouw persoonlijke behoeften. Dat liet mijn pilates lerares Ellen nog weten. De kwaliteit van de docent en de lessen zijn erg belangrijk, maar die behoefte ligt natuurlijk anders bij een beginnende yogi of iemand die vooral op zoek is naar ontspanning. Dus omschrijf eerst jouw doel van een retraite. Wil je bijvoorbeeld meer leren over yoga en mindfulness, of juist creatief schrijven en goed eten of, diepgaand onderzoek naar jezelf?

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?